Размери за снимка на корица за бизнес (страница, група, събитие) във Facebook – 2019

Знаеш, че страницата във Facebook е начин да увеличиш потребителите, а с това и продажбите на своя онлайн магазин или друг бизнес в интернет, който управляваш. А снимката на корицата за тази страница бижуто в короната – първото нещо, което виждат посетителите ти.

Същото може да се каже за групите и особено за събитията, които могат да привлекат много нови фенове на страницата и бизнеса ти във Facebook. Тук не само типа на събитието и интереса към него имат значение. На първо място е то да „хваща окото“. А cover снимката има за задача точно това.

Cover photo за страници във Facebook

За бизнес страници, cover снимките във Facebook са невероятен начин на покажеш своя бранд, неговата цел и визуално да се свържеш с аудиторията си. Трябва да имаш предвид обаче, че размерите за страниците във Facebook са малко по-различни от тези за личните профили. Размерът за тях е 820px на 312px.

Както за всичко останало, Facebook ще запазят версия с по-висока резолюция, ако качиш такава. Максималната резолюция, която можеш да качиш, е 1958px на 745px. Тя ще бъде автоматично преоразмерена за големината на екрана за различните устройства.

Най-хубавото нещо, което новите корици със снимки за Facebook страници е, че вече няма възможност за припокриването им от други елементи на страницата. Нито бутонът, нито профилната снимка, нито друг елемент вече може да блокира визуално снимката на корицата на страницата ти. По този начин ти можеш да използваш предоставеното пространство изцяло и по този начин да увеличиш ефекта от визуланото въздействие.

Както и преди сме споменавали в блога по тази тема, не е добра идея да използваш корицата на профила като банер реклама. Разбира се, това е лично мнение, но аз бих препоръчала cover снимката да е повече за персонализация на страницата, т.е. да използвате възможността за брандинг на бизнеса си, отколкото за реклама.

Бонус съвет:

За да създадеш лесно красива корица за бизнес страницата си, можеш да използваш Canva и Picmonkey. Тези два инструмента са безплатни за използване и предоставят удобни шаблони със снимки, които можеш да използваш.

Скоро ще напиша и допълнителна статия за тях, както и за други инструменти за управление на визуалното съдържание в социалните медии и в онлайн магазина ти.

Видео на корицата на Facebook страницата ти

За Facebook страницата си можеш да добавиш и видео, вместо изобрабение. Размерите и изискванията за него са същите като за снимките. Форматът може да е стандартно HD, но имай предвид, че при показването на корицата, ще бъде преоразмерен.

Все пак потребителите ще могат да го гледат и на цял екран, така че ако след преоразмеряването на корицата, изглежда добре, можеш да го оставиш така, без допълнителни редакции.

„Чисти“ размери за Facebook cover изображения за страници

  • Максимален размер: 1958px х 745px
  • Минимален размер: 820px на 312px
  • Съотношение: 2.63:1

Размери на cover снимка за Facebook групи

Тази част е малко трудна, защото Facebook са решили да направят малко сложно да поставиш идеалното изображение за групата си във Facebook.

И така, за кориците на Facebook групите не е просто ъплоуд на изображение с точна ширина и височина. Cover изображенията на групи в социалната медия изискват да бъде предвидена зона, която ще бъде изрязна, като и нагласяне на изображението вертикално във видимата зона.

Защо това е така? Никой не знае. Но по-долу ще ти дадем малко детайли, които е необходимо да знаеш.

Минималната зона, която се вижда от потребителите на групата ти във Facebook, e 820px на 332px. Но, ако качиш изображение с този размер (или еквивалентното съотношение), ще трябва да го препозиционираш по хоризонтала. А това е кошмар!

Така че, вместо да подготвиш изображение с горните размери, оптимално е да използваш снимка, която е с големина 820px на 461px. Това ще ти позволи да я препозиционираш по вертикала, във видимата зона.

За най-голямата допустима резолюция, препоръчително е да изпозлваш двойни на горните размери (за да покриеш ретина дисплеите), а именно 1640px на 922px.

В други статии и туториали можеш да откриеш шаблони с препоръчителни размери 1640×921, но аз предпочитам чистите числа. Особено като се има предвид, че Facebook ще преоразмери изображението само до 820px ширина за стандартни дисплеи, не ми се иска то да е видимо в двойно по-малък размер.

Ето ги и чистите цифри за снимки за корици на групи във Facebook:

  • Максимум: 1640px на 922px
  • Минимум: 820px на 461px
  • Съотношение: 1.78:1

Facebook Event Cover Photo and Video Size

Както стана дума в началото, когато организираш събитие във Facebook, ще искаш да направиш снимката на корицата му максимално привлекателна.

Размерите на cover снимката за стандартни размери е 500px на 262px. За най-добри резултати обаче, можеш да ги удвоиш до 1000px на 524px. Така ще си сигурен, че изображението ще изглежда идеално на всички резолюции.

Видео за корици на събития

За събитията можеш да качиш и видео. То ще бъде визуализирано в същите размери, като снимката на хедъра.

Резолюцията на твоето видео може да бъде стандартната HD, но внимавай да бъде преоразмерена и изрязана до размерите, посочени по-горе. Също така, потребителите могат да гледат видеото и на цял екран и там няма да бъде изрязано.

Размери за корица на събитие:

  • Максимални размери: 1000px на 524px
  • Минимални размери: 500px на 262px
  • Съотношение: 1.91:1