Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – III

Стигнахме и до последната статия от серията „Създаване на онлайн магазин„. В първата разгледахме предварителната подготовка за започване на бизнес в интернет. Втората ви даде основна информация за това как да положите основите на магазина. В тази ще се разгледаме какво трябва да е съдържанието на уебсайта ви.

Нека започваме…

7. Структуриране

За да могат вашите потребители да се ориентират лесно в онлайн магазина, добре е да сте го структурирали така, че с минимален брой кликове да достигат до нужната им информация, независимо дали става дума за определен продукт, страницата с информация за вашата фирма, или как да поръчат в онлайн магазина ви. Изключително важно е да разделите продуктите си в подходящи категории по определен признак, особено ако предлагате разнообразни стоки.

8. Продуктите в онлайн магазина

Най важното нещо, за да работи вашият онлайн магазин, са продуктите в него. Всеки продукт трябва да има поне снимка, заглавие, цена и възможност за поръчка. Ако добавите и описание, то ще бъде в помощ за потребителите ви.
Това вероятно ще ви отнеме най-много време, но е сред най-важните стъпки в процеса.

9. Доставка и начини за плащане

Задължително трябва да помислите как ще доставяте продуктите на вашите клиенти. Ако продажбите ви са в малък район, можете и сами да извършвате доставките, но това ще ви отнема много време и може да доведе до недоволни клиенти.
Другата възможност е да сключите договор с куриерска фирма, която да достави продуктите до вашите клиенти.

По отношение на начините на плащане, предпочитан от потребителите е наложеният платеж (т.е. плащане при получаване на стоката). Разбира се, има и такива, които предпочитат да плащат по банков път или дори чрез различни платформи за разплащане (PayPal, EasyPay и др.). Вие трябва да прецените какви възможности ще преодставите на посетителите на вашия онлайн магазин.

10. Контакти с клиенти

Вашият онлайн магазин задължително трябва да има страница с информация за контакт. Независимо дали ще изберете да има форма за контакт, или ще напишете мейла си, ви препоръчваме да имате отделни мейли за поръчка и за контакт. Така ще спестите време за отсяване на информацията, а и по-лесно ще можете да правите справки за поръчките. Освен това, добра практика е (а и изглежда по-професионално) електронната поща на магазина ви да е с името на домейна (store@моятсайт.bg, например). Разбира се, винаги можете да използвате и безплатните платформи за целта, ако предпочитате този вариант.

И така, честито! Вече имате работещ онлайн магазин! Следващата ви задача е да стигнете до клиентите си.

1 мнение за “Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – III”

Коментарите са изключени.