Разширените текстови реклами в AdWords | 9 насоки

Разширените текстови реклами на Google AdWords вече са достъпни и в България! Вълнувате ли сте? И, по-важното, готови ли сте?

Разширените текстови реклами са една от няколко огромни промени в Google AdWords обявиха – ако не и най-голямата. Аз все още не мога да повярвам, че Google увеличи текста на рекламите в резултатите от търсене цели два пъти!

Oчаквайте скоро и пълен наръчник за постигане на максимална ефективност от новите реклами на Google.

Разширени текстови реклами в AdWords

И така, какво точно се променя? Ето 10 неща, които трябва да знаете, за да сте подготвени за разширените текстови реклами.

1. Какво са разширени текстови реклами?

Тези AdWords реклами са 2 пъти по-големи от сегашните текстови реклами. Новият рекламен формат е предназначен за увеличаване на присъствието в рекламата и представяне на резултатите от мобилното търсене с по-голямо заглавие и с много дълго описание. (И въпреки че основното мислене е първо за мобилните устройства, този формат се прилага също и за десктоп рекламите)

Разширените текстови реклами се показват на всички устройства – десктоп и мобилни – и се оразмеряват автоматично въз основа на размера на устройството.

2. Защо Google прави тази промяна?

Това е най-голямата предприета промяна на текстови реклами в AdWords, които водят началото си официално преди 15 години.

Преди няколко месеца, в Google започват обмисляне за това, как биха изглеждали AdWords рекламите, ако са създадени в днешния свят, където мобилните устройства са най-използваният начин за достъп до интернет, включително за търсене на продукти и услуги, както и онлайн пазаруване. Още повече, че над половината от трилион търсения, кото потребителите генерират годишно в Google, се извършват през мобилно устройство.

Първият ход на Google беше през февруари, тази година, когато страничните реклами за десктоп устройства бяха премахнати. Сега, когато този рекламен формат го няма, промяна изглежда като естествен преход от супер големите заглавия, представени през 2011 година.

3. Колко големи са тези нови разширени реклами?

Новите текстови реклами на Google са 2 пъти по-голяма (е, добре, ако трябва да изпадаме в математически детайли, технически те с 47% по-големи) от досегашните AdWords реклами.

Вече има общо 140 знака за рекламен текст (без да включваме символите за display URL), които са разпределени съответно – 2 х 30 знака за заглавие и първи описателен ред и 80 знака за втори ред от описанието. Досега лимитите, с които разполагахме бяха в границите: 25 символа за заглавие и два описателни реда по 35 знака, или общо 95 символа текст.

Offtopic: Никой досега не е дал коментар за това, че още Twitter въведоха лимит от 140 знака за своите микроблогинг постове и дали Google не копират това поведение, още повече че туитовете се индексират в търсачката в реално време.

Променен рекламен компонент

Стари текстови реклами

Разширени текстови реклами

По-видимо заглавие Едно заглавие от 25 символа Две заглавия с по 30 знака всяко
По-дълго описание Два описателни реда по 35 символа всеки Един обединен описателен ред, но с 80 знака
Релевантен display URL Ръчно въвеждане на показвания URL за рекламата. Всяко разминаване между показвания адрес и лендинг страницата се наказва с неодобрение на рекламата. Домейнът автоматично се взима от финалния URL адрес, за да се осигури точност. URL-ът, с изключение на името на домейна, може да бъде пренаписан, с цел повече релевантност

И така, вече имате допълнителни символи – възползвайте се от тях максимално! Създайте атрактивни и емоционални реклами, на които потенциалните ви клиенти не могат да устоят. Накарайте хората да искат да кликнат на рекламата ви!

4. Колко са разширени заглавията?

Рекламодателите имат два реда с по 30 символа за заглавие в разширените текстови реклами. На фона на досегашния един ред заглавие с 25 знака, това означава 140% повече текст за рекламно послание!

5. А какво се случва с рекламните описания в AdWords?

Описанието е „свито“ до само един ред, който има ограничение до 80 символа. Старият формат реклами имаше два рекламни реда за описание, с изискване за 35 знака на всеки ред.  Т.е. текстът за описание в рекламите е нарастнал с 14%.

6. Какви са промените в показваните URL адреси (display URL)?

AdWords автоматично извлича домейна от крайния URL адрес. Досега имаше проверки за спазването адресът, където води рекламата да е на същия домейн, като показвания адрес в рекламата, но сега вече това е фиксирано.

След като Google извлече домейна, вие можете да добавяте до два пътя, за да направите URL адреса по-ясен, респективно по-релевантен на рекламния текст. За целта имате два реда с ограничение до 15 знака.

7. Как се отразява това на CTR-а (честотата на кликване на рекламите)?

Както можете да очаквате, повече текст означава по-голяма видимост. Първоначалните тестове показват, че новите разширени текстови реклами отбелязват повишение на CTR-а с около 20%, което никак не е лошо, нали?

А ако за мобилни устройства добавите и разширения за обаждане (call extensions), може да имате още до 12% по-добър CTR.

8. Кога влизат в сила новите разширени реклами на Google?

Новият рекламен формат за текстови реклами вече е факт за всички рекламодатели. Така че скоро по-голямата част от конкурентите ви (ако не всички) ще започнат да го използват активно. Затова не губете време и се възползвайте от възможността, докато все още не всички са успели да пренапишат текстовете си.

Освен това Google обяви, че старият, стандартен рекламен формат ще е наличен най-късно до 31 януари, 2017 г. Така че дотогава всички трябва да са преминали към новите текстови реклами.

9. Какво трябва да направите, за да използвате максимално ефективно новите разширени текстови реклами?

Дори да нямате време или възможност за пренаписване на рекламите (което горещо препоръчваме), все пак направете стъпки за повишаване на качествения си рейтинг (quality score). Той винаги е бил най-важният показател в AdWords профилите, но сега ще стане още по-важен.

И отново ще кажем – имате много възможност за оптимизация и привличане на вниманието на потребителя, благодарение на по-големия рекламен текст. Използвайте я за оптимизация на рекламите! Уверете се, че всички текстови реклами са пренаписани, за да се възползвате максимално от новия формат.

Google ви дава невиждано в AdWords увеличение на рекламната площ, почти двойно, с разширените текстови реклами, така че защо да не го използвате във ваша полза?!