Създаване на онлайн магазин

Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – I

Създаване на онлайн магазин - предварителна подготовка

Вече имате успешен офлайн бизнес и искате да го разрастнете? Или нямате свой бизнес и искате да започнете с нещо лесно, с ниска нвестиция и малък риск? И в двата случая онлайн продажбите са за вас.

В тази статия ще опишем как да стартирате онлайн магазин от нулата. Първите няколко точки са за тези, които нямат бизнес и може би ще са излишни на вече продаващите офлайн, но ще се радваме те да дадат допълнителни препоръки и мнение в коментарите. Уточнявам, че въпреки че и стоките лесно могат да се предлагат в онлайн магазин, както услугите, тук предимно ще засегнем предлагането на продукти онлайн.

1. Какво ще предлагате на клиентите?

Може би звучи очевидно, но това е първата стъпка. Какво ще предлагате е първото нещо, с което трябва да сте наясно. Първият въпрос тук е: Стоки, услуги или и двете? След това трябва да решите дали пазарът ви ще е локален – за едно или няколко, близкоразположени населени места, за цялата страна или сте насочили услията си към по-голям мащаб – Балкански полуостров, Европа, цял свят? Проучете пазара – какво търсят хората, каква е конкуренцията и т.н. в зависимост от насочеността на бизнеса ви. Така ще знаете с какво се захващате и може междувременно да промените решението си.

Разбира се онлайн средата е изключително динамична и позволява промени „в движение“. Вие винаги можете да добавите нов асортимент към предлагания от вас, да премахнете такъв, който не се продава. А също така да разширите или намалите обхвата на бизнеса си. В началото обаче трябва да имате ясна представа откъде ще започнете, да си поставите цел и посока.

2. Направете бизнес план
В предишната точка споменах за поставянето на цел и посока. В тази ще продължа същата идея.
Зная, че съставянето на бизнес план звучи трудно, неприятно и времеемко. Зная също така, че вие бързате да започнете час по-скоро. Но това е стъпка, която не е желателно да пропускате.
Не е необходимо бизнес планът ви е да е дълъг и формален документ по шаблон (такъв ще ви трябва само, ако искате да получите външна субсидия за своя бизнес). Целта му е по-скоро да ви послужи за ориентир и оценка на ситуацията. В него опишете каква е аудиторията, която целите – възраст, пол, интереси и т.н. Опишете най-големите си конкуренти. Опишете какви разходи ще имате (за поддръжка на сайта, за продуктите – ако ги държите на склад, за заплати, ако имате персонал, за данъци и такси, за реклама и т.н.). На база на разходите си, преценете какъв чист приход искате и колко продажби е необходимо да имате на месец, за да успеете да го постигнете. (Имайте предвид, че първите няколко месеца няма да имате продажби или те ще са малки в началото. Оборота на онлайн магазина ви ще се увеличава постепенно)

3. Помислете за дистрибуцията

Ако предлагате продукти, трябва да помслите как ще ги предлагате. Има два основни варианта:
– да поддържате склад с определена наличност
– да предлагате стоки на друг търговец срещу комисионна при продажба (т. нар. дропшипинг).
И двата варианта имат плюсове и минуси, които ще засегнем в някоя от следващите статии по-подробно.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – II | how2sell - съвети за собственици на онлайн магазини
  2. Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – III | how2sell - съвети за собственици на онлайн магазини

Comments are closed.