Дигитален маркетинг по време на коронавирус

Положението не само в България, но и в света в момента е безпрецедентно. Всички, които познавам, са притеснени във връзка с коронавируса (COVID-19), независимо дали са свързани с опасения от заразяване, или с притеснения, свързани с извънредното положение и все по-стриктните мерки, които биват налагани за ограничение на разпространението. Всичко това прави пазара несигурен и поради толкова многото неизвестни, създава различна степен на паника у хората и бизнеса. За да избегнете излишни притеснения, от особена важност е да погледнете нещата позитивно и да помислите за ролята, която може да играе дигиталният маркетинг, така че не само да помогнете на бизнеса си да оцелее и да поддържате икономиката силна, но и дори да процъфти.

Как коронавирус COVID-19 може да е допринесе за бизнеса Ви?

Коронавирус COVID-19 успя да внесе толкова много паника, че спортните събития, концертите и много други публични мероприятия първоначално бяха отменени, а сега вече са и официално забранени в цялата страна с постановление на Министерски съвет, а мерките против разпространението на вируса продължават да се затягат. Но положението не е такова само в България. Google обявиха, че служителите им ще работят временно от вкъщи. Харвард и други колежи и университети в Бостън временно са затворени.

От друга страна обаче, тъй като толкова много събития се отменят поради опасността от заразяване с коронавирус COVID-19, както и забраната за посещения на обществени места и масово въвеждане на работа от вкъщи и намалено работно време, това е възможност за популяризиране и продажба на Вашите продукти и услуги онлайн.

Как да се подготвите за изграждане на успешен онлайн бизнес?

Преди да започнете да развивате своята онлайн маркетинг стратегия за справяне с предизвикателствата, пред които появата на коронавируса изправя Вашия бизнес.

Създаване и поддръжка на уебсайт по време на коронавирус

Създаването на уебсайт или поддръжката на уебсайт е особено важна първа стъпка. Без нея няма как да поддържате бизнеса си в интернет. Но следващата, дори по-важна част от представянето Ви онлайн, е дигиталният маркетинг на Вашите продукти или услуги.

Повечето агенции за разработка и поддръжка на уебсайтове предлагаха дистанционна комуникация със собствениците на малък бизнес, дори преди появата на заплахата от коронавирус. Така че лесно ще намерите кой да създаде и поддържа уебсайта или оналйн магазина Ви, дори в сегашната кризисна ситуация.

Класиране в търсачките по време на коронавирус

Ако уебсайтът Ви е нов или искате бързо да достигнете потенциалните си клиенти, можете да започнете с онлайн реклама (SEM). Междувременно можете да полагате грижи и за Вашата SEO (оптимизация за търсачки) и създаване на подходящо съдържание, което да е както добре позиционирано в търсачките, така и да въздейства върху вашите потенциални клиенти. Трябва да знаете, че оптимизацията на уебсайта Ви ще отнеме време, но в дългосрочен план, това е сред най-добрите онлайн маркетинг стратегии, които можете да изберете. По този начин, дори след като паниката около коронавируса отмине, Вашият уебсайт ще продължи да излиза в резултатите при търсене на продуктите и услугите, които предлагате.

Ако сте нови в онлайн маркетинга…

Ако все още не са запознати с термините, използвани в дигиталния маркетинг, оптимизацията за търсачки (SEO) се прави с цел подобряване на органичното търсене, т.е. Вашият уебсайт излиза на по-предни позиции при търсене на конкретни ключови думи, без да се налага реклама.
SEM (маркетинг за търсачки) представлява заплащане за показване на определено съдържание от уебсайта Ви, при търсене по конкретни ключови думи, избрани от Вас. В дългосрочен план, рекламата в Google може да Ви излезе по-скъпа, но когато са Ви необходими бързи резултати, това е чудесно решение. В някои случаи, собствениците на бизнес предпочитат да плащат за реклама по по-важните за тях ключови думи, дори да излизат на предни места в органичното търсене.

Комуникация с потребителите Ви в социалните медии по време на коронавирус

Заедно с позиционирането в търсачките, трябва да погрижите комуникацията с Вашите настоящи и потенциални клиенти да е консистентна и постоянна. Това се постига с помощта на маркетинг за социални медии, който включва добре планирани и подходящо насочени публикации в социалните медии.

Комуникацията с потребителите Ви е важна не само в условия на криза, но в такива моменти е още по-важно да успокоите настоящите и потенциалните си клиенти и да ги уверите, че Вашият бизнес е стабилен. В контекста на новата ситуация с коронавируса, особено важно е как общувате с последователите си и как изразявате позицията си като човек и като собственик на бизнес.

