Неочаквана психологическа връзка между електронната търговия и видеоигрите

Знаете ли, че дизайнерите на видеоигри целенасочено манипулират химията на мозъка, за да са по-ангажирани играчите в техните виртуални светове?

Вероятно се питате: И какво от това? Видеоигрите са за деца, а вие сте модерен предприемач с онлайн магазин, който има по-добри неща за вършене, отколкото да чете за видеоигри.

Но помислете за секунда. Също както видеоигрите, онлайн пазаруването се извършва през екрана, изискват потребителят да влезе в своя профил и взаимодействието оказва влияние върху потребителя и света около него.

Какъв е основният механизъм на видеоигрите?

 – – > Играчът трябва да преодолее предизвикателство – – > Играчът събира ресурси – – > Играчът получава малко предимство – – > Трудността се увеличава, за да създаде предизвикателство за играча – – > Повторение – – >

Не ви ли звучи доста сходно с типичния подход на купувача в електронен магазин?

Ами, ако ви кажем, че майсторството при изграждането на дизайна на игрите за създаване на тази манипулация на мозъка има голяма роля в превърщането на видеоигрите в индустрия за 21 милиарда щатски долара?

Все още ли мислите, че игрите са за деца?

Представата, че видеоигрите са само за деца и тийнейджъри не е вярна. Ето резултатите от различни проучвания на Nielsen, Pew и ESA:

  • 59% от американците играят на видеоигри
  • 81% от възрастното население на възраст между 18-29 години са геймъри
  • 48% от геймърите са жени

Всъщност, ако някога сте играли на игра на вашия смартфон, докато чакате на опашка, например, технически вие се смятате за „геймър“.

Сега, ако погледнем към статистиките за профила на купувачите в сайтовете за електронна търговия, ще открием някои много интересни паралели:

  • Между 57,75% и 61,36% от американците купуват онлайн
  • 73% от онлайн купувачите на възраст между 18-34 казват, че биха купували всичко онлайн, ако можеха.
  • 60% от онлайн покупките са направени от жени.

Предвид голямата степен на припокриването по отношение на демографията, както и фактът, че видеоигрите, както и онлайн пазаруването са дейности, които се осъществяват през екрана, а взаимодействието е във витуалното пространство, има смисъл да се помисли как дизайнът на видеоигрите може да се използва в електронната търговия.

Защо играем видеоигри?

Отговорът не е просто „защото са забавни“, също както отговорът на въпроса: „Защо пазарувате онлайн?“ не се заключава само в „защото имаме нужда от тези неща“.

Играенето, както се оказва, задоволява някои основни психологически потребности, които са обобщени в т. нар. „Теория за самоопределение“. Това макро теория, която изследва движещите сили на човешката мотивация и личността му и вродената ни потребност от личностно израстване и психологически нужди.

Факторът „забавление“ има своята роля, но вие трябва да преминете отвъд съдържанието на играта и вместо това да зададете въпроса: Защо е забавно? Ще откриете, че в действителност сюжетът на играта не е толкова важен, колкото техниката „предизвикателство/награда“, която видеоигрите използват.

Видеото Game Theory: Why You Play Video Games обяснява различните начини, чрез които игрите задоволяват трите основни нужди на мотивацията, присъщи за човека. А те са:

  • Компетентност
  • Автономност
  • Свързаност

Дори в най-ранна възраст хората чувстват вродена необходимост да покажат експертни способности за нещата, да могат да вземат самостоятелни решения, както и да почувстват, че са важни за други хора.

Добри видеоигри, както и сайтове за електронна търговия намират баланса в предлагането на тези три основни нужди, а в зависимост от жанра на играта (или от типа онлайн магазин) се поставя по-силен акцент върху една от тях.