Ненужните елементи на лендинг страницата ви

Лендинг страница (или целева страница) е интернет страница или URL адрес, накъдето насочвате вашите клиенти, когато искате да постигнете определена цел. Често тези страници се използват при рекламни кампании.

Обикновено в онлайн магазините това е специално създадена страница в сайта ви, на която посетителите могат да видят най-изгодното ви предложение, намаленията ви или специален продукт, на който акцентирате. Но тези страници могат да се използват и за други цели – за привличане на повече абонати за електронния ви бюлетин, за попълване на анкети, за повишаване на регистрациите в сайта, за записване за семинар или специално обучение и други, в зависимост от типа на онлайн бизнеса ви, както и от маркетинговия ви подход.

В желанието си за постигане на тези цели, собствениците на онлайн магазини понякога добавят много елементи и „заливат“ потребителите с голямо количество информация. По този начин обаче постигат точно обратния ефект – объркват посетителите на сайта и те не извършват действието, което искате от тях (покупка, регистрация, попълване на анкета и т.н.), а директно излизат от сайта. В тази статия ви даваме няколко съвета за различни елементи, които е добре да премахнете от целевите си страниците, като по този начин помагате на хората да се концентрират върху това, което искате да направят.

Лендинг страниците обикновено са места, на които трябва да дадете максимално много информация на потенциалния клиент на вашия онлайн магазин, като имате изключително малко пространство за това. В резултат на това, страницата се насища с много бутони, цветове, линкове, детайли, форми, видеа, въпроси и текстове, заглавия, подзаглавия, картинки и т.н., което се слива в една голяма каша в очите на потребителите. Понякога дори най-опростените лендинг страници може да има елементи, които объркват и разсейват потенциалните ви клиенти.

В крайна сметка объркващите целеви страници водят до по-ниско ниво на реализация, по-малко продажби, пропуснати печалби, а понякога и лош имидж за електронния магазин, което може да означава загубени клиенти.

Въз основа на проучвания и опит, съставихме списък с част от елементите, които най-често се използват, за на лендинг страниците и чието премахване може да ви помогне да повишите конверсиите си.

Елементи, които трябва да си отидат завинаги!

1. Сток изображения

Всички елементи на лендинг страницата ви трябва да са идеално премерени и премислени. На потребителя, които е попаднал там, те трябва да казват всичко само с един поглед. Трябва да му покажат смисъла на страницата и да му дадат ясна идея какво се очаква от него.

Сток изображенията не носят никаква информация за посетителите ви.

Още повече, че по-голямата част от потребителите са виждали конкретното изображение в други сайтове и го разпознават. Това, не само, че ще намали силата на посланието, което искате да отправите, но може да навреди на имиджа на онлайн магазина ви или дори да накара хората просто да излязат от страницата, без да са прочели и една дума от това, което имате да им кажете.

2. Натоварени фонове

Препоръчваме ви да не поставяте за фон неща, които разсейват вниманието. Основните елементи на лендинг страницата – заглавието, предложението с добавена стойност и изискваното действие от страна на потребителя (попълване на форма, натискане на бутон „купи“ или „регистрирай се“ и т.н.) трябва да се отличават и да са най-видими и набиващи се на очи. Ако фонът привлича погледа веднага, тогава посетителят няма да забележи нищо друго на страницата.

Сред най-лошите възможни фонове, които можете да изберете са анимираните или такива с движещи се елементи, с много разноцветни детайли, текст, отделни думи или букви, с повтарящи се шарки, с изображения и т.н. – общо взето всичко, което отнема вниманието на потребителя от основните елементи на страницата.

Премахнете всичко разсейващо.

Не се страхувайте, че ще остане много празно пространство на вашата целева страница. Научете се да оценявате белите полета. Използвайте ги и вижте колко изчистена ще е вашата лендинг страница фокус върху важното послание, което отправяте към посетителите й.

3. Твърде много информация

Лендинг страницата не трябва да бъде манифест колко добър е продуктът или услугите, предлагани от вас, описано с хиляди суперлативи.

Премахнете допълнителната информация.

При целевите страници малкото е повече. Ако нямате нужда от нещо, махнете го. В повечето случаи, ако потребителят иска да купи нещо, той няма да отдели 15 минути, за да чете убежденията ви. Дори напротив, голямото количество допълнителна информация може да го откаже.

