Дропшипинг: най-лесният начин да продавате онлайн

Много хора се плашат от стартирането на онлайн магазин и то най-вече от главоболията и разходите за стартиране и поддръжка. Но представете си, че някой предложи да плати вашите първоначални разходи за складиране на хиляди продукти и управление на операциите по изпълнение на поръчките! Така ще бъде много по-лесно да започнете, а освен това можете да управлявате вашия бизнес от всяка точка на света. Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Не е, ако знаете за дропшипинга.

Успешен онлайн бизнес чрез дропшипинг

Вече сме говорили за този бизнес модел за управление на онлайн магазини. В тази статия ви напомняме отново предимствата и ви даваме решения на някои често срещани проблеми, свързани с дропшипинга.

Да припомним какво е дропшипинг:

Това е метод за продаба на дребно, при който не държите продукти на склад. Вместо това, вие си партнирате с доставчици на едро и използвате техните складове, като оставяте обработката на поръчките от клиенти и детайлите за доставката на тях, а те извършват превоза на стоката директно до клиента. Най-голямата полза от дропшипинга е, че не е нужно да се притеснявате за изпълнение на поръчките или складови въпроси.

Също така, повечето потребители няма да знаят, че вашият онлайн магазин работи с дропшипинг, тъй като този модел ви позволява търговецът на едро да прави доставката с обратен адрес и фактура, издадени от фирмата на вашия онлайн магазин.

Ползи от дропшипинга

1. Не са ви нужни хиляди левове

Дропшипингът прави невероятно лесно стартирането на бизнес в интернет. Не е нужно да инвестирате пари за покупка на стоки, които да държите на склад, но въпреки това можете да предложите хиляди продукти на вашите клиенти.

2. Удобство и ефективност

Успешното стартиране и развиване на електронен магазин отнема много време и изисква много работа, особено ако имате ограничени ресурси. Не се налага да се притеснявате за самата поръчка, когато тя вече е направена, което ви позволява да отделите време за концентрация върху маркетинга, обслужването на клиентите и подобряване на интеренет магазина ви.

3. Мобилност

С прехвърлянето на всички въпроси около физическото осъществяване на поръчката, вие сте свободни да управлявате бизнеса си навсякъде, където има интернет връзка.

4. Дропшипингът е работещ модел

Може да се мислите, че дропшипингът е нещо дребно, с което не можете да имате сериозни приходи, но това не е така. Много големи онлайн магазини, използват дропшипинг, за да предложат по-богат избор от продукти на клиентите си, без да се налага да се занимават с инвентаризация.

Как да намерите дропшипинг партньори?

Преди да се свържете с доставчиците, трябва да сте сигурни, че всичките ви документи са наред. Повечето фирми, които предлагат дропшипинг, ще се поинтересуват за вашия бизнес и може да се наложи да покажете някои от документите на фирмата си. Ако всичко е наред с документацията ви, можете да започнете да търсите бизнес партньори.

Има различни начини да намерите дропшипинг фирми.

Ако имате определени предпочитания за продуктите, които ще предлагате, най-лесният начин е да се свържете директно с производителите. Не всички дистрибутори ще са съгласни да работят по този метод, но със сигурност ще намерите поне няколко, с чиито продукти можете да започнете.

Друга възможност е да търсите предложения в интернет директории. За съжаление, там е пълно с измамници и нискокачествени предложения, но можете да опитате в някоя платена директория (дори чуждоезична), като все пак трябва да водите преговорите с повишено внимание и да проверявате всичко.

Google също може да бъде ефективен инструмент за намиране дропшипинг партньори, но трябва да имате предвид няколко неща.

3 начина за използване на Google за намиране на дропшипинг доставчици

1. Търсете надълбоко

Търговците на едро не са особено добри в оптимизацията за търсещи машини и онлайн маркетинга. Затова трудно можете да очаквате някой от тях да се появи на първа страница в Google. Затова вие ще трябва да „копаете“ надълбоко с думи като „търговци на едро“. „дистрибутори“ и др. Често може да стигнете до 10-та или 20-та страница и да не намерите подходяща информация.

2. Не съдете по външния вид

Търговците на едро обикновено имат остарели уебсайтове и не се учудвайте от дизайна, оформлението и навигацията им. Лъскавият, модерен сайт може да е сигнал за голяма фирма, но лошо направеното интернет представяне не винаги е сигнал за ниско качество.

3. Използвайте разнообразни ключови думи

Не се ограничавайте само с търсене за „търговци на едро“ и „дистрибутори“. Потърсете различни варианти на тези думи. Използвайте синоними, добавяйте още думи и фрази към тези, с които сте опитали.

