Как да продаваме изкуство или ръчно изработени продукти онлайн? (за начинаещи)

Вероятно изкуството или ръчната изработка за вас е хоби и нещо, с което си почивате. Но не ви ли се е искало да знаете как да печелите от него? Това не е толкова трудно или невъзможно – убедени сме, че това, което правите е стойностно, а в последно време все повече се търсят уникални ръчно направени творби. Съвсем лесно е да започнете да продавате онлайн – милиони независими творци в световен мащаб по цял свят го правят.

Независимо с какво се занимавате – рисуване на картини (акварел, маслени бои, смесена техника и други) или текстил, скулптура, ръчна изработка на бижута от дърво, плат, смола или други материали, плетене, шиене на гоблени, изработка на поздравителни картички, скрапбукинг, изработка на украси от дърво или кожа.. каквото и да е, със сигурност доста хора търсят точно нещо подобно за подарък или за себе си.

Защо да продавате изкуство онлайн?

Може да има много причини да продавате изкуството и ръчно изработените си продукти онлайн. Най-очевидната е да го споделите с хората – да им донесете радост от нещо, което сте сътворили с двете си ръце.

Работа от вкъщи, правейки това, което обичате

От друга страна може би основната ви работа не ви е на сърце и ходите там само заради нуждата от пари. Дали не мечтаете най-накрая да я напуснете, за да можете да се посветите на това, което обичате да правите? Като бонус, можете да се издържате от това, развивайки успешен арт бизнес у дома. Разбира се, това няма да стане от раз, но е напълно възможно и доста хора се издържат само от това.

Допълнителен доход

Разбира се, може и да харесвате работата си, но да имате нужда и от страничен доход. Няма ли да е чудесно в свободното си време да се занимавате с това, което ви носи удоволствие, като същевременно припечелвате и допълнителна сума от това?

Ново предизвикателство

В крайна сметка, причината може да се окаже и много по-проста – имате добра работа, изкарвате достатъчно, но искате да докажете на себе си и останалите, че имате достатъчно талант, за да бъдете продаван творец.

В крайна сметка, подбудите ви са лично решение. Но независимо защо искате да продавате изкуство онлайн, добрата новина е, че можете да го направите, а в днешно време е по-лесно, отколкото си мислите.

Къде да продавате изкуство онлайн

Вече има стотици възможности да продавате нещата, които изработвате онлайн и да правите пари като творец. Дори може да са много пари! Обаче възможностите са „разхвърляни“ навсякъде в интернет и може да се окаже сериозно предизвикателство да намерите тази, която работи за вас. Затова, ако наистина искате да постигнете успех в продажбата на изкуство и ръчно направени стоки онлайн и да получите добри резултати бързо, първо трябва да знаете къде да гледате.

Собствен електронен магазин

Един от най-добрите начини да продавате онлайн, независимо какво, е да имате собствен електронен магазин. Този метод изисква да поемете инициатива и да имате допълнителни отговорности. Трябва да се начите как да развивате самостоятелно арт бизнес. Ще трябва да се научите как да създадете уебсайт, или да наемете някого да го създаде и поддържа електронния ви магазин. Също така, като собственик на електронен магазин за изкуство, при успешна продажба, ще трябва да се занимавате с всичко, свързано с поръчката – разговори с клиенти, доставка, обратна връзка от клиента, евентуално връщане на поръчката и т.н., за да сте сигурни, че бизнесът ви ще върви максимално гладко.

В началото може би ще е малко по-трудно, с времето и опита ще установите, че продажбата на произведения на изкуството онлайн е може да бъде много доходоносен бизнес.

Плюсове на собствения електронен магазин за изкуство:

 • Създавате собствено име и се популяризирате с него
 • Можете да промотирате изкуството си където, когато и както пожелаете
 • Контролирате цената на собственото си изкуство и можете да следите и управлявате колко пари правите от него

Минуси на продажбата на изкуство през собствен уебсайт:

 • Обслужването на клиентите е ваша отговорност
 • Изпълнението на поръчките, доставката и евентуалното връщане на поръчка е ваше задължение
 • Всичко, свързано със снимане, описание, качване онлайн и следене на наличност, маркетинг, реклама и продажба са ваше задължение.