Разбира се, това зависи от действието, което искате потребителят да предприеме – има случаи, в които хората предпочитат да имат повече информация. Напрмер, ако искате да попълнят личните си данни, номера на кредитната си карта и т.н., ще трябва да дадете повече обяснения и да ги уверите, че тяхната информация е в сигурни ръце.

Казано накратко, колкото по-голямо е действието, което искате потребителят да извърши, толкова по-дълга лендинг страница имате. Но, когато става дума за обикновена покупка от онлайн магазина ви или регистрация за седмичния ви бюлетин с промоции, вашата страница трябва да е колкото се може по-кратка.

4. Два и повече призива за действие

Една лендинг страница е само и единствено една цел, свързана с едно-единствено нещо.

Ето един пример за няколко призива за действие, които често могат да се видят на една и съща страница (понякога дори всички заедно):

 • Купете най-новия ни продукт!
 • Докато сте на страницата, запишете се и за получаване на бюлетин!
 • И ни харесайте във Facebook (вижте профилите ни и в Google+, Instagram, LinkedIn, Twitter)!
 • Регистрирайте се за нашия уебинар!
 • И след това, моля ви, прочетете статията колко добра е нашата фирма!

Не, не, не и не!

Идеята, че наличието на избор, кара хората да се чувстват по-щастливи, е напълно погрешна и остаряла и това е доказано от редица психологически изследвания. Тук става дума за т.нар. „парадокс на избора“, според който при наличие на множество избори, крайният резултат е отказът от избор.

Ефективната лендинг страница изисква извършване на едно конкретно действие и това е всичко. Не трябва да забравяте ясно да дефинирате това специфично нещо и да помолите посетителя да го направи. Липсата на призив за действие е дори още по-лошо за вашата целева страница.

Има призив за действие, които вие може да пренебрегвате и да не ви изглеждат като такива, но не трябва да ги пренебрегвате. Ето няколко примера:

 • Кликване за стартиране на видео
 • Уголемяване на изображение
 • Кликване на всичко
 • Твърде много скролване по страницата
 • Попълване на „антиспам“ форма (т.нар. CAPTCHA)
 • Кликване на „Съгласен съм с условията за ползване“

Ако имате една цел за реализация, тогава има само едно действие, което трябва да бъде извършено от посетителят и не искайте да прави нищо повече.

5. Навигация

Тъй като лендинг страницата има само едно предназначение и за да изпълни задачата си, потребителят трябва да бъде само на едно място – на лендинг страницата. Никъде другаде.

По тази причина трябва да премахнете всички навигационни елементи от целевата си страница.

Лендинг страницата не е истинска част от навигацията на вашия уебсайт. Тя е по-скоро като въшен елемент, който води до продажби. Това е маркетингова страница, чиято цел е да привлече потребители или да конвертира определен тип продажби. Не се очаква потребителите да излизат от нея.

Вие трябва да контролирате поведението на потребителя. Всичко, което той вижда, прави, клика или го навигира, го разсейва и може да провали конверсията.

Няколко изследвания подчертават, че лиспата на навигация е полезна за повишаване на ефективността на лендинг страницата:

 • Yuppiechef забелязват 100% повишаване на процента на реализации (от 3% на 6%).
 • Career Point College премахват навигацията в горната част на страницата и правят промени във формата си, което повишава конверсиите с 336%.
 • Процентът реализации на SparkPage скача от 9.2% на 17.6% месец след като те провеждат тестово премахване на менютата в горната част на страницата.

Има някои спорове по въпроса дали да се премахне навигацията в горната част на страницата, в долната й част, или всички менюта. Най-безопасният ход, който можете да предприемете, е да се освободите от всичко.

6. Линкове

Всеки линк, който позволява напускане на страницата, е отворена врата за посетителите да излязат, без да са изпълнили това, което искате от тях.

Цялостната идея на лендинг страницата е да поставите посетителите в среда, в която да извършат едно действие и да могат да направят само едно нещо. Ако имате линкове към интересни статии или други сайтове, вие оставяте вратата отворена и казвате: „Минете оттук. Не е нужно да правите нищо.“

Ние знаем, че връзките между вътрешните страници на вашия онлайн магазин е част от вашата стратегия за оптимизация нан сайта, но те нямат място на вашата лендинг страница.

