Facebook въвежда ограничение при таргетирането на рекламите си

Новият инструмент за управление на потребителските данни е модифицирана версия на „Clear History“, който Facebook обеща да въведе преди година.

Facebook въвежда нов инструмент – Off-Facebook Activity, който позволява на потребителите да виждат всички приложения и уебсайтове, които споделят техните потребителски данни с Facebook, и им дава възможността да премахват информацията от Facebook акаунтите си. Новият инструмент първоначално ще бъде наличен само за Ирландия, Северна Корея и Испания, а в близките месеци ще бъде пуснат за целия свят.

През май 2018 г. Facebook за първи път обяви скорошната поява на инструмент, който ще осигури прозрачност за потребителите. Това се случи на конференцията за разработчици F8. Тогава изпълнителният директор Марк Зукерберг каза, че компанията работи върху инструмент, наречен “Clear History”, който ще позволи на потребителите да изтриват историята от използването на социалната платформа и да вижда всички приложения, с които са взаимодействали. Новият инструмент е модифицирана версия на това, което беше обявено в началото, и не толкова трие потребителските данни, колкото „прекъсва“ връзката им с потребителския профил.

Как работи новият инструмент „Off-Facebook Activity“?

Facebook казва, че потребителите ще могат да използват инструмента, за да виждат и управляват данните, които други приложения и уебсайтове споделят с платформата. Заедно с това, те ще имат възможност да виждат обобщение на информацията за тях, която е изпратена към социалната мрежа чрез инструменти, използвани от бизнеса, като Facebook Pixel или Facebook Login. Потребителите могат да изберат да изключат информацията от техните профили. Също така, могат да изключат бъдеща активност от акаунта им извън Facebook. Това може да бъде направено за всички активности извън платформата, както и за определени приложения и уебсайтове.

Изтрива ли Facebook потребителските данни?

Краткият отговор на този въпрос е „не, Facebook не трият вашите данни“. Новият инструмент за прозрачност ще позволи на потребителите да „почистват“ информацията от акаунтите си, но данните все пак съществуват.

Facebook ще премахват информацията, чрез която може да бъде идентифициран потребителя от данните, които приложенията и уебсайтовете са избрали да изпращат към тях. Така социалната платформа няма да знае кои уебсайтове са посетени от потребителя, нито какво той е правил там, така че те няма да използват „изключените“ данни за целите на таргетиращи реклами във Facebook, Instagram или Messenger.

По отношение на това дали Facebook може евентуално да добави инструменти за управление на специфични видове информация, като история на покупките или данни за местоположението, Facebook твърдят, че твърде малко хора разбират достатъчно данните, за да искат да използват подобен инструмент.

Как това ще се отрази на Facebook?

Facebook признава, че очакват Off-Facebook Activity да окаже известно влияние върху бизнеса им – ако потребителите се възползват от предимството на новия инструмент, платформата ще загуби възможности за таргетиране на рекламите. Като резултат, рекламодателите ще получават по-ниски резултати от кампаниите си, което ще доведе до отлив на приходи за платформата.

Ще засегне ли новият инструмент вашите Facebook кампании?

Въпреки че следващите месеци, новият инструмент няма да бъде наличен за България, когато това се случи, може да намали броя хора, до които достигат вашите ремаркетинг кампании, които са базирани на потребителска активност извън Facebook (например, посещение на онлайн магазина ви, изтегляне на приложението ви и т.н.). От друга страна, все още ще можете да използвате ремаркетинг за потребителите въз основа на тяхното поведение във Facebook, като хората, които са гледали вашите видеоклипове или са харесали вашата страница, например. Можете да използвате събраната информация във Facebook за създаване на персонализирано насочване на рекламите, както и да ги разширявате с lookalike аудитории.

Facebook остава един от най-подходящите канали за определени типове реклама и ние не препоръчваме да спирате активността си там. Дори голяма част от вашите потребители да решат да използват предимствата на новия инструмент на Facebook, вие все пак ще можете да достигате до потенциалните си клиенти въз основа на техните характеристики (демография, интереси и други), както и въз основа на активността им в социалната мрежа. Ние ще ви помогнем да намерите подходящият начин за достигане на подходящите Facebook потребители за вашия онлайн бизнес.