Размери на изображенията във Facebook постове – 2019

През годините Facebook намаляваше драстично качеството на качваните изображения в социалната мрежа. Достигна до абсолютен ужас в един момент.

В днешно време, когато ъплоудваш снимка, загубите от страна на качеството на изображението са много малки. Чудесно е, че най-накрая качеството на визуализациите в социалната мрежа започна да става приоритет, който се взима предвид при преоразмеряването и оптимизирането на снимките в платформата.

Когато качиш самостоятелна снимка към пост, максималната ширина, която ще бъде показана на останалите потребители, е 492px. Височината се визуализира в зависимост от ориенацията и съотношението на каченото изображение.

Размери за типове самостоятелни изображения във Facebook пост

 • Квадрат: максимално 492px на 492px
 • Потрет (вертикално изображение): максимум 492×738px
 • Лендскейп (хоризонтално изображение): максимум 492×276ox

Разширяване на изображенията при самостоятелен преглед (Theater View)

Когато кликнеш на снимка, за да я отвориш самостоятелно (т. нар. Lightbox или Theater преглед), тя ще се преоразмери, така че да пасне на размера на екрана, на който се визуализира.

Няма как изображението да изглежда перфектно на размера на всеки възможен екран в света, така че най-добре е да се спазват няколко основни насоки.

Facebook има лимит за максимална височина или ширина, който е 2048px.

Така че, без оглед на ориентацията на изображението, ако едно от двете (височина или ширина е по-голяма от 2048px, Facebook ще преоразмери изображението, за да запази тази стойност максимално близка до 2048px, докато поддържа същото съотношение за изображението.

Размери на изображения за постове във Facebook с линкове

Когато споделяш линк във Facebook, ако статията има изображение, то се визуаизилизира в таймлайна или във фийда с размери 476px на 249px. За да осигуриш снимка с висока резолюция, препоръчителните размери са 1200px на 628px.

Проблемът тук идва от това, че когато споделиш линк във Facebook, социалната мрежа вече не ти позволява да добавиш друго изображение, което си обработил специално за поста. То се взима автоматично от уебсайта, а това означава, че ако споделяш линкове към страници или статии в социалната мрежа, трябва да си сигурен, че те разполагат с коректен HTML, познат като Open Graph, който разпознава правилното изображение на страницата. Така сайтът ще го подаде на Facebook при поставяне на линка в поста, но в същото време, изображението на сайта може да има различни размери или изобщо да не е видимо за потребителите му.

Ако използваш WordPress – можеш лесно да намериш подходящ плъгин за целта. За уебсайтовете, които не използват тази платформа, вероятно ще се наложи малко дописване на кода на страниците.


Така, следващите секции са тези от вас, които искат да знаят всичко до последния пиксел (и най-вероятно имат лека форма на ОКР 🙂 ).

Ако не си от тези хора – завиждаме благородно и можеш да затвориш статията. Но ако си от хората, които няма да спят спокойно, докато не знаят всяка подробност – следващите редове са специално за теб!

Размери при добавяне на две и повече снимки към Facebook пост

Размери при добавяне на две и повече квадратни изображения

Може би ти се струва странно, но при ъплоуд на няколко квадратни изображения, има различни размери, базирано на това колко изображения са качени, както и на позицията им. Разгледай ги по-долу:

 • Един квадрат: 492px на 492px
 • Две квадратни снимки: 245х246px (и двете)
 • Три снимки – тук става малко по-интересно: 492х245px (основната), 245px на 245px (долните две)
 • Четири квадрата: 245px на 245px (всички)
 • Пет квадратни изображения: 245x245px (първите две), 163x163px (снимката долу в ляво и долу вдясно), 162x163px (снимката долу в средата)
 • Шест и повече квадратни снимки – визуализират се със същите размери, както пет, но върху долната дясна снимка е затъмнена и връху нея се визуализира номерът на снимките, които не са показани.

Размери за две и повече портретни снимки в пост

Ако качваш по няколко хоризонтално ориентирани снимки, това са различните размери за тях, според броя им:

 • Едно портретно изображение: 492х738px
 • Две снимки: 245px на 492px
 • Три портрета: 327x492px (ляво изображение), 163x245px (изображения и долу вдясно)
 • Четири изображения: 327px на 492px (в ляво), 163px на 163px (горе вдясно и долу), 163px на 162px (в средата)
 • Пет портретни снимки: 245x245px (първите две), 163x163px (долу вляво и долу вдясно), 162x163px (долу в средата)
 • Шест и повече портретни изображения в пост – визуализират се пет изображения, както е описано по-горе, като петото (долу вдясно) е затъмнено и е визуализирана цифрата на снимките, които не са показани.

Размери за две и повече хоризонтални изображения в пост

За щастие, при визуализацията на лендскейп изображения, има логически смисъл. Ето и размерите на снимките, след като постът е публикуван:

 • Една хоризонтална снимка: 492px на 276px
 • Две изображения: 492px на 245px
 • Три снимки лендскейп: 492px на 327px (горе), 245px на 163px (долу, ляво и дясно)
 • Четири хоризонтални изображения: 492px на 327px (основна снимка), 163px на 163px (долу вляво и долу вдясно), 162px на 163px (долу в средата)
 • Пет лендскейп изображения: 245px на 245px (горе и долу вляво), 245px на 163px (горе и долу вдясно), 145px на 162px (в средата вдясно)
 • Шест и повече хоризонтални изображения – визуализират се по същия начин, както при добавяне на пет, но снимката долу вдясно е затъмнена и върху нея се показва броят скрити изображения.

Добавяне на няколко снимки с различна ориентация

Ако добавяте няколко снимки, всички с различни размери и ориентация, Facebook ще ги покаже въз основа на типа на първото изображение. По този начин, ако то е вертикално ориентирано, можеш да очакваш да видиш шаблона за няколко портретни изображения в пост, в зависимост от това колко снимки са добавени.