Поддържане на блог по време на коронавирус

Блогът е друг добър начин да коминикирате с клиентите и посетителите на уебсайта си. Можете да го използвате, за да ги образовате и информирате. Там имате свободата да рекламирате продуктите и услугите си, както и да насърчавате поръчките. Освен това можете да предложите помощ за използването на продуктите си. Блог постовете са чудесен начин за поддържане на комуникацията с хората, както и за подобряване на позиционирането на бранда Ви, а при криза като сегашната, блогът може да е начин, по който да комуникирате мерките, които взимате за ограничаване на разпространението на коронавируса. Това може да включва теми като: как предпазвате служителите и клиентите си от заразяване, имате ли извънредно работно време и какво е то, очаква ли се забавяне на поръчки или доставки и т.н.

Цялостен подход на малкия бизнес в ситуация на криза

Независимо каква е дейността Ви, най-добрият подход е да заложите на комбинация от подходи, за да може бизнесът Ви да оцелее в кризисната ситуация, пред която го поставя коронавируса. Това разбира се важи и за всики останали извънредни положения, които могат да настъпят, като природни бедствия, например.

Негативни аспекти на коронавируса върху малкия бизнес

Всички тези събития по-често оказват негативно влияние върхи малкия бизнес, тъй като той е по-уязвим дори при леки сътресения на пазара. Докато големите фирми често разчитат на утвърдено име, наличие на обем от клиенти, обикновено в повече от една държава, дългосрочни активи, наличности на склад, а като крайна мярка могат и да ограничат производството и да съкратят персонала си, малкият бизнес обикновено оперира локално, в малък мащаб и с неголям брой служители. Ако например, имате малък квартален магазин и никой не влиза в него, Вие по същество сте на загуба всеки ден и скоро вече няма да можете да се справяте с разходите. Това е особено валидно, ако назначен персонал.

Предимства на малкия бизнес в условия на криза

За щастие, за разлика от големите фирми, при които промените се случват бавн, малкият бизнес има едно голямо предимство и то се крие в неговата гъвкавост и адаптивност. Затова, в условия на криза, като тази, пред която сме изправени в момента чрез наличието на заплахата от коронавируса, можете лесно и бързо да преориентирате бизнеса си и да намерите нови клиенти онлайн. Това не само ще Ви помогне да спасите бизнеса си в момента, но и ще Ви направи по-конкурентни на пазара, когато кризата отмине.

Съвети за управление на малък бизнес в коронавирус – кризата

Независимо какви продукти или услуги предлага Вашият бизнес, не е добра идея да се възползвате от общественото безпокойство около коронавируса, за да увеличите цените или да се възползвате от ситуацията, за да всявате допълнителна паника и напрежение. Когато бизнесът използва кризата като средство за спекулация, това предизвиква обратна реакция. Не знаете колко дълго ще продължи проблемът с коронавируса, но със сигурност, използването на подходи, които са във вреда на хората, е сигурен начин да покажете, че не се интересувате от клиентите си и те ще запомнят това.

Разбира се, че може да се увеличат цените на суровини или допълнителни услуги, които използвате и по този начин разходите Ви да се увеличат. В такива случаи е по-добре да обясните честно и прозрачно ситуацията на клиентите си. Бъдете сигурни, че повечето от тях ще ви разберат и ще Ви уважават за това.

Вместо заключение… за коронавируса

Коронавирусът безапелационно привлече вниманието на хората, заради бързото си разпространение в световен мащаб и опасността, която носи за възрастните хора. Той, както и всички останали заболявания, които не са ни познати и за които няма ваксина или лечение, са сериозен проблем – не само за отделния индивид, но и за цялото човечество.

Но, независимо дали става дума за коронавирус, испански грип, ебола или друга страшна болест или трагично явление, трябва да подходим отговорно и разумно, без да изпадаме в паника. Не само като хора, но и като професионалисти, управляващи бизнес, без значение от неговия мащаб.

Не можем да позволим страхът или липсата на опит с подобни кризи да навреди на близките ни, нито да заличи упоритата ни работа и да унищожи нашия бизнес.

Коронавирусът или всяка друга криза, са време, в което собствениците на бизнес, трябва да намерят нови подходи да са успешни в това, което правят и да намерят в себе си още по-голямо желание и мотивация да продължават напред. По този начин, когато кризата отмине, Вие ще знаете повече от преди – както за себе си, така и за бизнеса си, а освен това, ще сте открили и нови пътища, по които можете да го развивате.