Довиждане на средната позиция в Google Ads

В началото на 2019 г. Google Ads обяви, че данните за средна позиция на рекламите ще бъдат премахнати по-късно тази година. В същото време те пуснаха четири нови показателя, които рекламодателите могат да използват вместо това.

Вече знаем, че в края на септември 2019 г. Google Ads (засега датата, която Google са обявили е 30. септември) вече няма да поддрържат показателя за средна позиция. И тъй като вече е септември, трябва да сте сигурни, че сте готови за официалния залез на средната позиция в Google Ads. В тази статия ще поговорим за всичко, което трябва да знаете, за да се подготвите:

  • Защо се премахва средната позиция в Google Ads?
  • Как можете да използвате новите метрики?
  • Какво мисли how2sell за тази промяна?

Защо Google премахват средната позиция в Google Ads?

Помислете за разнообразието от уникални страници с резултати в търсачката на Google (SERP), на се визуализират реклами. Понякога има три реклами в горната част на страницата, понякога са четири. А има случаи, в които има само една реклама в горната част, а останалите са до края на страницата.

От началото на 2016 година Google вече не се придържа към стратегията „еднакви резултати за всички“, показателят за средна позиция на рекламите ви вече не е индикатор за това къде на страницата се показват те.

Вместо да ви даде информация къде на страницата се появява рекламата ви, средната позиция се е превърнала просто в цифра, показваща как рекламата се е справила при наддаванията. Например, ако средната ви позиция е 3,1, можете да заключите, че през повечето време две други реклами са имали по-добър ранк от вашата. Но няма да имате представа колко често рекламата ви се показва над органичните резултати.

А това определено е проблем, тъй като рекламите, които се показват над органичните резултати, имат по-добра ефективност от останалите. Без да можете да определите колко често рекламата ви се визуализира в горната част на страницата, става много по-трудно да отговоря на въпроса дали, с увеличаване на цената на клик, ще се подобри честотата на кликване, или цената може да се намали, без загуба на ефективност.

За да даде отговор на тези (и други) въпроси, Google въведе четири нови показателя.

Кои са новите метрики в Google Ads?

Новите метрики, ползвани от Google Ads използват два сравнително нови термина по отношение на търсенето в Google: „Top“ и „Absolute top“, които се отнасят до позициите в резултатите от търсене.

  • „Top“ се отнася до всяка реклама, която се показва над органичните резултати.
  • „Absolute top“ е само първата реклама, която се появява над органичните резултати.

Имайки предвид тези нови термини, ето и новите метрики:

  • Top impression rate [Impr. (Top) %]- това е процентът от импресиите на реклмата, които са били предоставени на всички реклами, които са над органичните резултати от търсенето.
  • Absolute top impression rate [Impr. (Abs. Top) %] – това е процентът от рекламните импресии, които са предоставени на първата реклама над органичните резултати от търсенето.
  • Search top impression share [Search top IS] – тази метрика показва процентният дял на честотата на показване на рекламата ви над органичните резултати, в сравнение с прогнозния брой импресии, които бихте могли да получавате за това местоположение.
  • Search absolute top impression share [Search abs. top IS] – това е процентно съотношение на това колко често вашата реклама е била първа над органичните резултати от търсенето, спрямо прогнозния брой импресии, които можете да получите на тази позиция.

Как са ни полезни новите метрики в Google Ads?

Тези нови метрики ни предоставят ценна информация, но само ако можем да я използваме.

Top impression rate и absolute top impression rate са важни инструменти за диагностика на рекламите. Те ни помагат по-добре да дешифрираме къде се показват рекламите в резултатите от търсенето.

От друга страна, search top impression share и absolute top impression share са по-малко информативни метрики. Това, което те правят, е да показват колко често рекламите са се показвали на по-видни позиции. Въпреки че е приятно да разполагате с тази информация, тя не е толкова важна, когато имате ограничен бюджет за реклама.

Целта на how2sell е да ви помогне да постигнете истинските си бизнес цели!

Съобщението на Google, че премахват показателя за средна позиция на рекламите в Google Ads определено беше малък шок, но това не е толкова голям проблем за нас.

Всичко в дигиталния маркетинг се променя непрекъснато и това важи за онлайн рекламата. Google Ads правят нововъдения почти непрекъснато, но работата на how2sell е да знае за промените и да сме подготвени да вземем необходимите мерки, за да не пострада вашия бизнес.

Защото, както за онлайн маркетинга, така и рекламата в Google Ads важи нашето мото „Ние се грижим за вашето онлайн представяне, докато вие правите бизнес!

Нашата цел е да оправдаем вашето доверие, като същевременно сме в крак с всички нововъведения и правим необходимите промени, за можете да постигнете повече продажби и да затвърдите имиджа си на пазара.