Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – II

В предишния пост (Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – I) описахме каква е предварителната подготовка при създаването на онлайн магазин – нещата, за които трябва да помислите предварително. В този пост ще поговорим за регистрацията на фирма и какви са стъпките по „физическото“ създаване на вашия онлайн магазин. Следващия пост, „Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – III“, е последен и ще съдържа най-много информация за финализиране на създаването на вашия онлайн магазин.


И така, вече сте избрали продуктите във вашия онлайн магазин, проучили сте конкуренцията и имате бизнес план, помислили сте за дистрибуцията на продуктите в онлайн магазина, какво следва? Вижте по-долу:

4. Регистрирайте фирма за вашия онлайн магазин

Според българския закон, за да извършвате търговска дейност, трябва да имате фирма или да сте самоосигуряващо се лице. Това важи и за онлайн магазините. А ако продавате вашите стоки в Европейския съюз, в страни, различни от България, задължително ще трябва и да се регистрирате по ДДС. Уверете се, че сте наясно с последните изисквания, свързани с бизнеса онлайн. Консултация със счетоводител и/или адвокат по търговско право би била доста разумен ход, който би могъл да ви спести немалко нерви и време.

Разбира се, има доста онлайн магазини, които не са си направили регистрация, но ние определено не ви препоръчваме този вариант.

5. Купете домейн и изберете хостинг за вашия онлайн магазин

Всеки онлайн магазин по своята същност е вид уебсайт, а за да съществува един сайт в интернет, преди всичко има нужда от две неща – домейн и хостинг, или по-просто казано:

  • домейнът е името, по което вашият онлайн магазин ще бъде откриван в интернет, например moiatmagazin.com
  • хостингът е физическото място, на което да се „поставя“ информацията за вашия онлайн магазин.

Какво е домейн на онлайн магазин?

Тъй като вероятно още не ви е съвсем ясно, ще опитаме да обясним още малко по-ясно – домейн е името на уебсайта или онлайн магазина ви, което се изписва по начина „моят-сайт.com“ или „моят-сайт.bg“ и т.н. Домейнът е URL-ът на уебсайта ви – пътят, по който потребителите стигат, когато го напишат в своите браузъри. Започва с „https://“, а може да има и „www.“, но за вас е достатъчно само да посочите какво следва след „www.“ – това е домейнът на онлайн магазина ви, а браузърите ще свършат останалото.

Какво представлява хостингът на онлайн магазина ми?

Хостингът е второто по важност нещо, което ви е необходимо за онлайн магазина ви. Благодарение на него, вашият онлайн магазин се вижда в интернет. Хостингът представлява един или няколко компютри, на които стоят всички файлове, свързани с вашия сайт – снимки, текстове, програмни файлове и всичко останало, което потребителите виждат във вашия онлайн магазин (и немалко неща, които не виждат, но са необходими за работата на уебсайта ви).

За избор на хостинг и домейн ще говорим пак с повече подробности в следващите статии.

6. Визия и функционалности на онлайн магазина ви

За да бъде уебсайтът ви онлайн магазин, той най-малко трябва да съдържа продукти, които да могат да бъдат поръчвани от посетителите. Това са основните и задължителни елементи, но освен това, вие вероятно имате и собствена идея как искате да изглежда целият уебсайт като цяло – както по отношение на дизайна (цветове, елементи, лого и т.н.), така и допълнителни възможности като следене и показване на наличност на стоките, възможност за увеличаване или намаляване на цените на всички продукти и т.н.

Дори не е задължително вашият уебсайт да е само онлайн магазин – има доста страници, различни от продуктовите, за които също трябва да се погрижите. Добър автор на текстове би могъл да ви е от помощ не само за създаване на статии за блога ви (ако имате такъв), но за оформяне на текстовете в онлайн магазина ви – за продукти и техните категории, за създаване на текстове, представящи вас и фирмата ви и т.н.

Как да постъпите при разработката на вашия онлайн магазин?

Имате две основни възможности за разработката на онлайн магазин:

  • създаване на онлайн магазин по готов шаблон – има много платформи, които са разработени, специално за онлайн магазини и предлагат доста възможности не само от гледна точка на време за изработка, но и откъм цена;
  • изработка на онлайн магазин по поръчка – това може да отнеме повече време, цената със сигурност ще е по-висока, а резултатът може и да не е много по-различен, отколкото бихте постигнали при разработка на онлайн магазин, базиран върху готова платформа.

Нашата препоръка за разработката на онлайн магазина ви?

Въпреки че изработката на онлайн магазин по поръчка може да ви коства време, а нерядко – и допълнителни средства, ако изберете добри разработчици, резултатът ще е красив онлайн магазин, точно по ваш вкус и с всички възможности, които искате да има.

Готовата платформа за онлайн магазини ви позволява нещата да станат бързо и лесно, а резултатите обикновено са достатъчно добри, за да започнете своя бизнес онлайн. Освен това, при готовите платформи можете сами да стартирате магазина си, а можете и да поръчате настройката на онлайн магазина да бъде направена от някой с повече опит. Както вече казахме, в интернет нещата са доста гъвкави и можете да промените всичко по онлайн магазина си „в движение“. По тази тема също сме предвидили по-обстойна статия.


Прочетете и другите статии по темата

Ако сте пропуснали нашия първи пост за създаване на онлайн магазин, можете да го прочетете от линка по-долу:

Прочетете първия пост Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – I

А ето и последната статия за създаване на онлайн магазин в 10 стъпки:

Прочетете и последния пост Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – III.

1 мнение за “Създаване на онлайн магазин в 10 стъпки – II”

Коментарите са изключени.