SEO митове, които да избягвате

Оптимизирането за търсещи машини се прави почти от толкова време, отколкото съществуват и самите търсачки. Това го прави една от най-горещите теми в интернет, но като такава, има доста налудничави теории за това как да се прави и защо да се прави. По този начин SEO става доста трудна задача, особено ако не разполагате с време да прочетете всичко и да пресеете нещата, които наистина работят.

SEO митове

Основният съвет, който можем да ви дадем за оптимизацията на онлайн магазина ви е, че

няма магическа пръчица, с която да излезете на първа страница в Google

Ако някой твърди, че има начин за един ден да сте сред първите 10 органични резултата в която и да е търсеща машина, той със сигурност ви лъже.

Тръгнете ли да изпробвате всеки съвет, който някой ви даде или прочетете в интернет, може да доведе до лоша история на сайта ви, последствиятва от която могат да бъдат неприятни за уебсайта на онлайн бизнеса ви и ще трябват години за възстановяване на позициите в търсачките.

В тази статия обаче не описваме техники, които намаляват рейтинга и позиционирането на сайта, а такива, които не работят и никога не са работили.

Вижте 10те мита, които не трябва да включвате при изграждането на SEO стратегията за електронния ви магазин:

Мит №1: Купуване на изтекъл домейн, за да има сайтът добра история

Единствената причина да вземете изтекъл домейн за вашия интернет магазин е, че той е с най-подходящо име за уебсайтът на вашия електронен бизнес.

Трябва да знаете обаче, че много изтекли домейни идват със сериозен „багаж“, включително проблеми от това, че за използвани за спам, които могат да доведат до окончателното ви изпадане от Google.

Затова, преди да купите домейн, не забравяйте да проверите историята му, за да се уверите, че той не е в черния списък на търсачките.

Мит №2: Възрастта на домейна е от сериозно значение за позицията на сайта в търсачката

Качественото съдържание и линковете към вашия сайт много отдавна изместиха тежестта на възрастта на домейна за търсещите машини. Старите домейни с копирано съдържание или такова без стойност, никога няма да се класират на по-предни позиции от новите домейни с много текстове и качествени препратки.

Мит №3: Домейните със специфични за региона разширения са по-добри за SEO

Отново ще кажем, че качеството на съдържанието на уебсайта все още е много по-значимо от всякакви трикове, свързани с домейна, чрез които се опитвате да заблудите търсачката. Това е така, защото основната задача на Google е да се съберат най-подходящата и полезна информация за своите потребители.

Алгоритъмът на търсачката е създаден така, че не просто търси съвпадения по ключови думи, а се опитва да намери сайтовете с най-ценното съдържание, отсявайки ги от тези, които замаскират некачествено съдържание като важно и ценно.

Мит №4: Домейнът трябва да съдържа ключова дума

Това е един от най-широко разпространените митове, особено за оптимизация за търсачки за локален онлайн бизнес. Как успява да оцелее?

Сред основните постулати на оптимизацията е, че целият ви уебсайт трябва да съдържа възможно най-много ключови думи, поставени на видно място, включително в кода (друг мит, който всъщност не работи). Логичният извод от това е, че има смисъл и е полезно за сайта ви да включите ключова дума в името на домейна.

Истинатата е, че сайт, който е полезен и по-добър за потребителите, ще излезе на по-предни позиции от сайт с ключови думи в домейна си.

Мит №5: Всичко, което ви трябва, са много ключови думи в съдържанието си, за да се класирате добре

В зората на търсачките това може и да е работело добре, но нещата определено вече са различни.

Оптимизацията, която се прави във самия сайт (т. нар. on-page optimization) трябва да има добра основа и да е изградена на база цялостен план, като също така е важно да използва всички аспекти и добри практики на SEO. За добрата оптимизация е важно да има връзка между отделните дейности, а не те да се правят хаотично и според моментно хрумване. По този начин, ако една техника не свърши работа, останалите са достатъчно добри, за да помогнат, докато нещата сработят както трябва.

В този ред на мисли, няма съмнение, че ключовите думи са важни за онлайн магазина ви, но не трябва да се фокусирате единствено върху тях и да пропускате други, важни за доброто позициониране на уебсайта ви, елементи.

Мит №6: Колкото повече страници има сайтът на онлайн бизнеса ви, толкова по-добре

Вярно е, че Google предпочитат големи, лесни за намиране уебсайтове, но това не означава непременно, че трябва да го пълните изкуствено с много допълнителни страници, за да стане по-голям.

Изключително глупав мит е, че колкото повече индексирани страници имате, толкова по-висока позиция ще имате в търсачката. Защото допълнителните страници в крайна сметка често се пълнят с дублирано и некачествено съдържание, което е изключително лошо за SEO.

Със сигурност е добре да генерирате повече съдържание и това може да помогне при класирането на онлайн магазина ви, но не и ако съдържанието ви е доблирано или с ниско качество.

Мит №7: Картата на сайта е от решаващо значение за по-добри позиции в търсачките

Ясна и кратка карта на сайта ще помогне на вашия сайт да бъде индексиран по-лесно от Google. Но това, че вашият онлайн магазин е лесен за обхождане, не означава, че моментално ще излезете на първо място в Google.

Мит №8. Навигацията в уебсайта не оказва влияние върху позицията му в резултатите

Преди Google може би са били фокусирани единствено върху съдържанието и ключовите думи, но днес търсачката иска да се увери, че онлайн магазина или бизнес уебсайт е лесен за използване от потребителите и това го прави ценен. Това означава, че ползваемостта на сайта ви е важна за оптимизацията.

Как роботите на Google преценяват това? До голяма степен, като разглеждат вътрешните връзки в сайта. Линковете между различните страници вътре в сайта ви са сигнал, че е лесно за потребителя да се придвижва вътре в него и че посетителите не трябва постоянно да се въщат на една и съща страница, за да стигнат до друга част на вашия сайт.

Мит №9: Оптимизацията започва, когато сайтът е завършен

Повечето хора смятат, че те трябва да започнат да се притесняват за оптимизацията на сайта си едва, когато той е напълно завършен и е пуснат публично. Вероятно много уеб дизайнери ще ви кажат същото!

В действителност, вие трябва да започнете да със SEO още в най-ранните фази на разработка на онлайн магазина си. Google започва да индексира вашия сайт, веднага след като той се появи онлайн, така че той трябва вече да е с богато на ключови думи съдържание, за да започне да се класира добре още от самото начало.

И най-важното: не използвайте съдържание, което сте копирали от конкурентен сайт или такъв с близка тематика, за да използвате само като пълнеж. Google ще разбере това и ще „убие“ вашия онлайн магазин, още преди да се е появил на бял свят.

Мит №10: Дължината на съдържанието е от значени

Копирайтъри от цял ​​свят продължават да получават поръчки за писане на съдържание, което е с дължина най-малко 500 думи, за целите на SEO.

Както вече няколко пъти споменахме в този пост, в света на оптимизацията за търсещи машини, качеството винаги е по-важно от количеството!

Ако темата, на която пишете, може да се опише само в 200 думи, няма нужда да пишете допълнителен текст, само и само да стигнете заветните 600. Сет Годин го доказва ежедневно.