Имате YouTube канал? Сега монетизирането е по-трудно

Ако скоро сте започнали свой канал в YouTube или го имате отдавна, но все още не е достатъчно популярен, сега ще ви е по-трудно да припечелвате допълнително от хобито си. Наскоро YouTube обяви, че добавя нови, по-високи изисквания за партньорската си програма, която позволява на създателите на видеа да печелят пари от реклама, публикувана на каналите им.

Каква е причината за промяната, наложена от YouTube?

Фигуративно казано, в момента YouTube е между чука и наковалната, опитвайки се да подобри връзките си с големите рекламодатели, които изтеглят рекламните си бюджети от най-гледания уебсайт за видео споделяния, поради проблемите на платформата с неподходящо съдържание. Ако досега е имало известни колебания, то скандалът с Лоугън Пол, който качи на видеозапис на самоубийство в Япония, вероятно успя да наклони везните към изтеглянето на част от рекламодателите.

В опит да подобри репутацията си и да привлече средства, YouTube увеличава изискванията си за допускане на видео канали в партньорската си програма. Това обаче създава трудности на създателите на съдържане да печелят пари от каналите си.

Новите правила

Новите правила влизат в сила на 20 февруари 2018 г. и условията са, че само канали с над 1000 абонати и 4000 изгледани часа през последните 12 месеца могат да печелят пари от Партньорската програма на YouTube. Досега бяха необходими 10 000 показвания на видеоклиповете за допускане до участие.

В скорошна публикация в блога на YouTube се обяснява, че това ще „подобри значително възможността за идентифициране на създателите на съдържание, които имат положителен принос за общността“, като това свежда до минимум шансовете за появата на обидно съдържание.

Може би тук е мястото да бъде споменато, че в момента Лоугън Пол има милиони абонати и все още е прави това, което е винаги е правил, въпреки публичното му извинение за скандалното видео. Но, в тази връзка, ако новите изисквания не отстранят „лошите играчи“, то какво ще промени, според вас?

Дали YouTube не са направили грешния избор между рекламодатели и създатели на съдържание?

YouTube признават, че трябва да бъде направено пповече и може би това е само едно от многото неща, които ще опитат. Междувременно, най-засегнати вероятно ще бъдат тези, които правят по-малко от 100 долара от програмата на година. Около 90% ще печелят много по-малко – около 2,50 долара на месец.