Възможности за видео хостинг за вашия онлайн магазин

Сега, когато сте убедени, че трябва да се създадете видеоклип (или десет?) за вашия сайт за електронна търговия, въпросът е къде да поставите готовия клип (или иначе казано, къде да го хостнете).

Имате две възможности: да използвате безплатно услугите на някой сайт или да го поставите на собствения си сайт.

Възможности за видео хостинг

Самостоятелно хостваното видео можете да вградите в собствения ви онлайн магазин с помощта на плейър, като Wistia например. Безплатната опция е да използвате услугата на YouTube плейъра.

И двете имат плюсове и минуси.

Външни уебсайтове

С външен хостинг (като безплатните YouTube или Vimeo) ще съхранявате вашите клипове на сървър на друг уебсайт, но можете да вградите видео плейър във вашия онлайн магазин. Услугата е безплатна, лесно и не е нужно да плащате такси за допълнителния трафик или за управлението му. Клиповете се излъчват от чуждите сървъри директно на вашия уебсайт.

Можете също да се възползвате от ползите, които ви носи показването на вашето видео в чуждите сайтове. В YouTube, вашето видео ще се вижда от хората, разглеждащи и търсещи там, както и ще се появяват отделно в списъка с резултатите при търсене в Google (където видеоклиповете YouTube обикновено заемат по-предни позиции).

Въпреки това, ако се спрете на тази възможност, има вероятност да получите по-малко директен трафик към вашия електронен магазин. Хората ще откриват видеоклиповети на страницата в YouTube, а не при вас и, ако клипът ви е интересен, те ще споделят линка към YouTube, а не към вашия сайт. Така ще бъдат изградени по-малко връзки към вашия сайт, а и ако някой се интересува от вашето видео, е по-вероятно да го потърси директно в YouTube, а не в интернет магазина ви.

Освен това хостването на чужди сайтове ви създава допълнителна конкуренция в позиционирането на сайта ви в класацията за търсене. В идеалния случай, вие ще трябва да накарате хората да кликнат върху линка към вашия сайт в резултатите от търсенето (вместо да гледат видеото в YouTube, например), тъй като е много по-лесно да купят вашия продукт, когато вече са влезли в електронния ви магазин.

Платен видео хостинг

Можете да използвате платена услуга, предлагана от външен сайт, но с по-голям контрол над начина, по който се показва вашето видео. Можете да изберете да го качите скрито за останалите потребители на външния сайт и той да се появява само във вашия интернет магазн. По този начин няма да се притеснявате и от натрапчивите реклами, които се появяват преди, по време или след показването на вашето видео съдържание (като тези, които Youtube вгражда в клиповете) и които карат хората да излизат от вашия уебсайт.

Възможности за самостоятелен хостинг

По-долу ви даваме предложения за самостоятелен хостиг, които можете да обмислите:

WISTIA
Любимецът на видео света в момента. Wistia е един от най-добрите варианти за видео хостинг. Wistia предлага красив видео плейър, опростено видео управление, интеграция с електронна поща и усъвършенствани статистики. Предлагат безплатен план с ограничение на използваните ресурси, а ако имате голям брой видеоклипове, цената може да надвиши $100 на месец.

Vimeo PRO
Може би най-добрата находка в ценово отношение в сферата на самостоятелния видео хостинг. Не предоставя голяма част от усъвършенстваните статистики и възможности на Wistia, но то се характеризира с красив, лесен и изчистен интерфейс на по-добра цена. (около $199 за година).

Флаш плейъри

Винаги можете да поставите флаш видео плейър на собствения си сайт, като Flowplayer например, но това ще е по-сложно за начинаещи. В този случай можете да съхранявате видео файлове на някоя облачен хостинг, като този на Amazon например, и да ги излъчвате сами. Определено е по-евтин вариант, но по-сложен за настройка и неподходящ за начинаещи.

В следващата статия ще ви кажем как да изберете подходящия за вас хостинг. Не я пропускайте!