Продажбата на вашите произведения на изкуството през собствен онлайн магазин изискват много от вашето време, енергия и пари, докато постигнете успех. Но с уебсайта си, вие заставате зад името си и градите сам, а всички печалби са за вас, без да дължите комисионна. Лесно можете да намерите хора, които да се грижат за уебсайта ви, както и за онлайн маркетинга и въпреки че това ще ви коства допълнителен разход, така ще можете да се съсредоточите върху това, в което сте добри, а именно създаването на изкуство.

Накратко, ако имате предприемачески дух и сте готови да изведете продаването на изкуство онлайн на напълно ново ниво, то създаването на електронен магазин може би е билетът към това да станете творец на „пълно работно време“, а защо не и собственик на много доходен арт бизнес.

Онлайн арт аукциони

Един от много вълнуващите начини да продавате изкуство онлайн е чрез онлайн аукциони. Този метод изисква доста смелост, усърдие и търпение. Дори след като вашето изкуство бъде прието за участие в аукциона, това все още не е гаранция. Вашата работа трябва да премине процес по регистрация и преглед от специалист, както и напълно да съвпада с темата на бъдещо наддаване, което конкретният уебсайт организира. За да направите успешна продажба, вашият продукт трябва да има отличаващ се дизайн. И не на последно място, за аукционните къщи онлайн е много важна поддържането на безупречна репутация, за да привличат купувачите, някои от които са запалени колекционери на изкуство (с много пари за харчене). В крайна сметка, процесът на подбор, както и самото наддаване може както да изпрати вашето его в облаците, така и да го нарани жестоко. Трябва да бъдете подготвени за това.

Все пак, историята показва, че съдбата помага на смелите. Ако решите да включите своето изкуство в търг, това може да доведе до невероятни резултати в кариерата ви на творец.

Онлайн арт галерии

Ако правите такъв тип изкуство, най-естественият начин да го предложите на аудиторията си, е да го включите за продажба в списъка на онлайн арт галерия. Този подход изисква да сте много талантлив творец, упоритост и силно желание за успех. Защо ли? Обикновено, тези луксозни електронни арт магазини продават скъпо изкуство (на средна стойност от хиляди левове) – цени, които са само изключително уважаваните художници (и творци изобщо), с високо самочувствие биха посмели да посикат.

И така, ако искате да продавате вашето изкуство в онлайн арт галерия, трябва да предлагате наистина висококачествени неща. Трябва да знаете и че вашата работа ще бъде оценявана и от куратор на изкуство, който ще реши дали вашите произведения ще бъдат представени за продажба, подобно на аукционните къщи онлайн.

За разлика от сайтовете за аукциони обаче, потребителите, които посещават онлайн галериите, не са там заради шанса да „се спазарят“ за вашето изкуство. Вместо това, ако онлайн купувач се влюби във вашето изкуство, може да купи всичко незабавно, без да се пазари или да се мотае.

Може да ви отнеме известно време да намерите добра онлайн галерия, но когато успеете, еднократното удовлетворение от продажба на едно от вашите произведения, може лесно да се превърне в стабилни приходи.

Специализирани сайтове за продажба на изкуство

Най-популярният начин за онлайн продажба на ръчно произведени стоки са специализираните уебсайтове. Обичайно, това са големи онлайн магазини, които са познати на хората и имат наложен бранд, доверие от страна на клиентите и доминиращо присъствие в социалните мрежи. Иначе казано, тези уебсайтове винаги са пълни с купувачи. Друго нещо, което прави тези уебсайтове за изкуство специални, е че те продават оригинални продукти, които са създадени от независими творци от целия свят. Така потребителите знаят, че посещавайки т. нар. „пазари“ (marketplaces) онлайн, ще открият свежи и уникали творби. Като резултат, за този метод на продажба на вашите ръчно направени продукти онлайн единственото изискване е да знаете как да направите нещо качествено и уникално.

