Ръководство за „офлайн“ търговеца в мрежата

Онлайн търговията става изключително популярна и хората бързо свикнаха с нея. Но понякога, поради естеството на продуктите или профила на част от потребителите, класическият модел за продаване онлайн не може да бъде напълно приложим. Това води до създаване на нови модели на пазаруване, за които ще поговорим в тази статия.

Какво представлява уебрумингът?

Наличието на много електронни магазини и липсата на доверие към плащанията онлайн, създадоха навика в потребителите да търсят онлайн за продуктите, които искат, след което да ги купуват в традиционните магазини (т.нар. „ROPO модел“ или „уебруминг“).

Какво е шоуруминг?

Но с натрупването на опит и познания в интернет пазаруването, се забелязва и нова тенденция – т.нар. “шоуруминг” (разглеждане на продукта офлайн и поръчка онлайн).

Това може би малко плаши собствениците на класически магазини, тъй като ако нямат онлайн магазин, продажбите им драстично намаляват.

Решението на този проблем е не само отварянето на онлайн магазин (въпреки че това със сигурност е първата стъпка, която ще донесе много ползи за бизнеса ви). Вие можете да превърнете промяната на навиците за пазаруване на вашите клиенти във добра възможност за вас и вашия магазин. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как можете да го постигнете.

УебрумингШоуруминг
търсене онлайн, пазаруване офлайнтърсене в магазина, купуване онлайн

Уебруминг vs шоуруминг – какво казват статистиките?

Уебруминг vs шоуруминг – разпределение според възрастта

УебрумингВъзрастова категорияШоуруминг
69%18 – 36 г.50%
71%37 – 48 г.53%
69%49 – 67 г.44%
62%68+ г.33%

Уебруминг vs шоуруминг – разпределение според пола

УебрумингПолШоуруминг
75%мъже53%
63%жени33%

Какви са изводите?

Шест от десет човека, които предпочитат да търсят онлайн и да пазаруват онлайн, са правили и обратното. Около двете от десет човека, който проучват офлайн и купуват по интернет, са правили и т.нар. „уебруминг“.

Но защо потребителите да избират уебруминг или шоуруминг?

На въпроса „Защо търсите даден продукт в интернет, преди да го купите от класически магазин?“ Отговорите на потребителите са следните:

  • 47% не искат да плащат за доставката
  • 46% искат да идат до магазина, за да видят и докоснат продукта, преди да го купят.
  • 42% искат да проверят дали продуктът е наличен онлайн, преди да го купят от магазина
  • 37% искат да имат възможността да върнат продукта в случай на нужда
  • 36% търсят магазин, който предлага продукта на най-ниска цена
  • 23% не искат да чакат продуктът да бъде доставен

Бизнес възможности за използване на уебруминг и шоуруминг

Цялата тази статистика, която ви дадохме, не е самоцелна. Целта ни е да ви покажем други гледни точки на пазаруването онлайн, както и как можете да ги използвате, за да увеличите своите продажби.

Затова по-долу ви предлагаме няколко начина, чрез които да увеличите потребителското желание за уебруминг. Тези съвети ще ви помогнат за подобряване на представянето на вашия бизнес както по отношение на онлайн продажбите, така и от гледна точка на офлайн магазина си.

Дайте избор на потребителите си

Ако имате физически магазин, дори и да не искате да инвестирате в онлайн магазин или той все още не е готов, позволете на хората да поръчват онлайн. Ако нямате уебсайт, силно препоръчваме да си съдадете такъв, дори да е семпъл, подобен на визитка. Дайте възможност на потребителите да получават информация за продуктите ви онлайн, както и да заявяват поръчките си през уебсайта ви. Дори само форма за контакт с вас, ще им даде възможност да зададат своите въпроси или да направят поръчка, която да вземат от физическия си магазин.

Полезно ще е да добавите описания на продуктите си онлайн, най-добре ще е да има информация и за тяхната наличност. Уверете се, че наличността в магазина ви отговаря на това, което пише на сайта ви.

Ако вече имате онлайн магазин, заедно с подробни описания и информация за наличност, предложете и възможност за поръчка онлайн и получаване на продукта на място.

Давайте на потребителите актуална и полезна информация

Бъдете проактивни и уведомявайте потребителите за стоки, чието количество се изчерпва и няма да зареждате повече. Разбира се, помествайте информация онлайн и в магазините си и за новите продукти, заедно с техните предимства за потребителите.

Намаления и промоции за създаване на лоялност

Предложете талони за намаление на потребителите, които посещават вашия уебсайт и купуват от магазина. Помислете и за периодични промоции във физическия си магазин, особено през почивните дни.

Безплатен интернет във физическия ви магазин

Предложете безплатна интернет връзка, за да насърчите проучването на продуктите дори в самия магазин. Обединете информацията за онлайн и офлайн покупките на вашите клиенти в индивидуална история за всеки от тях. Превърнете в клиенти тези, които търсят първо офлайн, като ги насочите към онлайн магазина си, за да привлечете повече трафик с тяхна помощ – като им предложите програма за лоялни клиенти и интеграция с профилите им в социалните мрежи (Twitter, Facebook, Pinterest).

Елиминирайте колебанието на потребителя преди покупка

Обикновено съмнението в конкретен продукт може да спре потребителя да го закупи. За да избегнете притесненията на вашите потенциални клиенти, можете да направите две неща:

  • тестване на продуктите на място

Високото качество е ключова точка при продажбите и помага за превръщането на потребителя в клиент, затова насърчавайте тестването на продуктите в магазина.

  • улеснена политика за връщане и замяна на стоки

По закон сте задължени да предоставите възможност на потребителя да върне закупените стоки. Използвайте това във ваша полза – уверете го, че има възможност да направи това безплатно, независимо дали го е закупил по интернет или офлайн. Погрижете се политиката за връщане наистина да е прозрачна и улеснена.

Оставете потребителите доволни!

А за да избегнете връщането на продукти, се уверете, че разполагате с добре обучен персонал, който познава добре наличните стоки и може да препоръча подходящата на потребителите. Ескпертните съвети трябва да насочват потребителите към продуктите, които най-добре отговарят на техните нужди.

Внимавайте цялостното преживяване на потребителя с продукта да е положително, включително какво чуват, подушват и виждат клиентите във вашия магазин.