Лоши съвети за Google AdWords рекламите – I

Знаете ли, че рекламната група в Google AdWords може да е дълга до 255 символа? Google прави това, за да може да напишете описателни имена на рекламните си групи и да им обясните за какво е самата реклама – винаги трябва да използвате всички символи, защото това ще ви помогне за по-добър качествен рейтинг. Също така, за имената на кампаниите отново трябва да бъдат използвани всички възможни символи, за да увеличите качествения си рейтинг.

Мооооля?!

Всеки има свой подход в онлайн маркетинга и рекламата. Всеки професионалист непрекъснато е чете и търси начини да развива експертните си знания и умения. След това той трябва да подложи на критически анализ всичко, което е чул и да тества нещата, които му изглеждат правилни и полезни. Но сред всичко, което аз лично прочетох последните няколко месеца има толкова убедително представени изявления, които обаче са напълно неверни.

Тази статия е първата от поредица, в която ще се опитам да събера по-често срещаните заблуди. 

Вие, разбира се, имате право на собствено мнение, както и на критически анализ. Ако прецените, че нещо може да ви е полезно… е, опитайте. 🙂

Поставете ключовите си думи в метатагове, за да подобрите качествения рейтинг на рекламите си

Всички ние чуваме това през цялото време: ключовите думи трябва да са на лендинг страницата, в заглавните тагове, в мета таговете, в алт таговете на снимките, във фреймовете на видеата, във текста на видеата, дори във Flash и т.н. Някои съвети стигат до там, че поставянето на ключови думи на страниците в сайта също е добро, но може да намали степента на реализация, така че за да не става страницата дълга и да се разсейва вниманието на потребителя, трябва да поставите бял текст на бял фон.

Да имате ключова дума или фраза на страницата на сайта си е полезно, но само ако те се вписват естествено и са полезни за това, което потребителят очаква да открие там. А в действителност има хиляди неща, които хората искат да видят на страницата, на която са попаднали и голяма част от тях трябва да присъстват там:

Продавате ли нещо и какво е то? Ако продавате продукти, вероятно предлагате избор от начини за плащане и доставка, цени за доставка и т.н. Вероятно имате калкулатор за пресмятане на цената за доставка в зависимост от това къде ще бъде доставена стоката? А може би предлагате възможност за заплащане в друга валута и имате калкулатор с курса за деня?

Всичко това не е написано в сайта ви заради Google, нали? Целта на всичко това е сте полезни за своите потребители. Трябва да пишете именно за тях – за да сте полезни на хората, на вашите потенциални клиенти. Така не само ще имате повече клиенти, но и ако хората, когато влязат във Вашия сайт, не излизат веднага, връщайки се към резултатите от търсенето, защото не са намерили това, което са очаквали, а останат в сайта Ви, най-вероятно страницата да получи по-висок качествен рейтинг. Разбира се, ако приемем, че не нарушавате останалите политики на Google, страницата зарежда за кратък период от време и че сайтът работи безпроблемно за повечето устройства (особено по отношение на мобилната версия).

Използвайте попъпи, за да намалите степента на отпадане

Много страници използват изскачащи прозорци – дали при влизане на сайта или при опит за затваряне на страницата. Прозорецът, който се появява не може да бъде избегнат и докато не го затворите, няма как да излезете от сайта. Тези прозорци не се показват на ботове, така че теоретично Google няма как да ги засече. Така, на теория, потребителят прекарва достатъчно време на сайта и когато намери пътят за изход в лабиринта, той не се смята за отпаднал… но и никога не се връща на тази страница. Освен това лесно можете да си навлечете бан за рекламиране на сайта чрез Google AdWords.

Поставете Google AdSense на сайта си

Този съвет е отпреди 10-ина години, но все още може да се срещне тук-там. AdSense е платформата за излъчване на реклами от Google на Вашия сайт (за което Google Ви плащат). Така сайтът Ви става е част от дисплейната мрежа на Google и в него се показват чужди реклами.

Идеята зад този съвет е доста прозрачна: Google правят пари, когато някой кликне на тяхна реклама на Вашия сайт, съответно Google ще правят повече пари, ако повече хора идват на Вашия сайт и кликат на рекламите и затова те увеличават Вашия качествен рейтинг, ако Вие публикувате техните реклами.

Това е ужасен съвет! Ако не друго, Google наказват сайтовете, ако показват много реклами във видимата част на сайта си. Освен това, всеки сайт може да покаже не повече от три реклами на страница.

Замислете се – колко често виждате на челните места в рекламата на Google сайтове, които имат AdSense реклама? Особено в сравнение с тези, които нямат.

Бидвайте за първа позиция в рекламите на Google

Този мит се отнася не толкова до SEO частта, колкото до оптимизацията на рекламите в Google.

Рекламите на първа позиция в Google имат висок CTR (честота на кликаемост), а също така печелят добри пари от това, така че ако сте първи в платените позиции, Google скоро ще увеличи качествения рейтинг на рекламите Ви.

В този мит има капка истина, но може би не точно по начина, по който си мислите.

Google нормализира CTR-а, за да определи очаквания CTR за рекламата, така че по-високите позиции не получават естествено по-висок качествен рейтинг, отколкото рекламите, които са на по-ниски нива на страницата. Тъй като има реклами, които получават по-висок CTR от очакваното, те подобряват позицията си и техният качествен рейтинг се увеличава. Но все пак Google не винаги нормализира идеално топ рекламите спрямо страничните, особено когато става дума за индустрии, при които CTR-ът често е над 15%. И накрая, има елементи на рекламата, които също участват в решението коя реклама да се покаже на първите места, като линкове към сайта, добавен телефонен номер и други.

Така че, в някои случаи Вие наистина може да видите по-висок качествен рейтинг за топ позициите в Google в сравнение с рекламите в страничната част на началната страница на Google. В други случаи обаче няма никаква разлика (или качественият Ви рейтинг пада, ако страницата Ви не е достигнала очаквания CTR), а по този начин вие бързо губите пари.

И така, не бидването за топ позиции е това, което ви дава висок качествен рейтинг – това е така само, ако Вашите реклами в топ позиции имат различен тип CTR от тези, които са отстрани – тогава с по-високата позиция на рекламата Ви се повишава и качественият Ви рейтинг.