5 бързи и евтини решения за навлизане в електронната търговия

В днешно време, ако сте част от бизнеса, значи имате онлайн бизнес. Дори ако уебсайтът на вашата компания е просто за представяне на услугите и плащанията се приемат на място или по телефона, в крайна сметка идва момент, в който ще установите, че възможността за плащане онлайн е неизбежата следваща стъпка, която трябва да направите.

За щастие, има много начини да направите тази крачка. За стартъпите, които планират да започнат с пълен набор от възможности за онлайн търговия, има голямо разнообразие от безплатни и платени инструменти (например портали за плащане чрез PayPal, приложения за контрол на наличностите и други).

В тази статия ще разгледаме петте най-добри налични платформи и плъгини за електронна търговия, които могат да дадат на собствениците на онлайн бизнес всичко необходимо, за да настроят интернет магазин успешно – от показването на продуктите и цените до инструменти за промоции и възможности за доставка. Рейтингът на всяко от предложенията е въз основа на цена, функционалност и лесна употреба.

Magento

MagentoMagento е една от най-широко използваните платформи в света – „водеща платформа за електронна търговия сред първите един милион сайтове в Alexa за трета поредна година“, според докладите. Компанията се гордее с над 240 000 потребители в световен мащаб и това включва някои от най-разпознаваемите брандове за продажби на дребно в света. Внушителната му потребителска база, както и фактът, че е безплатна и с отворен код, са фактори, които дават допълнителна функционалност и приспособимост, в сравнение с други решения за електронна търговия, включени в списъка.

Но стабилността на тази платформа си има цена. Magento е много тежка платформа от гледна точка на цена за корпоративни клиенти, а безплатната версия изисква познания по програмиране, CSS и HTML, с които някой трябва да се пребори. Изисква дълъг процес на обучение, но крайният резултат е пълно решение за продажби на дребно в интернет, което дава безкрайни възможности за персонализиране, и може да поеме както десет, така и десет хиляди потребители на ден.

WooCommerce (WordPress)

WooCommerceWooCommerce задвъжва повече от 10% от сайтовете за електронна търговия, съгласно вътрешни доклади. Това е единственият плъгин в списъка и заслужава специално внимание дори само заради това, че има скромна добавка WooThemes с WordPress теми за него. Сега е наистина мощно решение за електронна търговия, което е идеално за малък интернет бизнес.

Неговата нарастваща популярност е свидетелство за този факт, както WooCommerce обясняват: „отне ни повече от година (януари, 2013) да достигнем до 500 000 сваляния, по-малко от шест месеца след това (юни 2013) – имахме 1 милион и след това – по-малко то шест месеца (декември 2013) – да достигнем 2 милиона. Месец по-късно вече имаме повече от 2.2 милиона“

Този безплатен набор от инструменти за електронна търговия ви позволява лесно да менажирате наличностите, процеса на плащане (вкл. PayPal), да смятате таксите и доставката, а също така разполагате със богат набор от инструменти за маркетинг и анализ. За тези, които продават продукти с малък обем или нематериални продукти, като mp3 или софтуер за сваляне, това е чудесен начин да се превърнете уебсайт, базиран на WordPress в напълно функциониращо решение за онлайн бизнес. Но, ако имате голям инвентар и получавате хиляди поръчки на ден, WooCommerce може да започне да работи малко по-тромаво.

Shopify

ShopifyShopify е основният конкурент на Magento, макар че не може да се похвали с толкова солидна база от потребители. Все пак нека не започваме негативно. Shopify е също толкова многофункционален и може да борави с големи търговски операции, също като Magento. Предлага множество решения за извършване на плащане и теми, създадени от независими разработчици, позволяващи безкрайни възможности за персонализиране.

Докато Magento може да бъде безплатен повечето потребители (без да се включват платените корпоративни версии), цената за Shopify започва от $14.99 на месец за базова инсталация и има много по¬-малко налични безплатни плъгини. Всъщност повечето Shopify плъгини са с висока цена и това може да източи бюджета на малките онлайн магазини.

Squarespace

SquarespaceSquarespace е подобен на WordPress, по-известен като удобно решение за управление на съдържанието в уебсайта, предпочитано от блогъри и хора на изкуството, които го използват за изграждане на уеб портфолио. Въпреки това, за разлика от някои от предишните разглеждани платформи, Squarespace предлага вградени цялостни решения за електронна търговия, без необходимост от добавяне на външни плъгини (както е при WooCommerce). Това го прави атрактивно решение за онлайн бизнеси, които вече са запознати с лесния за използване интерфейс на Squarespace.

Нещо повече, Squarespace предлага всички функционалности на уебсайтовете, базирани на Shopify или Magento, въпреки че не е толкова гъвкав и адаптивен като цяло. Това означва, че имате пълен контрол над управлението на инвентара, безпроблемна работа с поръчките, поддръжка на разнообразни методи за плащане, контрол на наличностите, промоциите, възможност за създаване на множество варианти на продукт и голям избор от начини за доставка. В момента Squarespace не поддържа достатъчно възможности за отчитане и анализ, които се предлагат от други пакети за онлайн търговия.

PrestaShop

PrestaShopPrestaShop, които се гордеят с 165,000 онлайн магазина в цял свят, е еквивалент на Shopify, но предлага много по-малко от Magento. Все пак, в условията на море от разработчици, създаващи приложения и теми, PrestaShop съперничи на Magento в почти всеки един аспект. Подобно на Magento, PrestaShop е софтуер с отворен код, писан на PHP, използващ MySQL бази данни. Също като в Magento, вие можете да свалите базовата версия безпалтно и да инсталирате допълнителни модули.

Въпросът защо бихте предпочели Magento пред PrestaShop се свежда до това колко време искате да прекарате в разучаване на софтуера и колко допълнителни функционалности ще са необходими на онлайн магазина ви, в процеса на разрастване на интернет бизнеса ви. PrestaShop е много по-лесен за научаване и може да отговори на голяма част от изискванията, но може би не е толкова богат на функционалности (и с голям избор от плъгини и теми на разположение) като Magento.