Примери за геймификация в уебсайтове

В предишната статия ви разказахме какво представлява геймификацията и ви дадохме основни насоки как да я използвате за увеличаване на клиентите в електронния ви магазин. По-долу ще ви покажем няколко реални примера за това как този подход може да помогне да постигнете различни цели, свързани с потребителите на вашия интернет бизнес. 

Структура на наградата

Кой тип награди дават най-добър резултат, съответно повече конверсии? Както стана дума в предишната статия, баджовете и точките често не работят. И това е така, защото по същество те са безмислени.

Затова имате нужда от значими награди, нещо, което има стойност за потребителите. По тази причина постигането на чувство за удовлетворение е силно възнаграждение (и стимул), защото идва от същността на всеки човек, има голямо значение и е високо ценено. Помислете например за човек, който винаги е имал слаби спортни постижения – за него вкарването на гол е много по-важно от спечелването на мача.

Дай ми, за да ти дам

Геймификацията може да се изразява просто във възнаграждаване на някой, който е извършил малко действие. Няма нужда да измисляте сложни игрови механизми, които да приложите в онлайн магазина си.

Вземете за пример Dropbox –

На практика те продават онлайн пространство за съхранение на файлове. Безплатният акаунт включва само няколко безплатни GB място, но те ще ви възнаградят с повече, ако изпълните няколко прости задачи, които ви поставят.

Изпращане на покана до приятели, разглеждане на ръководството за потребители, свързване с акаунт в социална мрежа – всичко това може да ви донесе желаната награда безплатно.

Както можете да видите, можете да вземето до 16GB пространство, ако споделите Dropbox със своите приятели. Изглежда като нещо малко и простичко за извършване, но това помага на Dropbox да се разраства толкова бързо.

Най-хубавата част е, че наградата за техните потребители е именно това, което те продават. Колкото по-голямо пространство използвате, толкова повече инвестирате в приложението, а когато достигнете лимита си, трябва да преминете към платен акаунт.

Прогрес барове

Прогрес баровете са полезен инструмент, ако искате потребителите ви да направят серия от последователни стъпки. Обратната връзка за постигнатия напредък позволява на потребителите да знаят до къде са стигнали в „пътуването“ си. Достигането на 100% им дава лека награда във вид на персонално удовлетволение.

Codecademy

Codecademy е сайт, който ви учи как да пишете код с помощта на онлайн редактор и серия от интерактивни уроци. Това е забавен начин за учене, а прогрес барът в най-горната част на страницата ви показва докъде сте стигнали по пътя си към това да станете програмист.

Когато приключите урока и достигнете до 100%, Codecademy запазва резултата ви. И точно, когато се чувствате добре от постигнатия напредък, те ви призовават да създадете акаунт, за да не изгубите своя напредък.

Концепцията на учене на код онлайн не е нова, когато се появява сайтът на Codecademy. В нишата вече има добре установени играчи като Treehouse и Lynda. Но пет месеца след своето стартиране, Codecademy достига до един милион потребители, само заради своята проста стратегия за геймификация.

Прогрес баровете са особено полезен инструмент за геймификация на онлайн бизнеси, които имат уеб приложения или онлайн услуги. Добър пример за това е

Evernote

Принципът на работе на Evernote е т.нар. freemium – потребителят може да регистрира акаунт и да използва услугата безплатно, като плаща за допълнителни възможности. Статистиката на сайта показва, че нивата им на конверсия зависят от това колко време потребителите са използвали приложението. Само 0.5% от безплатните потребители минават към платени пакети през първия месец, но след като са го използвали пет години конверсията скача до 25% – процент, който е много по-добър от този на повечето подобни приложения. Това Evernote задържи интереса на потребителя, толкова по-голяма е възможността той да започне да плаща.

Точки и баджове

Вече споменахме за тях някокло пъти, но все пак не сме казвали, че не са добра идея. Просто понякога изглежда така. Баджовете на Google се оказват лоша идея, но ако изградите система, при която спечелването на бадж дава достъп до допълнителни привилегии, може да ги превърне в изключително подходящо хрумване.

Yelp

Yelp стартират като сайт, в който хората могат да намерят и напишат мнение за ресторанти. Подобно на Codecademy те не са единствените на пазара, когато започват бизнеса си онлайн. Конкуренти като Yahoo Local и CitySearch са вече години наред утвърдени имена в интернет и съдържат хиляди оценки и препоръки от потребители.

