Колко съдържание е необходимо, за да се класирам добре в Google?

Сигурно си задавате въпроса колко страници и колко съдържание трябва да има уебсайтът Ви, за да имате шанс да се класирате добре в Google. И дали малък уебсайт от 5-10 страници, с по няколко параграфа текст на всяка, има възможност да се класира по-високо в търсачката?

Често получаваме такива въпроси от наши клиенти и обикновено отговорът е „зависи“ и това се дължи на няколко фактора, сред които броя на думите, SEO и доброто позициониране в търсачките. На тези неща ще се спрем в тази статия.

Ключовите думи преди съдържанието за добро позициониране в Google

Тук въпросът е малко „яйцето или кокошката“ – за да имате добре позиционирано съдържание, трябва да имате качествени ключови думи на подходящите места. От друга страна, колкото и качествени да са ключовите думи сами по себе си, ако съдържанието не е подходящо, отново няма да се позиционирате добре.

Но преди да обсъдим количеството съдържание, от което имате нужда, размера на документите или дали има идеален брой думи, които Google предпочита, нека да започнем от базовите неща, които осигуряват това съдържанието Ви да бъде представено пред потребителите на търсещите машини.

Наличие на ключовите думи в съдържанието

Това, което дава някакъв шанс на Вашето съдържание да бъде показано в резултатите от търсачката при определено търсене по ключови думи, е именно наличието на тези думи, които потребителят търси, в документа. Ако Вашите ключови думи не се използват от потребителите, то тогава изобщо няма смисъл да говорим за идеалният брой ключови думи, защото в този случай, съдържанието, което предоставяте на потребителя, е нерелевантно според Google.

Подходящ контекст на ключовите думи в съдържанието

Сега, приемаме, че вече имате портфолио от ключови думи, които вече използвате във Вашия уебсайт. Тези термини трябва да са поставени в подходящ контекст, така че да са тематично свързани с това, което потребителите търсят, а това е и нещото, което „търсачките харесват“.

Освен това, начинът, по който ключовите думи са позиционирани в съдържанието на самата страница на уебсайта Ви, също има значение. По-долу давам списък с областите, подредени по значимост, в които Вашите ключови думи трябва да присъстват, за да се постигне максимална релевантност (5 маркира най-важните области, а 1 – най-малко значимите):

  • Значимост, ниво 5: Ключови думи на страницата (в бодито на страницата) и в заглавния таг;
  • Значимост, ниво 4: Входящи линкове, сочещи към страницата, в текста на които е включена ключовата дума;
  • Значимост, ниво 3: Наличие на ключовите думи в най-видимите зони на страницата, като H-тагове (заглавни тагове в съдържанието), alt тагове на изображения, и линкове към други страници;
  • Значимост, ниво 2: Наличие на вътрешни линкове на други страници от уебсайта, които сочат към въпросната страница и самият линк съдържа ключова дума – в това число влизат навигацията на уебсайта, както и бредкръмбовете (ако е възможно);
  • Значимост, ниво 1: Наличие на ключовите думи в URL-а на страницата.

Казано накратко, включвете в стратегията си, наличие на целевите Ви ключови думи на всяко място, на което можете да ги използвате. Добра практика е и да използвате ключови думи в имената на изображенията, които качвате на сайта си, въпреки че този подход има тежест при търсенето на изображения по ключова дума.

Когато говорим за ключови думи, количество на съдържанието и добро позициониране на съдържанието, размерът има значение

Когато става дума за уеб съдържание, размерът на документите има значение. Това важи и за офлай документите, но онлайн гледната точка е малко по-различна. И вероятно не е това което си мислите, а именно – не става въпрос за „“колкото повече думи имам, толкова по-високо ще се класирам“. Ако беше така, щеше да е изключително лесно да „изиграете“ търсачките (както всъщност стояха нещата в недалечното минало).

И така, какво има по-голямо значение от дължината на документа, за да се оцени съдържанието като качествено?

