Как да напишеш перфектно въведение към статия?

Писането на перфектно въведение към твоята статия е изключително важно за успеха й и точно това съдържание прави разликата между текстовете, които се четат и тези, към които интересът е слаб. Аз лично често избирам да дали да прочета определен блог пост, базирано на краткото му представяне. Ако е скучно, често решавам, че и самата статия е таква. А ти как избираш какво да четеш? 

Когато пишеш, ти трябва да отчетеш факта, че читателите ти винаги са много заети и има много неща, които се конкурират за тяхното внимание. Най-добрият начин повече хора да прочетат това, което имаш да им кажеш, до края и дори да кажат на приятелите си за това, е да поработиш малко над перфектното въведение.

Представянето на твоя текст реферира към съдържанието ти и ако хората не го харесат, най-вероятно няма да прочетат статията, независимо колко изключителна може да е тя.

Написала съм много статии през годините и писането на въведения е може би най-трудната част (и трябва да призная, че не винаги се справям идеално). Но веднъж успея ли да измисля как да представя текста, останалата част става невероятно лесно, почти се пише от сама. С всеки следващ текст се опитвам да подобрявам въведенията към статиите си – научила съм много, но все още има какво да уча.

В тази статия ще споделя с теб нещата, до които съм стигнала до момента и ще се опитам да дам примери, за да илюстрирам по-добре „теорията“.

6 съвета за писане на по-добри представяния за статии

 1. Започни с въпрос

  Най-често предпочитам да пиша въведения, които започват или включват въпроси. Част от човешката природа е иска да мисли за отговора на въпроса, който са ни поставили. Ако след това статията отговаря на въпроса в началото, читателите няма да могат да спрат да четат, докато не намерят всичко, което ги интересува по темата.

  С поставянето на въпроси за начало на въведението към статията, ти използваш любопитството и като резултат този, който чете не може да спре в самото начало. Той ще прочете целия текст, докато намери пълния отговор.

  Пример:

  Знаеш ли, че 80% от писателите се провалят с въведенияте на статиите си? Знаеш ли, че изполването на представяне на текста може да увеличи шансовете хората да прочетат твоята статия с 400%?

  Ако горният пример беше използван като въведение за тази статия, читателят няма да спре да чете, докато тя / той не открие защо и как да използването на въведението може да увеличи шансовете статията да бъде прочетена до края.

 2. Започни с факти

  Хората обожават факти! Особено такива, които могат да бъдат доказани. Твоите потенциална аудитория вижда много статии всеки ден и повечето от съветите, които те получават, са напълнo безполезни или непрактични. В резултат, всеки винаги е щастлив да прочете текст, който започва с факт.

  Пример:

  Над 33.8% от американците са с наднормено тегло и процентът им е нараснал поне с 20% само през 2010 г.

  Като четеш горното становище, ти би поискал да знаеш защо 33.8% от американците са с наднормено тегло и защо това число продължава да нараства регулярно. Хората просто не могат да устоят на фактите!

 3. Започни с разказване на история

  Хората обичат историите, защото могат да се припознаят в тях. За много от хората е трудно да четат книги, но добрата история може да има такава сила, че да покори читателя. Може да използваш страхотни лични или дори измислени истории за въведение в твоята статия, за да накараш хората да продължат да четат надолу.

  Пример:

  Беше 6 сутринта на 27. юли, 2010 г., когато вятърът счупи вратата ни. Беше толкова силна буря, че се чудех защо не се появи в прогнозите за времето. 

  Горният пример дава бегла представа за история, с която можеш да започнеш статията. Този текст може да се използва в статия, която казва на хората как да се подготвят за всякакви атмосферни условия. Всеки, който чете статия с такова въведение би искал да знае какво се е случило след този невероятен вятър и като резултат може да прочете цялата статия само заради историята, която е използвана за въведение. uce.

 4. Започни с интересен цитат

  Много велики и мъдри хора са живели преди нас. И много от тях са мислили за болката и радостта, а на нас са оставили много знание за споделяне. За щастие, някои от най-добрите неща, казани някога, са стигнали до нас като цитати и всеки ден хората биват вдъхновявани от тях.

  С други думи, цитатите са начин да се свържеш с хората и използването им в началото на статията ти задава на читателя правилната насока за четене на текста ти.

  Пример:

  Не ме е страх от този, който е тренирал 10 000 удара с крак по веднъж, страх ме е от този, който е тренирал един удар с крак 10 000 пъти. – Брус Лий

  Цитатът е просто неустоим, защото той е ехо от един велик човек и ти искаш да прочетеш статията, за да откриеш какво авторът може да добави или да критикува към великата мисъл.

 5. Започни с чувство за хумор

  След дълъг работен ден или след като си бил бомбардиран с хиляди лоши новини от медиите, какъв по-добър начин да възприемеш качественото съдържание от представяне с чувство за хумор?

  Въпреки че не всеки си го признава, всеки оценява добрия хумор. Особено ако е използван за въведение в статия, която са имали нужда да прочетат.

 6. Започни с интересно становище

  Можеш да започнеш своята статия и с интересно изказване. Не е необходимо то да е задължително факт или цитат, за да накара хората да прочетат статията и да поискат да разберат причината зад това изказване.

  Пример:

  Някои хора никога няма да бъдат това, което мислят, че са. Боже, помогни ми да бъда човекът, който кучето ми си мисли, че съм. 

  Четейки горното изказване във въведението на статия, те кара да искаш да прочетеш. Защо? Искаш да знаеш защо някой би искал да бъде човекът, за да който го мисли кучето му, нали? 🙂 Сериозно, изказвания като това понякога са толкова уникални и провокативни, че неусетно хиляди предполоения и асоциации минават през главата ти и докато се усетиш, вече искаш да знаеш каква е истинската причина, която е провокирала горното изречение.

Заключение

Въведенията могат да съсипят или да направят идеална твоята статия. Дали си се научил да използваш правилните представяния за съдържанието си, определя това дали хората ще четат каквото си написал, или не. А като резултат, което е целта на всяко маркетингово съдържание, дали ще предприемат действието, което искаш от тях, или не.

Тъй като за мен въведението е най-трудната част, обикновено пиша целия текст и след това, когато вече съм „добре запозната със съдържанието“, така да се каже, започвам да мисля кой е най-подходящят начин да го представя пред хората, които искам да достигна. Надявам се, че горните съвети ще ти помогнат да пишеш по-добри въведения към съдържанието си и ще ти донесат много доволни клиенти.