Днес тези сайтове са отдавна забравени, а в САЩ Yelp става нарицателно.

Yelp побеждава конкуренцията чрез геймификация

Големият проблем, който Yelp решават, а останалите се провалят, е как да успеят да впечатлят потребителите и да ги „конвертират“ във вид на ревюта. Озовават се в порочния кръг: без мнения няма как да привлекат потребители, а без потребители няма как да получат мнения. Но как да накарат хората да дават оценки, без да им плащат за това? Вече знаете отговора: Геймификация!

Yelp създават система с точки и баджове, които имат стойност. Потребителите биват възнаградени за писането на коментари, като при събиране на достатъчен брой точки, получават лъскав бадж „Elite“ в профила си.

Разликата е, че баджът „Elite“ наистина има стойност в реалния живот. „Elite“ потребителите на Yelp получават VIP билети за събития, безплатна храна и напитки и други облаги, които обикновените потребители нямат. Тяхното възнаграждение не е парично, а във вид на забавление и щастие.

Тази система помага на Yelp да конвертира огромен процент (65.8%) от обикновени потребители в хора, даващи редовно мнения (по 6 и повече коментара).За сравнение, същият рейтинг на CitySearch е едва 4.8%, а на Yahoo – 11.1%, което обяснява защо Yelp ги смазва.

Конкурси и състезания

Съревнованието е в човешката природа. Поставяйки потребителите си един срещу друг в състезание и показвайки тяхното на табло, може да е чудесен начин да ги накарате да изпълнят набор от сложни задачи.

Autodesk

Autodesk използва този подход в техния продукт за дизайн на игри 3DS-Max. Софтуерът струва $3,600 на лиценз, което го прави сериозна инвестиция за всеки, който проявява интерес към продукта. За да направят поръчката по-лесна, Autodesk предлагат 30 дни безплатен пробен период. Те откриват, че е по-вероятно потребителите да се превърнат в клиенти, ако използват продукта поне три пъти в този срок. Проблемът е как да накарат хората да го направят – заради своята сложност, програмата трябва да бъде разучавана доста време, а ръководството за обучение не грабва потребителите достатъчно.

За да решат този казус, Autodesk внасят геймификация в ръководствата за потребителите. Те наричат всяка стъпка „мисия“ и възнаграждават с точки и значки участниците. Потребителите, чийто софтуер е в пробен период, събират точки, за да стигнат на първо място в класирането, където ги очаква награда.

Резултатите са невероятни! Състезанието увеличава използването на пробната версия с 54%, а процентът на потребителите, които си купуват продукта след пробния период, стига до 15%. Най-голямо влияние геймификацията оказва над приходите на използвана пробна версия – те се покачват с 29%.

Лоялност

Програмите за лоялни потребители са доста популярни и те на същия принцип, като описаните по-горе примери, използващи стратегията на геймификацията. Единствената разлика е, че вие възнаграждавате потребителя с пари или парична равностойност, изразена в отстъпки, талони за намаление, осребряване на събрани точки и други.

За да работят програмите за лоялност, трябва можете да намерите правилният размер на наградата – ако е твърде малка, никой няма да се интересува, а ако е твърде голяма, вие ще изгубите пари.

Филип Кингслий създава програма, при която потребителите могат да печелят награди за поръчка, споделяне в социалните мрежи, препоръки и много други действия. Наградите са наречени „PK точки“ и могат да бъдат използвани в сайта при бъдещи поръчки.

Бонус награди се дават и когато потребителите направят поръчка, по-голяма от определена сума, като по този начин се цели повишаване на средната стойност на поръчката.

Тъй като продават продукти, които потребителите биха поръчвали редовно, програмата за лоялни клиенти има смисъл. Потребителите започват да харчат повече в този сайт, така че да могат да съберат точки, които могат да осребрят единствено при следваща поръчка в същия онлайн магазин.

Не само, че това увеличава процентът на продажбите до 10%, но също така успяват да оптимизират стойността на потребителите. Броят поръчки нараства с 36%, като съществуващите потребители харчат повече в сайта, а техните годишни приходи нарастват с 28%.

Вместо заключение

Геймификацията не е поредната прищявка и не е необходимо да бъде усложнена стратегия. Простите награди могат да ви помогнат да изминете дълъг път към превръщането на потребителите в клиенти. Както видяхте, най-добрите „награди“ са тези, които дават на потребителите усещането, че са постигнали нещо.