Как да увеличите продажбите в онлайн магазина си (дори ако нямате никакви)

Вие сте преминали през проблемите около създаване на първия си онлайн магазин и нещата се изглеждат доста добре, нали? Е, те наистина ще бъдат добре, едва когато направите реален напредък, или с други думи – когато започнете да правите продажби и достигнете до нови за клиенти.

Без поръчки и продажби, вашият сайт за електронната търговия е точно както всяка друга уеб страница в интернет. Когато започнем да правим продажби, ние започваме да учим повече за нашия пазар, и по-специално за нашите клиенти – с помощта на тези данни можем да разрастваме нашите електронни магазини и дори да предсказваме бъдещите си доходи.

Как можем да решим проблема с липсата на поръчки и какво можем да направим, за да подобрим положението? Много хора започват да мислят за така популярния интернет маркетинг, но това е толкова широк термин, който включва буквално всичко, което се отнася до онлайн продажбите. Затова нека да разгледаме няколко разумни и лесни за осъществяване начини за получаване на първи си онлайн продажби.

Повишаване на доверието на клиентите

Ако планирате да прекарате много време в изграждането на интернет магазини и по този начин искате да съзадете и разрастнете своя онлайн бизнес, често ще срещате да се споменава за доверието на клиентите, както и колко е важно да се поддържат добри и ясни обяснения. С цел повишаване на доверието на вашите клиенти във вашите продукти и бизнес, (и, разбира се, увеличаване на вашите продажби), трябва да погледнем към някои от следните точки.

– Позволете на хората да научат повече за бизнеса ви в рамките на една страница.
– Създайте специална страница, която показва на служителите ви и, ако можете, дайте повече информация за тях.
– Винаги наблягайте на страницата за контакт и повече подробности – хората обичат да знаят, че има към кого да се обърнат.
– Уверете се, че се борави лесно със сайта – ако чувствате, че нещо не е както трябва, най-вероятно е точно така.
– Публикувайте на ново и информативно съдържание регулярно. По този начин ще привлечете както органичен трафик, така и ще дадете повод на старите ви посетители да се върнат отново на сайта ви.
Проверете десет пъти, преди да направите промяна – понякога по стария начин е по-добре.

Всички тези точки са лесни за разбиране и действащи идеи, които ще доведат до огромна разлика в начина, по който клиентите ви ви възприемат, което ще ги улесни при вземане на окончателното решение дали да купят от вас или не.

Публикуване на висококачествени продуктови снимки

Колко внимание обръщате на качеството на снимките, когато показвате даден продукт за първи път онлайн, в дигитален формат. Става дума за това, че в много случаи собствениците на онлайн магазини всъщност рядко се замислят за това, че снимките на техната продуктова гама трябва да са професионално направени и с високо качество, за да впечатлят клиентите и да им дадат по-добро усещане за това, което са на път да купят. Повечето собственици на малки електронни магазини намират това за излишно похарчени пари, загуба на време и допълнителни неприятности.

Тази практика е насърчавана през годините и има много изписано по въпроса. Но има един нюанс, който може да пропуснете, следвайки този съвет. Наистина професионалните снимки са голямо предимство за един онлайн магазин и клиентите ги оценяват високо. Но, ако нямате възможност или време за подобни снимки, по-добре е продуктите, които предлагате да са качени онлайн със снимка, направена с телефона ви, отколкото изобщо да не са показани в електронния ви магазин. Ако ги няма посетителите ви просто няма да могат да ги поръчат, нали така?

Инвестиране в бързи и остроумни реклами

Можете да инвестирате малкса сума за реклама в Google Adwords или друга платформа, която предлага реклама на клик (около 10 до 50 лв.), за да видите дали можете да повишите печалбите си по този начин. Може първата ви кампания да не е успешна – все пак сумата не е изключително висока, но ще можете да видите колко кликвания и импресии са направени и на тази база да изчилите колко можете да получите, влагайки по-голяма сума. Така можете да прецените и дали си заслуждава да инвестирате пари в съответната платформа.
Същата стратегия можете да приложите и за Facebook – инвестирате малко пари и проверявате колко кликвания, импресиите и дори продажби получавате. За повечето онлайн магазини, предлагащи профилирани продукти соцалната мрежа няма да работи добре, но за широкопопулярните стоки понякога води до добри резултати. Единственият вариант да разберете дали има смисъл от тази реклама е да опитате с малко средства и да ги увеличите, ако продажбите ви се повишат.

Сайтове за сравнение на цени 

По този начин можете да получите потенциални клиенти, като плащате единствено за тези, които са проявили интерес към ваш продукт и са влезли на сайта ви.

A/B тестовете са образователни

Да предположим, че имате най-малко пет уникални посетители във вашия онлайн магазин всеки ден. Това би означавало да се приблизително 150 на месец, което ще ви позволи да направите най-малко 75 отделни тестове. Методът A/B тестове е изпробване на два различни стила на показване на съдържанието за различни потребители. След това анализирате данните в края на теста, като по този начин можете да разберете кой от тях работи най-добре за повече продажби. Няма да повярвате колко малка промяна във външния вид на онлайн магазина ви може да окаже влияние върху нивата на продажбите.

Как работи A/B тестването за увеличаване на онлайн продажбите

Постепенният растеж е по-добър от липсата на растеж

Всичко на всичко, ако е толкова лесно да се увеличат продажбите в онлайн магазините, всички щяха да са богати. Това е нещо, което трябва помните. Необходими са усилена работа, да правите нещата правилно и малко късмет, за да постиганете напредък по пътя към изграждане на успешен бизнес нулата в електронната търговия.

Тъй като онлайн продажбите ви ще се увеличават с течение на времето, вие ще имате по-голям достъп до ресурси, които могат да ви помогнат да разрастнете онлайн бизнеса и да го отведе до следващото ниво. Затова, ако смятате, че инвестирането на 1000 или 2000 лв. в реклама е правилното нещо, което трябва да направите, давайте смело напред и го направете. Така, накрая вие ще знаете какво работи и какво не.