Все пак уебсайтовете за продажба на продукти ръчно производство и изкуство имат свои стандарти и ще трябва да откриете какъв тип продукти са приемливи в конкретния маркетплейс. Можете да направите това, като посетите тяхната секция за често задавани въпроси или разгледате какво се предлага от останалите продавачи в сайта (а по този начин ще проучите и „конкуренцията“). Малко след това, вашите ръчно направени стоки могат да бъдат представени в сайта с лекота.

Важно е да знаете, че някои сайтове позволяват продажба само на оригинални творби – уникати. Все пак по-голямата част от маркетплейсовете за изкуство и ръчна изработка дават възможност да изпращате принтирани копия на своето изкуство, вместо оригинала. Както можете да си представите, ако правите такъв тип изкуство, това може да ви позволи да имате неограничен брой потребители само за една от своите творби, макар и на по-ниска единична цена. Това разбира се трудно би могло да важи за продуктите, ръчна изработка, освен ако нямате шаблон, по който да ги произвеждате.

Предимства на онлайн маркетплейсовете за продажба на изкуство и продукти ръчна изработка:

 • Лесен и безплатен начин за добавяне на нещата, които изработвеш, за продажба в интернет
 • Повече увереност, че това, което предлагаш, ще бъде открито и купено (повечето сайтове за продажба на изкуство и ръчно изработени продукти имат стотици или хиляди хора, които ги посещават и използват за покупка редовно)
 • Можеш да стартираш лесно и сравнително бързо да стигнеш до пъвата си продажба, а оттам и по-лесно да започнеш „кариера“ на самостоятелен творец „на пълно работно време“.

Минуси на продажбите в обединени сайтове за продажба на изкуство и ръчно изработени продукти

 • Сравнително трудно е да бъдеш неразбран като творец или отхвърлен, но част от твоите творби може да не бъдат приети
 • Често липсва лесен начин за комуникация с потребителите, което те ограничава да ги привлечеш и да изградиш база с „фенове“
 • При правенето на копия на произведенията на изкуството, някои маркетплейсове използват услугите на външни котрагенти, така че качествената работа невинаги е напълно сигурна, а от това може да пострада твоят бизнес.
 • При предлагането на ръчно произведени продукти като картички, гоблени, рисуван текстил и други, потребителите имат огромен избор, събран на едно място. Ако не се отличавате с нещо наистина специално, или не ги насочите по някакъв начин, може да се „изгубите в тълпата“.

Всек пак, продажбата онлайн на произведения на изкуството или на ръчно произведени продукти няма твърде много недостатъци. Като цяло, трябва да имате талант и да намерите своето предимство пред останалите в маркетплейса, който сте избрали.

Те са може би най-добрият начин да си докарате допълнителен доход или да се ориентирате в потребителските очаквания, преди да започнете самостоятелен бизнес. Освен това повечето подобни сайтове ви предлагат възможност за промотиране на това което правите, което би могло да ви помогне доста, докато потребителите научат за вас и това което правите и започнат сами да ви търсят и да ви препоръчват на познати.

Социални медии

Ако искате да правите много продажби от нещата, които правите, поне за начало, ще трябва да се промотирате. А истината е, че когато става дума за изкуство, в повечето случаи рекламата трябва да е малко по-агресивна. За щастие, живеем във време, когато това лесно може да бъде постигнато чрез социалните медии. В момента може би няма по-добър начин за таргетиране на специфична аудитория и да се привлекат потенциални купувачи за вашето изкуство или ръчна изработка. Буквално милиарди хора сърфират из каналите в свободното си време, така че гарантирано сред тях има и любители на изкуството. Защо следващата голяма новина в техния нюсфиид, което ще изкуши много от тях, да не е специално предложение за покупка на това, което вие правите? Или най-малкото – ако често виждат вас и профилите ви в социалните мрежи, може това да ги заинтересува да ви последват, а по-късно да започнат и да купуват от вас.