Премахнете всеки линк, който не е част от действието, което искате потребителят да извърши.

Ако вашите адвокати ви карат да поставите условия за ползване или страница за личните данни, направете го колкото се може по-недоловимо за потребителя или не използвайте линк. Призивът за действие не е нужно да има никакви кликаеми елементи, с изключение на полетата на формите и бутона за действие.

7. Отегчителен дизайн на бутоните

Нека бъдем пределно ясни – ако на бутона за действие пише „изпрати“, вие трябва да спрете това!

Ще оставим числата да ви убедят: HubSpot тестват бутони на лендинг страница, на които пише „изпрати“ и бутони с друго послание. Познайте какви са резултатите: 14.5% реализации с „изпрати“ и 17% – без „изпрати“.

„Изпрати“ е стандартна дума, на която й липсва блясък, не е завладяваща и не подсказва ясно какво се изисква от потребителя.

Бутонът е вашия шанс да убедите потребителя на „финалната права“ да извърши действието, което искате от него. Кажете нещо значимо, направете бутона си призив за действие, поискайте посетителят на страницата да направи стъпката.

Грабнете вниманието му. Не бъдете отегчителни.

8. Текстови блокове

Масивните блокове от текст на лендинг страницата са като големи табели, който казват „Това не е нужно да бъде четено„.

Трябва да имате приемливо количество текст, след което да го разделите на заглавия, подзаглавия, с булети и да ги поднесете на малки части.

И докато още сме на темата за текста, нека ви дам още две важни препоръки:

1) Премахнете малкия текст

Хората не обичат да си дават труд да четат каквото и да е. Също както в заглавието – големи, масивни и удебелени букви – вие имате нужда от четим и голям текст за всичко, което искате хората да прочетат. Ако текстът е малък, това предполага, че не е важен (като условия за ползване или нещо подобно).

2) Отстранете ненужния текст

Запомнете, че лендинг страницата има само една-единствена цел. Всичко, което отклонява посетителите от нея, е ненужно, излишно и трябва да бъде премахнато. Запитайте се „наистина ли се нуждая от това?“. Ако отговорът е „не“, тогава го махнете.

Малкият текст е труден за четене и може да забави, или дори спре, конвертирането. По същата логика трябва да премахнете ненужния текст като „напишете своите данни“ – хората вече знаят как да попълнят онлайн форма.

9. Форма с повече от четири полета

Вашата форма вероятно е най-важната секция на лендинг страницата ви. Човешката природа изисква тя да бъде кратка. Ако искате информация за повече от четири неща, вие вероятно ще преминете границата на търпение и доверие на потребителя. По-добре поискайте само едно нещо, обикновено адрес на електронната поща.

Имате ли нужда да знаете за коя компания работи човекът? Или каква е фамилията му? Може би. Но ако не е така, махнете тези полета.

Някои експерти по лендинг страници съветват да направите формата да изглежда кратка. Това е лесно за постигане – просто приближете полетата по-близо едно до друго.

Намалете разстоянията между полетата в онлайн формата

Заключение

Вече споменахме многократно – вашата лендинг страница е предназначена само за едно нещо и е само за него. Фокусирайте се върху това. Премахнете всичко, което не е свързано с него.

Защо бихте искали да слагате много неща на своята лендинг странцица, ако единственото, което те правят, е да разсейват потребителите от действието, което очаквате да предприемат? Простотата и ясните призиви за действие характеризират успешната лендинг страница.

И накрая, препоръчваме да тествате всяка промяна, която правите. В тази статия ви даваме няколко чудесни идеи, които работят за повечето лендинг страници, но всеки уебсайт и онлайн магазин е различен. Резултатите от вашите експерименти могат да покажат нещо друго, защото имате различна аудитория, продукт или подход. Фокусирайте се върху получаването на най-добрата информация за вашия сайт чрез експерименти, анализирайте я и правете промени въз основа на получените данни.

И накрая, малко упражнение: мислите ли, че показаният по-долу пример за целева страница е добър?

Пример за лендинг страница