Уебруминг vs шоуруминг

Ръководство на търговеца в мрежата

Наличието на много електронни магазини и липсата на доверие към плащанията онлайн, създадоха навика в потребителите да търсят онлайн за продуктите, които искат, след което да ги купуват в традиционните магазини (т.нар. „ROPO модел“ или „уебруминг“).

Но с натрупването на опит и познания в интернет пазаруването, се забелязва нова тенденция – т.нар. “шоуруминг” (разглеждане на продукта офлайн и поръчка онлайн).

Това може би малко плаши собствениците на класически магазини, тъй като ако нямат онлайн магазин, продажбите им драстично намаляват.

Решението на този проблем е не само отварянето на онлайн магазин (въпреки че това със сигурност е първата стъпка, която ще донесе много ползи за бизнеса ви). Вие можете да превърнете промяната на навиците за пазаруване на вашите клиенти във добра възможност за вас и вашия магазин. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как можете да го постигнете.

Уебруминг vs шоуруминг

Какви са статистиките?

Уебруминг Шоуруминг
търсене онлайн, пазаруване офлайн търсене в магазина, купуване онлайн
Разпределение според възрастта
69% 18 – 36 г. 50%
71% 37 – 48 г. 53%
69% 49 – 67 г. 44%
62% 68+ г. 33%
Разпределение според пола
75% мъже 53%
63% жени 33%

Какви са изводите?

Шест от десет човека, които предпочитат да търсят онлайн и да пазаруват онлайн, са правили и обратното.
Около двете от десет човека, който проучват офлайн и купуват по интернет, са правили и т.нар. „уебруминг“.

Бизнес възможности

Уебруминг vs шоурумингПо-долу ви предлагаме няколко начина, чрез които да увеличите потребителското желание за уебруминг.
На въпроса „Защо търсите даден продукт в интернет, преди да го купите от класически магазин?“ Отговорите на потребителите са следните:

  • 47% не искат да плащат за доставката
  • 46% искат да идат до магазина, за да видят и докоснат продукта, преди да го купят.
  • 42% искат да проверят дали продуктът е наличен онлайн, преди да го купят от магазина
  • 37% искат да имат възможността да върнат продукта в случай на нужда
  • 36% търсят магазин, който предлага продукта на най-ниска цена
  • 23% не искат да чакат продуктът да бъде доставен

Какво можете да направите?

Ето няколко съвета как да подобрите представянето както на онлайн, така и на офлайн магазина си:

Предложете талони за намаление на потребителите, които посещават вашия уебсайт и купуват от магазина.

Дори и да нямате онлайн магазин, позволете на хората да поръчват онлайн през уебсайта на вашия бизнес, като добавите продуктите си с описания и наличност. Предложете поръчка онлайн с възможност да вземат продукта си на място в магазина ви. Уверете се, че наличността в магазина ви отговаря на това, което пише на сайта ви.

Бъдете проактивни и уведомявайте потребителите за стоки, чието количество се изчерпва и няма да зареждате повече, както и за нови продукти.

Високото качество е ключова точка при продажбите и помага за превръщането на потребителя в клиент, затова насърчавайте тестването на продуктите в магазина.

Внимавайте цялостното преживяване на потребителя с продукта да е положително, вкл. какво чуват, подушват и виждат клиентите във вашия магазин.

Успокойте потребителя, като му обясните, че може да върне продукта безплатно, независимо дали го е закупил по интернет или офлайн. Започнете с това да избегнете връщането на продуктите, като разполагате с добре обучен персонал, който познава добре наличните стоки. Ескпертните съвети насочват потребителите към продуктите, които най-добре отговарят на техните нужди.

Помислете за периодични промоции, особено през почивните дни.

Предложете безплатна интернет връзка, за да насърчите проучването на продуктите дори в самия магазин. Обединете информацията за онлайн и офлайн покупките на вашите клиенти в индивидуална история за всеки от тях. Превърнете в клиенти тези, които търсят първо офлайн, като ги насочите към онлайн магазина си, за да привлечете повече трафик с тяхна помощ – като им предложите програма за лоялни клиенти и интеграция с профилите им в социалните мрежи (Twitter, Facebook, Pinterest).