В момента има над 60 социални мрежи, но е невъзможно да поддържате акаунти във всички тях (а и не е необходимо). Изполвайте своето време и енергия максимално ефективно, а и за да можете да се съсредоточите върху истинската си страст – изкуството, предпоръчително е да се фокусирате върху една или две от тях.

Ето и списък с най-често използваните социални мрежи за продажба на изкуство и продукти, ръчна изработка.

 • Facebook
 • Instagram
 • Pinterest
 • Twitter
 • YouTube

Малко допълнение за социалните медии

С времето, ще натрупате сериозно количество последователи в социалните медии, а това означава и сериозне спъсък от хора, които са фенове конкретно на това, което вие правите. Той е ваш и можете да го използвате, за да продавате повече, но най-хубавото е, че можете да комуникирате с хората, които ви подкрепят, по всяко време и те ще се радват на това (защото са ваши фенове).

При грижливо поддържане на акаунтите в социалните медии, можете да имате хиляди фенове. Ако имате търпението (или късмета) да достигнете това ниво на известност и влияние в социалните медии, можете уверено да промотирате своите ръчно изработени продукти директно там и гарантирано, всеки път ще намирате купувачи.

Това звучи страхотно, но вероятно тук е моментът, в който сигурно вече се питате колко време ще отнеме да „пораснете“ толкова, че да разполагате с такова огромно количество последователи, фенове и купувачи? Истинате е, че може да отнеме няколко месеца, година или дори две-три години. Има много фактори, които оказват влияние – колко време отделяте за социалните медии, стратегиите, които сте избрали за поддържането на комуникацията със своите фенове и разбира се вашата работната ви етика, начинът, по който продавате това, което правите. Освен всичко останало, няма как да не отбележим, че е важно наличието на талант, както и какъв тип изкуство правите – някои неща са „модерни“ и лесно се намират хора, които да ги търсят, други са малко по-специфични и имат по-малка ниша на пазара.

Поддържането на акаунт в социалните медии не изглежда трудна задача и вие вероятно вече имате известен опит, но все пак е препоръчително да научите малко повече, ако смятате сами да поддържате акаунтите си. Всяка социална мрежа има особености и предлага различен тип възможности да стигнете до потенциалните си купувачи и ако искате да ги използвате максимално, за да вземете максимума от тях, ще е добре да прочетете малко повече в интернет или дори да се запишете на курс.

Трябва да знаете, че повечето социални мрежи се използват и като маркетплейс, където хората могат да продават и купиват неща един от друг всеки ден. Затова е важно да извлечете максимума от тези, които сте избрали. Допълнителен плюс е, че колкото по-добре познавате пазара и нишата, в която сте, толкова по-лесно ще можете да продадете онлайн нещата, които изработвате.

Вместо заключение

Лесно можете да продавате своето изкуство или ръчно изработени продукти онлайн – сами или с чужда помощ, но това, което доказано е важно във вашата сфера е, че само най-пробивните, упоритите и амбициозните творци стават наистина успешни.

Но помнете, че няма да станете звезда за една нощ. Истинскят успех всъщност се случва доста рядко – така работи животът. Но за да печелите добре, не е необходимо да се сравнявате с великите художници или бизнесмени, нито да изкарвате милиони на ден. Всичко разбира се зависи от вашите цели, но може би е добре да започнете малко по малко и да видите докъде ще стигнете.

Това, което трябва да знаете обаче е, че за да успеете като творец, се изисква много работа, позитивно мислене, търпение, желание и умение да се учите на принципа „проба и грешка“. „Въоръжени“ с тези умения, вие можете да продавате изкуството си онлайн в дългосрочен план и по-важното – да имате възможността да правите това, което обичате, да получавате пари и признание за творбите си и да имате свободата да решите дали искате да се занимавате само с това, или то да остане вашето хоби, от което получавате не само удовлетворение, но и допълнителни приходи.