SSD или HDD хостинг? Правилният избор за онлайн магазини

Когато създавате онлайн магазин е важно да изберете подходящ хостинг план, за да може сайтът ви е да стабилен и да ви осигури максимално покритие на потребителските заявки. При голямата конкуренция в областта на електронната търговия, всеки клиент е важен и не можете да си позволите да изпуснете поръчка онлайн заради „паднал“ сайт. Затова в тази статия ви даваме основни насоки за разликата между HDD и SSD хостингите, за да можете да изберете кой е подходящ за вашия сайт.

HDD

HDD е съкращение от Hard Disk Drive и представлява е традиционен хард диск, който съхранява данни на дискове. HDD съществуват от години, или по-точно от 1956 г., когато бива представен от IBM. HDD е изграден от много дискове, които се въртят с изключително висока скорост. Главата на хард диска запазва и чете данни от дисковете, докато те се движат около оста си. Бързото механично движение води до забавяне на времето за отговор на диска.

Нека разгледаме най-общо предимствата и недостатъците на HDD:

Предимства:

  • HDD предлагат възможност за голямо пространство на диска – в момента могат да се намерят дискове с капацитет от 500 GB до 4 TB
  • Цената за HDD хостинг е значително по-ниска от тази за хостинг планове със SSD дискове.

Недостатъци:

  • HDD предлага значително по-ниска производителност, в сравнение с SSD.

Дотук добре, но какво означава това за вашия уебсайт?

Като обобщение на горната информация, HDD хостинг план е подходящ за вашия онлайн магазин, ако той не работи с голямо количество файлове и няма изискване за много висока производителност.

SSD

SDD е абревиатура за Solid State Drive. SSD не запазва данните на дискове, както HDD, а на микрочипове. Така той няма движещи се части, което позволява на този тип твърди дискове да гарантира липса на забавяне при обработката на заявките.

Кои са силните и слабите страни на SSD?

Предимства:

  • SSD дисковете предлагат добра около 100 пъти по-добра производителност за обработка на данни, в сравнение с HDD.
  • Скоростта на трансфер на информацията на SSD дисковете е около 5 пъти по-добра от тази на HDD.

Недостатъци

  • Цената за SSD е доста висока – разликата с HDD хостинг план е около 10 пъти за 1 GB пространство
  • Мястото за съхранение на данните е ограничено – на пазара могат да се открият SSD дискове, предлагащи до 1 TB пространство, но цената им е нерентабилно висока.

Как тази информация се отнася до вашия онлайн магазин?

Повечето сайтове за електронна търговия изискват висока производителност и надеждност на връзката, както и бърз отговор, независимо от броя на файлове, които се обработват в един и същи момент. Затова често SSD хотинг се препоръчва за онлайн магазините, които поддържат и обработват голям обем информация и правят солиден трафик. Инач казано, SSD хостинг е добро решение за натоварени сайтове.

В заключение…

Както вече споменахме, развитите и бързорастящи онлайн магазини често залагат на SSD решения за хостинг, но тъй като цената е висока, обикновено комбинират SSD, които използват за ключови процеси на сайта, с HDD, които изпълняват рутинни задачи, свързани със съхранението на голям обем инфрмация, неизискваща висока производителност. Всичко зависи от предварителното планиране и правилната преценка на нуждите, които има вашия онлайн магазин и тези, които ще трябва да покрие в близко бъдеще.