Предлагайки по-голям обем от съдържание, използвате повече думи, което Ви предлага и повече възможности за класиране. Моята препоръка обаче е да използвате минимално количество думи – не повече от 500-600 на страница за документите, които искате да се класират добре в Google. Смятам, че това Ви дава добра основа да итгерирате 5 до 10 ключови думи и заедно с това да запазите естествено „звучене“ на съдържанието.

Както виждате, колкото повече съдържание пишете, толкова по-голям шанс имате да използвате вариации на целевите ключови думи за Вашия уебсайт или онлайн магазин. Ако напишете само един или два параграфа, ограничавате разнообразнието на ключови думи и техните вариации, за които можете да се класирате. Идеята е, че няма смисъл да таргетирате само една ключова дума или фраза на страница. Това би било изключително неефикасно. По-добре е да публикувате документ, съдържанието на който може да се класира по голям брой свързани ключови думи или фрази.

Хората търсят по различни начини, използвайки различни комбинации от думи и въпроси и е невъзможно да предвидите или да поддържате всички, като създавате съдържание за всяка поотделно. Затова, имайки съдържание за голямо количество ключови думи, имате по-голяма възможност да покриете поне основните търсения. Това Ви дава много по-голям шанс да излезете при повече търсения по ключова дума и да получите по-голям трафик за уебсайта си. Окрийте кое работи най-добре за Вас, така че да можете да определите оптималният брой думи, който Ви позволява съдържанието да бъде лесно четимо и същевременно, да можете да използвате максимално много вариации на ключовите думи, които са важни за бизнеса Ви. По този начин няма да отегчавате потребителите на уебсайта си, а ще постигнете и по-добри резултати в класирането.

А сега нека се върнем на основния въпрос – анализ на влиянието на броя думи в съдържанието върху класирането в Google.

Имайки предвид всичко, за което споменах по-горе, нека да видим дали малък уебсайт, чието съдържание се изчерпва само с няколко текстови параграфа на всяка страница, има някакъв шанс да се класира високо в Google.

Въпреки че по-горе споменах, че е препоръчително съдържанието Ви да е не по-малко от 500 думи на страница за добро SEO, това не означава, че не можете да се класирате добре за специфични ключови думи дори и ако Вашият документ да съдържа 50 думи. Има примери, при които страница само с няколко изречения изпреварва документи с над 1500 думи, при това в доста конкурентни ниши.

Как е възможно това?

  • Силата на домейна: Ако домейнът на Вашия уебсайт е автиртетен и се ползва с доверие, почти всичко, което публикувате, ще се класира на първа или втора страница в търсачката, независимо от конкурентността на ключовите думи в съдържанието.
  • Обем на качествени линкове: Дори и уебсайтове, които са на по-малко от година, могат да се издигнат в търсачката, ако имат голям брой линкове от авторитетни домейни (забележете, че не става дума за това просто да имате голям брой обратни линкове към уебсайта си – те трябва да бъдат качествени, за да има смисъл от тях)
  • Текст на външните линкове: Все още има значение какъв е текстът на линковете, които сочат към Вашия уебсайт – ако те съдържат Вашата целева ключова дума, това изпраща сигнал за релевантност със съответната тема.

Иначе казано, има случаи, в които е възможно да класирате определено съдържание много добре в Google при това за конкурентна ключова дума, дори и без да залагате на голям обем от думи. За целта обаче страницата трябва да е част от уебсайт, който е авторитетен и се ползва с доверие, а също така трябва да бъде подкрепена от качествени линкове от други подобни уебсайтове.

И все пак, винаги е по-добре да има повече съдържанието, отколкото то да е по-малко

Дори, ако уебсайтът Ви е авторитетен, с високо ниво на доверие в търсещите машини, все пак е по-умно да класирате повече ключови думи, отколкото само една или две. Повече съдържание Ви дава повече възможности да го насочите към повече целеви ключови думи и все пак то да бъде приятно за четене и лесно за възприемане.

Разбира се, нищо не може да Ви спред да опитате и да таргетирате една основна ключова дума и 10 нейни вариации само в един или два параграфа текст, но това би приличало доста на спам и създаване на пълнеж с ключови думи, което е голямо „НЕ“ както за SEO, така и от потребителска гледна точка.

И така, когато говорим за съдържание, повече винаги е по-добре.