Тайната на маркетинга чрез съдържание за начинаещи

Управлението на съдържанието започва да набира сила. Последните няколко години фразата „маркетинг чрез съдържание“ е най-често използваната в корпоративния бизнес, маркетинг, дигиталното и медийното пространство. Но какво представлява в действителност?

Значимост на маркетинга чрез съдържаниеМаркетингът чрез съдържание (content marketing) е определен от Института за маркетинг чрез съдържание (CMI) като маркетингова техника на създаване и дистрибуция на релевантно и стойностно съдържание, което да впечатли, привлече и обвърже ясно определена и разбрана целева аудитория – с цел провеждане на потребителско действие, което води до приходи.

Бизнесите, както малките, така и големите, започват да осъзнават, че за да са конкурентни, трябва да станат част от тази нова ера на взаимодействие и да разработят истински маркетингови програми за съдържанието. В миналото маркетолозите разчитаха на произвдоството, издателската дейност и промоциите като инструментариум. Съдържанието е горивото, което кара всички тези платформи да работят. И все пак няколко гост поста и email кампании вече не са достатъчни.

Доставяне на стойностно съдържание

Релевантното съдържание, мислено в перспектива има значителен ефект за впечатляване на клиентите и спечелване на лидерска позиция на пазара. Управлението на съдържанието е различно от всекидневните продажби – то наистина трябва по образователен и информативен начин да споделя знания и да изгражда лоялност към бранда и популярност на марката.

Изследването на Roper Public Affairs показва, че 80% от вземащите бизнес решения предпочитат информацията за компанията да е оформена като статия, отколкото представена в реклама. 70% казват, че маркетингът чрез съдържание ги кара да се чувстват по-близо до компанията, а 60% твърдят, че съдържанието на компанията им помага да вземат по-добро решение за продуктите.

Маркетингът чрез съдържание работи, защото представя релевантно доказателство за стойност,

казва стратегът за интерактивно маркетингово съдържание Марк О‘Реник. Качественият маркетинг чрез съдържание ангажира потребителите и те гледат на конкретния бизнес по различен начин.

Дилемата при маркетинга чрез съдържание

Много, специалисти по реклама и маркетинг, работещи по съдържанието, вярват, че тяхната компания има страхотно съдържание, но не се чувстват способни да го създават достатъчно бързо или да запазят единен потока на мисълта в процеса . Електронни таблици, имейли и системи за управление на проекти са болезнено използвани от маркетинг експертите, за да доставят съдържание редовно.

Този труден процес води към изцяло нова индустрия от технологични решения, които правят типичният редакционния календар за създаване на съдържание да изглежда архаичен. Инструменти като DivvyHQ предлагат платформа за идеи, планиране и създаване на работен поток, за да помогне на бизнеса и публикуващите онлайн да приемат маркетинга чрез съдържание и да го управляват без главоболия.

Използване на облачните услуги

В маркетинга чрез съдържание има много точки, където е необходим контакт между различните екипи във фирмата. Например, малкият онлайн бизнес, който работи с външни доставчици и задачи за съдържанието открива, че има нужда от начин да планира, разделя и владее маркетинга чрез съдържание си и нуждите за писане чрез облачни услуги (наричани за по-кратко просто Облак).

Същите тези екипи откриват, че имат нужда и от иновативни методи за разчупване на вътрешните ограничения на работното пространство. Някои използват старомоден подход , като събарят физическите стени в офисите, за да могат служителите и доставчиците на съдържание да общуват. Но има и по-лесен начин. Виртуалното споделяне и сътрудничество, осъществявано в реално време, значително подобрява ситуацията и разчупва ограниченията.

Експертът по маркетинг чрез съдържание Броуди Дорланд вярва, че:

Опростяването на нещата и деблокирането на Облака могат да помогнат на глобалните децентрализирани екипи по съдържанието да се сработят, споделят активи и да подобрят значително количеството и качеството на съдържанието, което доставят още на момента.

Феноменът на маркетингът чрез съдържание не си отива. Сътрудничеството между различните екипи за създаването и планирането на съдържание е в подем. Безплатният календар за автори на съдържание в електронните таблици е новият хит сред маркетолозите, занимаващи се със съдържание. Както малките, така и големите компании винаги са предпочитали мощни маркетингови инструменти за съдържание, за да им помага да премине бизнесът им на следващото ниво.

Маркетингът чрез съдържание не е прищявка!

Той е тук, за да остане.