7те ключа към по-добър уебсайт, който продава повече

Анализът на онлайн магазина ви и старанието да направите сайта си още по-привлекателен за клиентите, опитвайки различни неща, винаги е полезно за развитието на електронната търговия. В тази статия обаче ние ще ви дадем няколко съвета, които са изпитани на голям брой интернет магазини и доказано вършат работа.

По-долу ви даваме седем неща, с които да направите онлайн магазина си по-привлекателен, по-жив и по-продаващ.

1)  Стратегия, качество и съдържание, което продава

Не правете грешката да мислите, че това, че в страницата „За нас“ сте написали каква е дейността ви и какво продавате, е достатъчно. Това е голяма грешка.

Вашият сайт трябва да бъде толкова информативен, така че всяка дума да насочва към услугите, които предлагате, продуктите, които изработвате или стоките, които продавате, а също и защо сте по-добри в това, което правите от всеки друг на пазара. И се уверете, че често споменавате стратегическата ключова дума, която ви позволява да получите най-доброто позициониране в Google, Bing, Yahoo и други търсачки.

2) Ангажирайте хората, които най-вероятно ще купят вашия продукт или услуга с комбинация от графики и текст

Вярвате или не, не всички хора по света умират да купят това, което им предлагате. Затова е най-добре да съсредоточите вниманието си върху онези, които имат желание. Отделете време да опознаете настоящите си клиенти, като това включва не само възраст, пол и географско местоположение. Колкото повече знаете за техните интереси и предпочитания, техните краткосрочни и дългосрочни цели, толкова по-ефективно и целенасочено ще бъде вашето онлайн съдържание. Помогнете им да ви опознаят, разберете откъде идват, какво търсят и какво ценят.

3) Две причини за създаване на стратегия за социалните мрежи

Причина номер едно: 

Дори вие самите никога да не сте стъпвали във сайт като Facebook, Twitter, Linkedin или Instagram, но вашите потенциални клиенти го правят. Социалните медии са сложен танц, който изисква най-вече постоянство. Вашият подход там трябва да ангажира потребителите ви чрез непрекъснати агресивни послания, насочени към продажбита, а от позиция на сътрудничество и изграждане на близки отношения с хората. Не злоупотребявайте с личното им време и привилегията, че сте в директна комуникация с тях.

Причина номер две:

Освен пряката връзка с настоящите и потенциалните ви клиенти, Google обяви официално, че взаимодействието (харесвания, споделяния, прегледи) на съдържанието ви в социалните медии оказва добро влияние на начина, по който се показва вашия електронен магазин при търсенето в Google. Може да ви изглежда глупаво или спорно, но го приемете като още една възможност за допирна точка с потенциалните клиенти, които иначе никога няма да можете да достигнете.

4) Опростяване на вашия електронен магазин

Направете сайта си „лесен“. Лошото планиране и липсата на фокус правят  всеки уебсайт труден за работа. С още по-голяма сила това важи за онлайн магазините, за които имат дори още по-голямо значение дали потребителят може лесно да намери и поръча това, което иска.

Обикновено при изграждането на електронния магазин всички започват с това как ще изглежда визуално. Но много преди дори да започнете да мислите за дизайна на сайта си за електронна търговия, трябва да отделите немалко време за планиране на функционалностите и начина, по който хората ще се възползват от възможностите, които им предлага интернет магазина ви. Резултатът от времето и енергията, които ще вложите в това е, че потребителите ви винаги ще могат да намерят това, което искат, именно когато го искат.

Освен това, мислейки за крайния потребител и как ще му е най-лесно да борави с онлайн магазина ви, ще подходите по-внимателно към добавянето на допълнителни ненужни елементи като флаш ефекти, анамирани картинки, различни звуци и други подобни детайли, които нямат да доведат до измерима цел (а именно повече продажби в електронния ви магазин).

5) Информирайте и забавлявайте посетителите в онлайн магазина, без да ги отегчавате излишно

Имате страхотен продукт или предлагате уникална услуга на вашите клиенти? Дайте им основание да се убедят в това – с думи, снимки или видео. Покажете им как това, което им предлагате, ще подобри живота на всеки, който стане ваш клиент. Демонстрирайте вашите предимства по емоционално и интелектуално стимулиращи начини. Вашата цел е да получите нови възможности за развитие на електронния си бизнес, осъществявайки връзка в подходящия момент. Говорейки услужливо и позитивно за това как вашия продукт или услуга ще им донесе полза сега, ви позволява за в бъдеще вашите клиенти да знаят, че разбирате тях и техните нужди.

6) Стимулирайте потребителите си, като им дадете наистина добра причина да купят от вас

Стимулирането на вашите клиенти може да стане по много различни начини. Тук ще се занимаем с няколко то най-лесните средства, с които можете да спечелите посетителите на онлайн магазина си за клиенти:

  • Купони за намаление – може да намалите цената в проценти или в парични единици (например, -10 лв за всяка трета поръчка или -10% за първа поръчка)
  • Отстъпки за лоялни клиенти
  • безплатни подаръци с покупката
  • безплатна доставка – време е да анализирате статистиката на електронния си магазин и вашата целева аудитория, за да видите колко много ви струва доставката всъщност и можежете да я превърнете във фантастичен инструмент за „затваряне на сделката“.

7) Ако вие не им кажете, те няма да знаят за вас!

Помислете за онлайн или офлайн маркетинга като начин да подсилите действието на тежката работа, която сте свършили по вашия онлайн магазин. Когато сте направили всичко останало правилно, уебсайтът ви работи добре и посреща с усмивка всеки, който кликне на линк към него 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, като често броят им е от 100 до 1000 души на ден, трупате потенциални клиенти, приключвате продажби, или получавате заявки и запитвания.

В този момент вашия онлайн магазин заслужава цялата помощ, която можете да му осигурите. Независимо дали ще заложите на реклама на клик, линкове, социални медии, ключови думи, банери или чрез комбинация от различни възможности, ефективният маркетинг може да превърне уебсайтът ви от отшелник на самотен остров в истинска рок звезда!