Как да изградим идентичност за онлайн магазин на ниска цена?

Един от основните въпроси, които често си задават новите собственици на онлайн магазини е „как да направя моя магазин популярен сред клиентите, без да харча много пари за това?“. Много хора имат желание да започнат бизнес онлайн, но просто нямат средствата на големите фирми. Ето защо в този пост ще разгледаме няколко начина, чрез които вашия онлайн магазин да придобие собствена идентичност в интернет пространството, без да се налага да плащате сума, равна на бюджета на малка холивудска продукция.

Създаване на лого на ниска цена

Всеки предприемач ще ви кажа, че има две огромни неща, които могат да спрат проекта ви или да го направят изключително популярен. Това са притегателното име на фирмата и грабващото окото лого. За щастие, вие можете да имате ново лого почти без да влагате средства. Първо, има голям избор от сайтове за дизайни на лога в мрежата. Също така можете да пуснете обява за дизайнери, работещи на свободна практика. Тези сайтове работят по много лесен начин – описвате представата си за лого, което искате за вашия онлайн магазин и ще получите няколко варианта от различни дизайнери. Тези сайтове могат да са ви полезни и за други графични елементи за вашия сайт или за рекламни материали. Имайте предвид, че повечето изпълнители искат заплащане за представяне на няколко идеи. Разбира се, ако имате много високи изисквания, цената за изработка на вашето лого може да излезе доста висока.

Когато онлайн магазинът ви е още в началото си и бюджетът ви е ограничен, това е добър избор за добра визия и професионален имидж за вашия бизнес, които да привлекат интереса на потребителите ви.

Евтин дизайн за онлайн магазин

Когато създавате онлайн магазина си, неговата визия е от изключително важно значение за начина, по който ще го приемат клиентите ви. Ако нямате достатъчно средства да платите на дизайнер за разработка на уникален дизайн, можете да използвате готов шаблон.

В зависимост от платформата, която използвате за интернет магазина си, имате различни възможности за това. Shopify предлагат красиви теми с професионална визия. Освен това винаги можете да разгледате предложенията в ThemeForest или WooThemes – там много дизайнери разработват и предлагат различни теми на изключително ниски цени. Разбира се, ако използвате WordPress като платформа за онлайн магазина си, също ще имате голям избор от качествени дизайни за сайтове за електронна търговия – както безплатни, така и такива, предлагани на символична цена.

Маркетинг

Всички знаем, че дори и най-добрите продукти ще останат на рафтовете, ако никой не знае за тях. Точно за това ви е необходим силен маркетинг – както за вашите продукти, така и за онлайн магазина ви като цяло. Обаче, за разлика от големите играчи на пазара, вие най-вероятно нямате възможност да наемете Брус Уилис за рекламно лице на 30-секунден рекламен клип. Не се безпокойте – има много начини да направите ефективна рекламна кампания, дори без да разполагате с голям бюджет. Тук ще споменем само една дума – социални медии! Ок, това са две думи, но те могат да ви помогнат за маркетинга на вашата фирма. Изберете си една или максимум две от най-популярните медии и изградете имиджа на фирмата си там. За правилния избор и присъствие в социалните платформи ще напишем специална статия, но най-важното в случая е да разберете къде са вашите потенциални клиенти и да бъдете там. В момента в България Facebook е може би най-популярната социална мрежа, затова може да започнете от там. Вярно е, че трябва да актуализирате информацията за вашата фирма в социалните мрежи по няколко пъти на ден, но недейте да спамите своите последователи. Използвайте тези сайтове за привличане на вниманието към промоции и изкушаващи предложения, но давайте на потребителите си и друга информация, попитайте ги за мнението им, общувайте с тях.

Друг добър избор са сайтове за сравнение на цени – те излизат на предни позиции при търсене в Google и ако вашите продукти са добре представени там, хората сами ще ви потърсят. Добрите сайтове за сравнение на цени предлагат възможност да покажете специалните си предложения – промоции, бонуси, подаръци при поръчка и др., по подходящ начин. Така вашето предложение ще е по-привлекателно за клиентите ви, в сравнение с останалите онлайн магазини, които предлагат същия продукт.