Често срещани проблеми при дропшипинга

Въпреки че наистина препоръчваме този модел за онлайн бизнес, дропшипингът не е раят в електронната търговия. Подобно на всеки бизнес, той има своите слабости и недостатъци. С малко планиране и информираност, тези проблеми могат да бъдат преодолени и няма да попречат на успешната ви дропшипинг търговия.

1. Голяма конкуренция и ниски марджове

Нормално е продуктите, които са търсени и предлагат голяма печалба, да бъдат харесвани от много фирми, което ви създава голяма конкуренция. Обикновено това води до убийствено за бизнеса ви ценообразуване и все по-намаляващи маржове на печалба, а това прави трудно поддържането на жизнеспособен бизнес.

Решение: За да е успешен вашият онлайн магазин, не е задължително да давате най-ниската цена. Вместо това, вие можете да предложите висока стойност на вашите клиенти по друг начин – чрез добро познаване на продукта, първокласни услуги или богат избор.

(Очаквайте скоро и специална статия за това как да намерите изгодна ниша и да добавите стойност към предложенията, които отправяте в интернет)

2. Трудна синхронизация за продуктите, които са с изчерпана наличност

Решение: Най-добрият начин за намаляване на този проблем е да се работи с няколко доставчици с припокриващи се продуктови линии. В условията на дропшипинг търговия е опасно да се разчита на един-единствен доставчик, а с двама доставчици се удвоява вероятността артикулът да е в наличност, че доставката ще може да се изпълни.

Някои доставчици предлагат продуктов фийд, който се обновява в реално време. Можете да използвате различни услуги, които ви позволяват лесно да синхронизирате вашия онлайн магазин със складовата им програма, за да имате информация за наличността на всяка от стоките им, които предлагате.

Дори да се случи да продадете на клиент продукт, който не е наличен, вместо да отмените поръчката, можете да се разберете с клиента да доставите продукта по-късно с отстъпка от цената или да му предложите допълнителен продукт безплатно. Така вие може да спечелите по-малко (или никакви) пари, но е много вероятно да изградите лоялен клиент за вашия интернет магазин.

3. Трудно е да продавате продукти, които никога не сте виждали 

Решение: В днешно време е възможно да станете експерт почти във всяка област само чрез информация, предлагана онлайн. Продажбата на продукти на производители, които имат подробни сайтове, ще ви позволи да се запознаете отблизо с продуктовата им линия, без да е необходимо изобщо някога физически да сте се докосвали до който и да е продукт на марката. А когато трябва да отговорите на специфични въпроси относно даден продукт, винаги можете да се обадите на доставчика или производителя, които ще ви дадат нужния ви отговор.

Друг вариант е да купите най-продаваните във вашия онлайн магазин продукти, за да се запознаете с тях, а след това да ги препродадете като употребявани или обновени, като по този начин можете да възстановите голяма част от инвестициите си.

4. Включването на трета страна ще доведе до повече грешки при поръчките, обърквания и логистични проблеми

Дори и най-добрите търговци на едро правят грешки от време на време, а при посредствените това е ежедневие. Някои от доставчиците са държат достатъчно много на качеството на предлаганите от тях услухи и плащат за отстраняване на проблемите, но някои от тях неглижират това и трябва да сте готови да извадите парите от собствения си джоб, когато е необходимо да се реши възникнала неприятна ситуация с ваш клиент.

Ако запонете да обвинявате вашия доставчик за проблемите при изпълнение на поръчките, ще звучите непрофесионално. По същия начин, ако нямате желание да доставите евтина резервна част до клиента, защото вашият доставчик не иска да покрие разходите, вашата репутацията ще пострада.

Решение: Знаете, че няма безплатен обяд – част от цената, която трябва да заплатите за удобството на дропшипинг модела е именно по отстраняването на логистични проблеми. Пприемете това като един от разходите за вашия бизнес. И никога не забравяйте да поставите вашия клиент на първо място – това не трябва да бъде проблем, който да продължава в дългосрочен план.

Финални думи за дропшипинг модела

Сигурно, след всичко прочетено, си задавате въпроса дали дропшипингът е път към успех за една нощ чрез електронната търговия? За добро или лошо, отговорът е: разбира се, че не. Както при всеки успешен онлайн магазин, вие ще трябва да се инвестирате време и енергия за повишаването на качеството на уебсайта си, за маркетинг и обслужване на клиентите.

Но дропшипинг моделът ви предоставя лесен начин да започнете и да привличете капитал от други хора, без да се налага да инвестирате собствени средства или да теглите заеми. Ако го управлявате правилно, този бизнес модел може да ви създаде добра основата за ваш собствен успешен онлайн магазин.