11 тактики за повече трафик от социалните мрежи за онлайн магазина ви

Ако искате да получите трафик от социалните мрежи, всичко, което трябва да направите, е да публикувате постове с линкове в тях, нали? Би било хубаво, ако беше толкова просто.

В такъв случай големият брой фенове и последователи на профилите в която и да е социална мрежа, щеше да гарантира стотици хиляди посетители в онлайн магазина ви само от тези платформи. Но не става толкова лесно, за съжаление. Затова в тази статия ви даваме 11 тактики как да извлечете максимума от профилите на вашия бизнес в социалните медии.

Повече трафик от социалните мрежи към онлайн магазина ви

Тактика #1: Потребителите на Twitter обичат снимки

Ако поддържате Twitter акаунт за онлайн магазина си, публикувайте линкове към сайта си (или към статии в блога на електронния магазин, ако имате такъв) със заглавие, снимка и URL адрес. Снимката създава визуална представа какво да очакват потребителите, когато кликнат на линка, а и се забелязва по-лесно. По този начин привличате интереса на последователите ви в Twitter и вероятността да кликнат на линка, за да получат повече информация, е по-голяма.

Добре е снимката, която включвате в туита, да е от страницата, която споделяте. Така няма да излъжете очакванията на потребителите. А добавянето на правилната снимка може да увеличи кликаемостта на постовете ви в Twitter с над 100%.

Тактика #2: Ограничете честотата на промяна на статуса

Логично е да си помислите, че колкото по-често поствате в социалните мрежи, толкова повече трафик ще получавате. Но, ако променяте статуса твърде често, ще отегчите феновете и последователите си. Но колко често е твърде често и кога трябва да поствате – няколко пъти на час, веднъж на час, веднъж на ден, веднъж на няколко дни? Това зависи от социалната мрежа:

– във Facebook добри резултати за получаване на повече кликове дава постването през ден;

– в Twitter не трябва да туитвате по-често от веднъж на час;

– в LinkedIn е добре да нямате повече от един пост на ден.

Разбира се, вие можете да публикувате по-често или по-рядко от предложената схема. Може да направите свои опити с вашата аудитория и да проследите как ще реагират последователите и феновете на вашия онлайн магазин в социалните мрежи.

Тактика #3: Публикувайте само най-доброто съдържание

Без значение от типа на социалната мрежа, в която публикувате, посредствената информация ще ви донесе повече негативи, отколкото положителен ефект. Ако споделяте неща, които не са полезни или интересни за хората, социалният трафик от вашите профили не само няма да се увеличи, но и ще намалее.

Каква е причината за този ефект? Много е просто – ако видят един посредствен пост, хората ще предположат, че цялото съдържание, което им предлагате, е посредствено, дори това да не е така. Но е валидно и обратното – ако споделяте страхотно съдържание всеки път, феновете и последователите ви ще разберат, че инфрмацията, която им предлагате е наистина полезна и интересна за тях, и ще кликват по-често, за да видят най-новото от вас.

Тактика #4: Следвайте правилото 80/20

Вашето идеално съотношение между споделянето на линкове към електронния ви магазин и споделянето на друг тип съдържание в социалните медии може да е различно, но нашите наблюдения са, че подходът 20% линкове към сайта и 80% различен тип постове работи добре. Ако единственото, което правите, е да публикувате съдържание от онлайн магазина си, ще отблъснете феновете и последователите си с твърде голямото количество самореклама.

Затова, в началото е добре да започнете с четири поста, свързани с неща, различни от електронния ви магазин, след което споделяте собственото си съдържание. Все пак останалите ъпдейти на състоянието ви, трябва да са с високо качество и да са интересни на аудиторията ви. Както споменахме по-горе, посредственото съдържание вреди на вашия онлайн бизнес.

Тактика #5: Поставете линовете близо до началото на поста в социалната медия

Всеки път, когато публикувате статус, независимо дали е в Twitter, Facebook, Google+ или LinkedIn, помислете къде да поставите линка. Обикновено URL адресите се поставят в края на поста, защото така е по-удобно, но това невинаги води до повече кликове.

Според проучване на HubSpot, линковете, които се намират в първата четвърт от съдържанието на поста, по-често биват кликвани, отколкото тези, които са в началото или в края им. Това важи с особена сила за Twitter постовете.

