Законови изисквания за онлайн продажби – II

Ето, че четете втора част на статията, която обяснява на нормален човешки език какво трябва да знаем, когато откриваме електронен магазин: какви задължения имаме и за какво трябва да бъдем внимателни, за да се възползваме в пълна сила от предимствата на интернет, т.е. да имаме достъп до огромен кръг потребители, но да нямаме продавачи, огромна складова мрежа и т.н.


Първата статия можете да прочетете тук: Законови изисквания за онлайн продажби – I


7. Ако заблуждавате клиентите си, те няма да са обвързани с договора

Всички сме получавали мейли с радостни новини, че незнайно от къде сме спечелили екскурзия или нов смартфон. При обаждане, се оказва, че всъщност някой търговец се опитва да ни продаде продукт или услуга, т.е. нищо не сме спечелили. Съвсем закономерно тук либертарианците могат да се отчаят. Законът изрично забранява нелоялните търговски практики, включително различни видове агресивна реклама, предоставяне на невярна информация или спестяване на такава (чл. 68б – 68л, ЗЗП).

Ако премълчите факта, че продаваната от Вас стока се нуждае от допълнителна част, за да функционира или факта, че купувачът може да развали договора се считат за заблуждаваща търговска практика и води като последица до възможността клиентът да развали сделката (чл. 68д, т.5, ЗЗП).

Още по-тежко е положението, ако използвате нелоялни търговски практики, т.е. когато в рекламата на стока твърдите, че вие или стоките ви имат качества, лиценз или характеристики, каквито нямат. Изрично е забранено да насърчавате деца да купуват или да принуждават родителите си да купуват продукт от вас.

Ето защо, шансът да продадете хидратиращ крем за вечна младост е минимален. И нещо повече – подлежи на санкции и съответно е недопустимо при онлайн продажбите.

Законът предвижда и специфична защита срещу нежелани или неразбрани търговски практики – забранено е да доставяте стоки или услуги срещу заплащане, без предварително и изрично искане от страна на вашите купувачи. В такива случаи законът предвижда възможност и право клиентът да задържи продукта, без да го заплаща.

8. Не бъдете нахални!

Законът за електронната търговия задължава всички лица, ползващи интернет за сключване на договори, да предоставят пълен обем информация за себе си и да дават възможност на потребителя да извърши информиран избор. Всеки опит за скриване на данни относно вас, може да бъде санкциониран.

Законът отделя особено внимание на изпращането на търговски съобщения. Не изпращайте непоискани съобщения, без изричното съгласие на клиентите си и обозначете по ясен начин как може да бъде сключен договор с вас, на какъв език ще бъде той, как ще бъде съхраняван, както и лесен начин за достъп до общите условия за покупка и възпроизвеждането им, а съшо така и как могат да се откажат от получаването на съобщения от вас.

9. Ако продавате в чужбина, клиентът пак има защита!

Самата идея на интернет сделките е клиентите ви да не са обвързани с разстояние, тоест трансграничната защита на българските потребители, желаещи да се възползват от изгодните оферти на словенски търговци, е гарантирана. Хармонизацията на нормите в Европейския съюз, колкото и отвлечено да звучи, всъщност създава уюта клиентите да кликат в чуждестранни сайтове за търговия от дивана вкъщи, при еднаква степен на защита с българските такива.

10. Покажете ясно какво продавате!

Както в „офлайн“ магазина, така и онлайн, всеки търговец е длъжен да обозначава по ясен начин цените и предлаганите услуги и стоки (чл. 64 – 66, ЗЗП). Например, когато правите разпродажба и клиентът отвори страницата на онлайн магазина ви, той трябва да види информация в пълен обем – старата цена, която е зачертана, новата цена, процентите на намалението, както и срока, в който може да вземе решение за покупка, сравнявайки цените и характеристиките на продукта Това задължение всъщност е в услуга и помага на добросъвестните търговци, тъй като възможността за преценка с колко точно е намалена стоката и до кога може да се възползва от намалението, ще увеличи оборота на магазина ви.

11. Включете CAPS LOCK, когато продавате ONLINE!

Странно е да се използват морални критерии като честност при търговия, но регулацията в Европа и България е засилена и в тази насока. Идеята е всеки потребител да сключва договори с ясното съзнание какво дава и получава и да не се буди нощем с кошмари от това какво е пропуснал от написаното с дребния шрифт.

Отваряйки интернет магазин, всеки производител или търговец е длъжен да разкрие съществената информация относно предлаганите стоки или услуги, а именно: адрес и име на търговеца, основни характеристики на стоката, цена, транспортни разходи, начин на плащане и доставка. Нещо повече, вие сте длъжни да потвърдите тази информация писмено не по-късно от доставянето на стоката (чл. 54, ЗЗП). В случай, че това не се случи, законът предвижда изричната възможност, клиентът да се откаже от сключения договор в 3 месечен срок.

Едва ли консултант продавачите предоставят в пълен обем подобна информация в „нормалните“ магазини. А това означава, че липсата на доверие в онлайн пазара създава много повече информираност, породено от желанието да не се „минем“. Неясно защо мислим, че виждайки с очите си продукта, придобиваме представа и яснота за него и сме склонни да се доверяваме на прекия разговор с човешко същество, а не на информация, която намираме в мрежата.

12. Добър, по-добър, най-добър, онлайн…

Интернет магазините демонстрират забележителна прогресия в желанието си да повишат броя на хората, които пазаруват онлайн, предлагайки системи от бонус точки, промоции, удължени гаранции и други.

Тук е мястото да се спомене, че, изправени пред все по-нетърпелив и припрян потребител, онлайн магазините са длъжни постоянно да актуализират данните си, да скъсяват времето за доставка и да намаляват цените – нещо, което „офлайн“ търговците не правят.

Все още някои от вас помнят щастливите дни, когато се чакаше 15 години, за да си купиш Москвич или две и половина – за телевизор. Е, приемете, че ако сега това звучи смешно, след години ще изглежда също толкова нелепо да излизаш от вкъщи, да хващаш транспорт и да се редиш на опашка, за да си купиш каквото и да било. В свят, в който бързината на предаване на информация е правило, а не изключение, интернет магазините са длъжни, за да не изпаднат от „фунията” на продажби, да са постоянно актуални, активни и атрактивни, за да привличат клиенти.


Използвани източници:

1 мнение за “Законови изисквания за онлайн продажби – II”

Коментарите са изключени.