5 идеи за популяризиране на туристическия ви бизнес онлайн

От онлайн продажби на самолетни билети в последната минута до предлагане на пътувания по света, сайтовете за туризъм, са голяма част от електронния бизнес в наши дни. Това означава две неща за вашия уеб сайт за пътуване:

  1. Първо, добрата новина: без значение коя ниша, свързана с туризъм, сте избрали за вашия онлайн бизнес, вие имате на разположение огромна аудитория, която иска да научи повече по темата от първа ръка.
  2. А сега и лошата новина: има хиляди и хиляди други туристически уебсайтове и всички се борят за вниманието на потребителите. Как е вашият сайт да се откроява?

Разбира се, големите играчи като TripAdvisor, Expedia, Frommers, Lonely Planet и Afar може би ще взимат голяма част от трафика при търсене. Но с интелигентна промоция, вие все още може да изградите силна аудитория за вашия уеб сайт. Тези пет съвети ще ви помогнат да пробиете в кибер пространството лесно и достигнете до правилната целева аудитория.

1. Бъдете активни на социалните медии

Ако уебсайтът ви за пътувания има блог или редовно да пускате нови предложения за пътуване, социалните медии трябва да са първият ви път за разпространение на информацията. Използвайте инструменти за управление на социалните медии, като HootSuite, за да планирате промо постове за Facebook, Twitter, Google+ и LinkedIn. Недейе просто да публикувате скучни фрази като „проверите най-новите ни предложения за пътуване днес“! Дайте на вашите последователи основателна причина да кликнат, подразнете любопитството им с предложение за нестандартно пътуване, постнете спорно становище и „разбунете духовете“, дайте им творческа идея или съвети как да направят пътуването си по-приятно, задайте им въпрос, който ще ги накара да се замислят, дори да поспорят.

2. Обвържете съдържанието си със сезоните и почивните дни

Около официалните празници, когато се събират много почивни дни, почти всеки използва момента за пътуване. Същото важи и за двете седмици около Коледа и Нова година. Използвайте тези моменти, за да натрупате история и да насърчите потребителите си да посетят и използват вашия сайт.

Например, ако сте фокусирани върху предлагане на оферти в последната минута, планирайте сезонни блог постове, насочен към топ локациите за подобни „малки бягства“ през дългия уикенд. Също така може да публикувате списък със съвети за намаляване на главоболията, свързани с по-големия трафик около празниците, като забавяне на полети, дълги пътувания, чакане в големи задръствания.

Актуалните постове, които съдържат полезна информация е по-вероятно да бъдат споделени от феновете ви в социалните медии. А ако информацията е лесна за разбиране, текстът е увлекателен и с чувство за хумор, шансът се увеличава още повече.

3. Спазвайте основните SEO принципи

Разбира се, вие не искате да напълните уебсайта си с прекалено много ключови думи или фрази, което Googlebots ще отчетат като „свръх-оптимизация“ от километри разстояние, но каквото и да правите, трябва да мислите за оптимизацията на сайта си. Най-базово това означава, че ако публикувате ревю на пътуване, трябва да включите името на мястото или услугата в заглавието, заедно с думата „ревю“. Например, ако публикувате ревю на най-добрите лозя в Напа, изберете SEO заглавие като „Ревю на топ 5 скрити лозя в Напа“ или „Ревю на най-добрите места за вино в Напа“.

4. Коментирайте в други блогове

Ако тепърва стартирате с вашия сайт, чудесен начин да повишите компетентността си и да добиете малко популярност и увереност, е да сте „социално ангажирани“ в популярните туристически блогове. Например, можете да коментирате туристически блогове и да споделят своя уникален опит, като реферирате към вашия сайт. Когато пишете коментари, внимавайте те да не са спам. Винаги давайте смислена и значима информация. Не забравяйте, че качеството е по-важно от количеството, особено когато става въпрос за Google и SEO.

Заедно с това, когато изграждате добри взаимоотношения с туристически блогъри, вие може да поискате разрешение за спонсориран или гост пост, който е чудесен начин да представите вашето съдържание пред нови читатели и повишите популярността собствения си уебсайт, при това с препоръка от човек, когото хората четат и явно се ползва с доверие и авторитет.

5. Не пропускайте офлайн възможностите

Социалните медии, SEO, както и блоговете са безспорно модерен и интелигентен начин да сте близо до вашите клиенти и да популяризирате бизнеса си. Страхотно е да имате последователно и силно присъствие в интернет, но има и много офлайн възможности, които можете да използвате. Не, не става дума за скъпо платена печатна реклама в туристически списания, а за реална комуникация, лице в лице, с потенциалните ви клиенти. Например, туристическите събития са чудесен начин да се свържете и да научите повече за хората, които обичат да пътуват, да се запознаете с тях и да разберете по-добре какво харесват и предпочитат, както и какви предизвикателства имат и как вие и вашия бизнес биха могли да им помогнат.

Намерете групи по интереси, които периодично се събират за обмяна на опит или истории и отидете. И не забравяйте да вземете визитки с вашия уеб сайт, които да раздавате на заинтересованите потенциални клиенти!