Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – I

Създаването на онлайн магазин не е задължително да е като резултат от офлайн дейност. Дори напротив, последните години, повечето фирми започват дейност онлайн и когато се разрастнат достатъчно, понякога решават да опитат и с физически магазин. Причината за това е, че онлайн магазинът изисква по-малка инвестиция, а лесно може да се презентира пред голям кръг от потенциални клиенти.

В тази статия ще опишем как да стартирате онлайн магазин от нулата. Първите няколко точки са за тези, които нямат бизнес и може би ще са излишни на вече продаващите офлайн, но ако сте от тях, ще се радваме да ни дадете обратна връзка, допълнителни препоръки или мнения в коментарите.

Тук трябва да направим и едно уточнение – въпреки че онлайн магазините могат да предлагат и услуги, в тази статия засягаме само онлайн магазини, които предлагат продукти. Може би в някоя от следващите статии ще засегнем и предлагане на услуги онлайн, за което също има много какво да се каже.

Десетте стъпки са разделени в три статии – тази е първата, следващите можете да прочетете от долните линкове:

И така, нека преминем към първите три стъпки за създаването на онлайн магазин.

1. Какво ще предлагате на клиентите вашият онлайн магазин?

Може би звучи очевидно, но ще се учудите колко много хора създават онлайн магазин и не знаят какво ще предлага. А това трябва да е първата стъпка, защото тя е и отправната ви точка за това как да изградите своя онлайн магазин, както и как да го промотирате. И така, какво ще предлагате е първото нещо, с което трябва да сте наясно.

Въпроси, който трябва да си зададете относно вашия онлайн магазин

Първият въпрос е дали ще предлагате стоки, услуги или и двете. След това трябва да решите дали онлайн магазинът ви ще бъде на разположение само за локални продажби – за едно или няколко, близкоразположени населени места, за цялата страна или сте насочили услията си към по-голям мащаб – Балкански полуостров, Европа, а може би цял свят? Проучете пазара – какво търсят хората, каква е конкуренцията и така нататък, в зависимост от насочеността на онлайн бизнеса ви. Така ще знаете с какво се захващате и може междувременно да промените някои детайли, свързани с онлайн магазина ви.

Добрата новина с продажбите онлайн е, че позволява гъвкавост и първото ви решение не е задължително да е окончателно. Винаги можете да направите промени в онлайн магазина си „в движение“, дори е препоръчително. Имайки онлайн магазин, винаги можете да добавите нов асортимент към предлагания от вас, да премахнете такъв, който не се продава. Също така можете да разширите или намалите обхвата на бизнеса си. В началото обаче трябва да имате ясна представа откъде ще започнете, да си поставите цел и посока и да насочите усилията по вашия онлайн магазин натам.

2. Направете бизнес план на вашия онлайн магазин

В предишната точка споменах за поставянето на цел и посока за вашия онлайн магазин. В тази ще продължа същата идея.
Зная, че съставянето на бизнес план звучи трудно, неприятно и времеемко. Зная също така, че вие бързате да отворите вашия онлайн магазин час по-скоро – конкуренцията разбира се не спи. 🙂 Но това е стъпка, която не е желателно да пропускате.
Не е необходимо бизнес планът ви е да е дълъг и формален документ по шаблон (такъв ще ви трябва само, ако искате да получите външна субсидия за своя бизнес). Целта му е по-скоро да ви послужи за ориентир и оценка на ситуацията.

Ето няколко насоки за бизнес плана на вашия онлайн магазин

Опишете каква ще е аудиторията на вашия и онлайн магазин. За кого е предназначен той – помислете за възрастта, пола, интересите, заниманията и т. н. на потенциалните ви купувачи.

Опишете най-големите конкуренти на вашия онлайн магазин. Добре е да имате представа за техния бизнес – колко средномесчно посетители имат, каква е цената на артикулите им, какви категории има техния онлайн магазин, какви промоции правят, кои маркетинг канали използват и други. Проучете ги добре – това може да ви даде доста идеи за вашия онлайн магазин, както и ще знаете с какво вие сте по-различни от тях. Важно е да имате отговор на въпроса защо клиентите да предпочетат вас.

Опишете какви разходи ще има онлайн магазина ви. Помислете за следните неща:

  • поддръжка на онлайн магазина – покупка на домейн, плащане на хостинг, разработка и поддръжка и други;
  • ако продуктите ви са на склад, какви ще са месечните разходи за тях;
  • колко ще харчите за заплати, ако имате персонал;
  • първоначални разходи за данъци, такси, онлайн маркетинг и реклама и т. н.

На база на разходите си, преценете какви са първоначалните инвестии, които трябва да имате за онлайн магазина си, както и дали евентуално не можете да ги съкратите. след това помислете в дългосрочнен план – какъв чист приход ще ви е необходим от вашия онлайн магазин и колко продажби е необходимо да имате на месец, за да успеете да го постигнете. Като трябва да имате предвид, че вероятно поне първите няколко месеца няма да имате много продажби. Оборотът на онлайн магазина ви ще се увеличава постепенно.

3. Помислете за дистрибуцията

Трябва да помислите как ще осигурите наличността на продуктите в онлайн магазина си. Има основни варианта:

  • да поддържате склад с определена наличност от продуктите, които предлагате във вашия онлайн магазин и да следите наличността им;
  • да предлагате стоки на друг търговец срещу комисионна при продажба – можете да правите това според т. нар. дропшипинг модел, който е все по-популярен сред онлайн магазините, както и да предлагате стоки на консигнация.

И двата варианта имат плюсове и минуси, които ще засегнем в някоя от следващите статии по-подробно. Ако дропшипинг моделът ви е заинтересовал, можете да разгледате тези две статии за повече информация:

Следващите статии за създаване на онлайн магазин можете да намерите на следните линкове: