Как да изберем домейн за онлайн магазина си?

Регистрирането на име на сайта ви е първата стъпка на вашия електронен бизнес по пътя към онлайн брандинга и повече продажби. Но избора на домейн не е лесна задача, въпреки че изглежда така. Избраното име за сайта ви следва да бъде не само закачливо, но и подходящо за по-добра оптимизация за търсещите машини.

Вероятно вече се чудите какво означава името на домейна ви да е подходящо за SEO (оптимизация за търсещи машини). Това означава, че е важно да имате домейн, който не изглежда спамерски за гиганта в търсенето онлайн – Google. В противен случвай, те ще ви премахнат от резултатите от търсенето. А вие не искате това, нали?

В тази статия ще ви споделим някои SEO съвети, които ще ви помогнат при закупуване на нов домейн за вашия онлайн бизнес.

Домейн за онлайн магазин

1. Изберете домейн, който представя вашата марка

Преди да изберете име на вашия онлайн магазин, се уверете, че той представлява вашата марка. Име на домейн, който е същият или сходен с неговата марка изглежда истински и надежден за потребителя.

Ако ви е трудно да се намерите такова име за домейна, опитайте обратния подход. Първо изберете името на сайта, а след него – името на вашия бизнес. Така е много по-лесно, нали?

Има много инструменти онлайн, които ще ви помогнат да намерите точното име за вашия сайт. Скоро ще напишем подробна статия за тях.

2. Името на сайта ви трябва да е кратко и закачливо

Не се иска инженерно образование, за да се сетите, че имената на домейни, които са по-къси и закачливи, са по-лесни за запомняне. Замислете се, че повечето имена на сайтове, които знаете, са с малко букви. А и бихте ли могли да запомните deuticalcampibell.com, например? А дали ще го помните след няколко часа? Едва ли! Така че измислете домейн, който е кратък, за да улесните бъдещите си клиенти, както и за да можете по-лесно да рекламирате онлайн магазина си.

3. Без ключови думи в името на домейна

Google имат наказание за домейни с точно съвпадение (EMD). Те санкционират сайтове, които използват точните ключови думи в името на домейна си. Ако вие предлагате SEO (оптимизация за търсещи машини), а вашата марка е Solutions, логично е да купите домейн seosolutions.com. За съжаление, това име на домейн може да бъде наказано за опит за манипулация на алгоритъма на Google за класиране в резултатите от търсенето.

Разбира се, ако името на търговската ви марка е SEO Solutions, вие спокойно можете да вземете такъв домейн. Но все пак понякога такива домейни или търговски марки са третирани като спам или фалшиви от потребителите, тъй като не изглеждат като истинска търговска марка. Така че имайте едно наум при избора на име за домейна, бизнеса или търговската си марка.

4. Избор на правилно разширение за домейна

Избор на разширение за домейна

Разширението на домейна е също един от важните фактори за търсенето и регистрирацията на вашия домейн. Изберете разширението според вашата целева аудитория. Ако предоставяте услуги на местно ниво или в рамките на дадена държава, по-добре е да регистрирате вашия домейн с разширението тази държава. Например, за Индия разширението е .co.in или .in, за Великобритания това е .co.uk, за България – .bg.

A ако предоставятe услугите си в целия свят, можете да изберете и други разширения, като .com, .org или .net.

5. Избягвайте да използвате тирета или цифри

Ако името на домейна ви е с от повече от една дума, по-добре е да не използвате тирета или цифри, за да разделите отделните думи. Ако искате да регистрирате „онлайн магазин“ като ваш домейн, е по-добре да не е „online-magazin“ или „online-magazin8“. За потребителите не само е объркващо да си спомнят всички тирета или номера, но също изглежда и като спам.

За да не се получват обърквания е по-добре да избягвате тирета и номера в името на домейна си.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат в намирането на перфектното име за вашия онлайн магазин. Ако имате въпроси или допълнителни бележки, можете да ги споделите като коментар по-долу.