Карта на честотата на кликване за туитове

Тактика #6: Не публикувате на Facebook, ако не сте включили снимка

Съшо както последователите ви в Twitter, така и Facebook феновете ви обичат изображения. Всъщност, те обичат снимките толкова много, че постове във Facebook, които съдържат изображения, генерират 104% повече коментари, 54% повече харесвания и 84% повече кликове.

Още по-интересно е, че ако добавите призив за действие към изображението си, кликовете се увеличават средно с още 14%. Освен това, използването на по-голямо количество тъмно синьо (#4c66a4), сиво, черно и бяло в снимките (всъщност, цветовете, които Facebook използва), честотата на кликване на вашите постове ще скочи с още 16 до 28%.

Тактика #7: Не забравяйте да използвате #hashtags

Средно, независимо от социалната мрежа, използването на хештагове води до удвояване на трафика към сайта. Разбира се, за всяка социална платформа, подходът трябва да е различен (за това ще пишем в някоя от следващите ни статии), но основното правило, което трябва да спазвате, е че те трябва да са релевантни на съдържанието, което публикувате. Ако използвате хештаговете само за спам, няма да постигнете увеличение на трафика, а напротив – точно както с некачественото съдържание, хората ще се отръпнат.

Тактика #8: Поствайте, когато вашите фенове и последователи са онлайн

Защо е нужно да казвате нещо на аудиторията си, когато тя не е там, за да види посланието ви? Но как да разберете кога вашите последователи в социалните медии са онлайн?

Уебсайтът SimplyMeasured.com предлага няколко безплатни инструмента, които ще ви помогнат да определи най-доброто време за публикуване на вашите статуса. Всичко, което трябва да направите, е да свържете вашите акаунти в социалните мрежи, които използвате с инструмента и той ще ви даде статистики за това кога последователите и феновете ви използват социалната мрежа. Този отчет ще ви помогне да разберете кога е най-удачно да публикувате.

Тактика #9: Бъдете кратки и пишете по същество

Няма идеална дължина за статусите в социалните медии – тя варира в зависимост от мрежата. В Twitter така или иначе не можете да сте многословни, тъй като платформата ограничава броя на символите, които можете да използвате. Но в други платформи, като Facebook и Google+, можете да напишете цял роман. Но статистиката показва, че и там по-кратките постове (едно изречение, около 40 знака) по-често получават повече кликове.

Ето няколко насоки за броя на символите в различните социални мрежи:

туитове: 71-100 знака
(туитовете, които са под 100% знака, увеличават със 17% броя на потребителите, предприели действие)

Facebook постове: 40 знака
(постовете във Facebook, които са до 40 знака имат до 86% по-голям брой ангажирани потребители, отколкото по-дългите статуси)

Google+ постове: 60 знака
(ако вашето Google+ послание не може да се събере на един ред, първото изречение трябва да бъде закачливо и грабващо, за да накара хората да поискат да прочетат повече)

Тактика# 10: Внимавайте за думите, които използвате

Чудили ли сте се дали има думи или начин на изразяване в публикациите ви в социалните мрежи, които по-често водят до действие от страна на потребителите (харесвания, споделяния, кликове)? Да, има такива думи и те са различни за всяка социална мрежа.

20 думи и изрази, които е добре да използвате в Twitter:
1. ти
2. Twitter
3. моля
4. ретуит
5. пост
6. блог
7. социално
8. безплатно
9. медия
10. помощ
11. моля, ретуитнете
12. страхотно
13. социална медия
14. 10
15. последвай
16. как да
17. топ
18. блог пост
19. провери
20. нов блог пост

15 думи, които най-често водят до споделяне във Facebook:
1. първи
2. топ
3. медия
4. ти
5. видео
6. най-доброто
7. каза
8. голям
9. такса
10. здраве
11. как
12. свят
13. най-много
14. защо
15. Facebook

Тактика # 11: Тестване, тестване и още тестване

Въпреки че ви предлагаме 10 тактики, които ще ви помогнат да увеличите кликванията към вашия онлайн магазин, а по този начин и трафика към него, недейте да разчитате изцяло на написаното. Това, което работи при едни, може да не работи за вас. И обратното.

И така, какво трябва да направите? Можете да тествате всички предложеи тактики или да опитате със свои собствени. Следете постигнатите резултати и така, с течение на времето, ще увеличите броя на кликвания от социалните си профили към електронния ви магазин.

Трябва да имате предвид също, че социалните медии се променят с течение на времето. Затова непрекъснато трябва да се адптирате към нововъведенията и тенденциите там и да опитвате нови стратегии. В противен случай, дори да имате висока честота на кликване на постовете си, тя ще спадне.