Представяне на малкия бизнес онлайн – външни онлайн платформи

Независимо дали сте в началото своя бизнес онлайн, или вече имате собствен уебсайт или онлайн магазин и развивате бранда си, в тази статия ще Ви дадем няколко съвета как да го представите в различни онлайн платформи.

Независимо дали предлагате продукти или услуги, точната и актуална информация и непрекъснатата комуникация с Вашите текущи и потенциални клиенти са от съществено значение за развитието на малкия бизнес. И това е валидно не само за уебсайта или онлайн магазина Ви, но за всички онлайн плаформи, в които присъства Вашият бизнес.

Комуникацията и информираността на клиентите не само подобрява имиджа на Вашия бранд, но повишава и доверието на потребителите Ви. А на Вас дава спокойствието, че имате възможност да продължите да развивате дейността си, независимо от обстоятелствата.

Основни правила за управление на онлайн присъствието на малкия бизнес

В днешно време всеки бизнес може да използва голямо количество платформи, през които да се представя и да комуникира (активно или пасивно) със своите клиенти. Затова тук искаме да Ви дадем няколко съвета

Когато правите бизнес онлайн, фокусирайте се само върху няколко платформи

Знаем, че искате да представите бизнеса си на максимално много места и колкото се може повече хора да разберат за него, но е по-добре да се придържате към толкова платформи, колкото можете да поддържате. По този начин ще осигурите на клиентите си точна и актуална информация за бизнеса си.

Актуализирайте редовно информацията за малкия бизнес онлайн във всички платформи

Този съвет важи за всички онлайн платформи, които използвате – както уебсайта Ви, така и профилите в социални медии или други места онлайн, в които представяте своя малък бизнес:

  • при изчерпана наличност, свалете продукта от всички сайтове за малки обяви, където е публикуван;
  • ако има възможност за забавяне в доставката или други проблеми, които биха могли да възникнат с поръчката, не забравяйте да отбележите това в текста на обявата.

Бъдете на разположение във всички платформи в кратки срокове

Може да звучи очевидно, че трябва да сте в комуникация с потребителите си, но ще се учудите колко собственици на малък бизнес не отговарят на въпроси на потенциални клиенти, свързани с продуктите или услугите, които предлагат.

Затова, следете съобщенията и въпросите, които потребителите Ви задават във всяка онлайн платформа, в която присъствате. Постарайте се да отговаряте в максимално кратки срокове, защото във време на инстантни съобщения и висока конкуренция на пазара, правилото за отговор до 24 часа рядко е печеливша стратегия – хората очакват бърза реакция или търсят друг търговец, койото обикновено е на един клик разстояние.

По-долу предоставяме списък с възможните места, на които да добавите или обновите информацията за Вашия бизнес. Не е нужно да използвате всички – изберете само тези, които смятате, че можете да поддържате регулярно. По този начин потребителите Ви винаги ще имат най-актуалната информация за Вас.

Платформи за Вашият бизнес онлайн

Ако току-що стартирате своята дейност, едва ли първото нещо, за което си мислите е как да управлявате присъствието на своя бизнес онлайн. Това обаче е важна част от маркетинг стратегията на Вашия бизнес, тъй като бихте искали клиентите Ви да имат достатъчно и актуална информация за Вашия бизнес – промяна в работното време, затворени обекти, наличности на склад, преминаване към изцяло онлайн поръчки и т.н.

Google My Business

Google My Business е чудесна платформа, ако разполагате с едно или повече физически места, на които да посрещате потенциалните си клиенти. Освен това, като една от платформите на Google, информацията в нея се класира добре в търсачката, а информацията от нея се добавя и в Google Maps.

Google My Business Ви дава следните възможности:

  • да създадете малка страница на своя бранд с базова информация за бизнеса си;
  • да публикувате новини на бизнес страницата си (Google Posts);
  • да категоризирате бизнеса си според продуктите или услугите, които предлагате;
  • да добавите всички свои локации – магазини или офиси;
  • да добавите работно време за всяка локация;
  • и много други.

За да използвате Google My Business е необходимо да се регистрирате в платформата, както и да верифицирате всеки обект, преди той да се появи на картата. Когато се очаква промяна в работното време на бизнеса Ви (например преди официални празници), Google ще Ви изпраща имейл с напомняне да обновите работното време на обектите си.

Малки обяви

Много собственици на малък бизнес, които нямат собствен уебсайт, използват сайтовете за малки обяви, в които да публикуват информация за продуктите, които предлагат. Този подход е добър, стига да се придържате към насоките за актуалност и комуникация, които Ви дадохме по-горе

Социални медии – Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn

Отново ще повторим, не е нужно да присъствате във всички тях, особено ако не можете да ги актуализирате редовно. Социалните медии са мястото, където общувате директно с потребителите си и ако не можете да им отделяте необходимото внимание, по-добре се ограничете до една социална мрежа, която таргет аудиторията на Вашия малък бизнес онлайн ползва най-активно.

Всичко гореизброено са само идеи и отправни точки за малкия бизнес онлайн. За управлението на Вашето представяне и комуникацията с Вашите потребители онлайн, можете да потърсите повече информация в нашия маркетинг блог, или да се свържете с нас за маркетинг консултация от експерт.