HDD или SSD хостинг да избера за онлайн магазина си?

SSD или HDD хостинг? Правилният избор за онлайн магазини

HDD или SSD хостинг да избера за онлайн магазина си?Когато създавате онлайн магазин е важно да изберете подходящ хостинг план, за да може сайтът ви е да стабилен и да ви осигури максимално покритие на потребителските заявки. При голямата конкуренция в областта на електронната търговия, всеки клиент е важен и не можете да си позволите да изпуснете поръчка онлайн заради „паднал“ сайт. Затова в тази статия ви даваме основни насоки за разликата между HDD и SSD хостингите, за да можете да изберете кой е подходящ за вашия сайт.

HDD

HDD е съкращение от Hard Disk Drive и представлява е традиционен хард диск, който съхранява данни на дискове. HDD съществуват от години, или по-точно от 1956 г., когато бива представен от IBM. HDD е изграден от много дискове, които се въртят с изключително висока скорост. Главата на хард диска запазва и чете данни от дисковете, докато те се движат около оста си. Бързото механично движение води до забавяне на времето за отговор на диска.

Нека разгледаме най-общо предимствата и недостатъците на HDD:

Предимства:

– HDD предлагат възможност за голямо пространство на диска – в момента могат да се намерят дискове с капацитет от 500 GB до 4 TB

– Цената за HDD хостинг е значително по-ниска от тази за хостинг планове със SSD дискове.

Недостатъци:

– HDD предлага значително по-ниска производителност, в сравнение с SSD.

Дотук добре, но какво означава това за вашия уебсайт?

Като обобщение на горната информация, HDD хостинг план е подходящ за вашия онлайн магазин, ако той не работи с голямо количество файлове и няма изискване за много висока производителност.

SSD

SDD е абревиатура за Solid State Drive. SSD не запазва данните на дискове, както HDD, а на микрочипове. Така той няма движещи се части, което позволява на този тип твърди дискове да гарантира липса на забавяне при обработката на заявките.

Кои са силните и слабите страни на SSD?

Предимства:

– SSD дисковете предлагат добра около 100 пъти по-добра производителност за обработка на данни, в сравнение с HDD.

– Скоростта на трансфер на информацията на SSD дисковете е около 5 пъти по-добра от тази на HDD.

Недостатъци

– Цената за SSD е доста висока – разликата с HDD хостинг план е около 10 пъти за 1 GB пространство

– Мястото за съхранение на данните е ограничено – на пазара могат да се открият SSD дискове, предлагащи до 1 TB пространство, но цената им е нерентабилно висока.

Как тази информация се отнася до вашия онлайн магазин?

Повечето сайтове за електронна търговия изискват висока производителност и надеждност на връзката, както и бърз отговор, независимо от броя на файлове, които се обработват в един и същи момент. Затова често SSD хотинг се препоръчва за онлайн магазините, които поддържат и обработват голям обем информация и правят солиден трафик. Инач казано, SSD хостинг е добро решение за натоварени сайтове.

В заключение…

Както вече споменахме, развитите и бързорастящи онлайн магазини често залагат на SSD решения за хостинг, но тъй като цената е висока, обикновено комбинират SSD, които използват за ключови процеси на сайта, с HDD, които изпълняват рутинни задачи, свързани със съхранението на голям обем инфрмация, неизискваща висока производителност. Всичко зависи от предварителното планиране и правилната преценка на нуждите, които има вашия онлайн магазин и тези, които ще трябва да покрие в близко бъдеще.