Лоши съвети за Google AdWords рекламите – III

Знаете ли, че рекламната група в Google AdWords може да е дълга до 255 символа? Google прави това, за да може да напишете описателни имена на рекламните си групи и да им обясните за какво е самата реклама – винаги трябва да използвате всички символи, защото това ще ви помогне за по-добър качествен рейтинг. Също така, за имената на кампаниите отново трябва да бъдат използвани всички възможни символи, за да увеличите качествения си рейтинг.

Всеки има свой подход в онлайн маркетинга и рекламата. Всеки професионалист непрекъснато е чете и търси начини да развива експертните си знания и умения. След това той трябва да подложи на критически анализ всичко, което е чул и да тества нещата, които му изглеждат правилни и полезни. Но сред всичко, което аз лично прочетох последните няколко месеца има толкова убедително представени изявления, които обаче са напълно неверни.

Тази статия е третата и последна от поредицата за митовете, посветени на митовете за подобряване на качествения рейтинг (quality score) на рекламите в Google AdWords.

Ето и последните най-често срещани митове по темата:

Изтрийте всички ключови думи с нисък качествен рейтинг, за да повишите общия quality score на акаунта

Теоретично, няма такова нещо като качествен рейтинг на ниво акаунт. Официално Google никога не са казвали, че използват такова число. От гледна точка на практиката обаче, все пак има quality score на акаунтите. Можете сами да го сметнете чрез средния резултат на всички качествени рейтинги на акаунта.

Но ефектът на една ключова дума върху quality score-а на друга е толкова малък, че клони към нула. 

И ето големият проблем с този мит: в крайна сметка, ако една дума конвертира добре, кой се интересува от качествения й рейтинг?

Не мога да си спомня някой някога да е изтривал всички ключови думи с нисък качествен рейтинг от акаунта си, само за да направи Google щастлив, без оглед на това дали тези думи носят печалба, или не. Дори Google да ми даде качествен рейтинг 10 за определена дума, ако аз не мога да я използвам за продажба, съм вън от бизнеса. От друга страна, ако думата ми има quality score 3 и прави пари, може да се опитам да подобря рейтинга й, но това е защото правя пари от нея и все още съм в бизнеса, за да мога да опитвам да оптимизирам.

Печалбата е по-важна от качествения рейтинг!

Старите акаунти имат по-добри качествени рейтинги

Едно време AdWords акаунти се продаваха, защото са стари, с история. Не защото са добри, а защото бяха създадени през 2002-2003 година. По-старите акаунти, с повече изхарчени пари през тях, бяха и по-скъпи.

За щастие, изглежда, че това е преминало вече. Не купувайте стари акаунти в Google AdWords, очаквайки да имате по-висок качествен рейтинг.

Извършването на промени в профила ви, ще намали quality score-a

Някога страхували ли сте се да преместите ключова дума в акаунта си? А кара ли ви дори само мисълта за реорганизация на профила да настръхвате – не само заради времето, което ще загубите, но и заради това, че качественият ви рейтинг ще пострада?

Ако е така, значи вие управлявате AdWords акаунти от средата на 2000-та година. Тогава това беше реален проблем. Но това време отмина..

Използвайте.Точка, вместо празно пространство, за да разделяте думите

Едно време Google не беше това, което е в момента, когато става дума за разделение на думите.

В рекламни групи можеше да се видят неща като:

  • аз.съм.ключова.дума
  • азсъмключовадума
  • аз-съм-ключова-дума
  • аз съм ключова дума
  • аз_съм_ключова_дума

Но оттогава досега Google стана много по-прозрачен… за щастие.

Използването на символи в ключовите думи

Могат да бъдат използвани два символа – амперсант (&) и знак за ударение (à) в ключовите думи. Google счита думите, използващи тези знаци за различни ключови думи.

Има символи, които Google не разпознава:

  • символи, които се игнорират от търсачката:  можете да добавите тирета или точки в ключовите думи, но те ще бъдат игнорирани. Това означава, че „adwords реклами“ и „adwords-реклами“ ще бъдат смятани за една и съща ключова фраза.
  • невалидни символи: това са

, ! @ % ^ * () = {} ; ~ ` <> ? \ |

При използването им ще видите съобщение за грешка, че една или повече от ключовите ви думи съдържат невалидни символи.

  • оператори за търсене: операторът “site:” ще бъде премахнат от фразата за търсене. Това означава, че ако напишете като ключова дума [site:example.com adwords реклами], Google ще приеме, че думата за търсене е само [adwords реклами]. Това важи за всички оператори за търсене в Google.

МалКите и ГолемиТЕ букви прОМенят качественияТ ви РеЙтинг

Google не разрешава рекламирането на думи с нисък quality score. Преди време, когато една дума, от която се печелеше, започваше да губи качествен рейтинг и имаше опасност да бъде свалена от акаунта с перманентна забрана да бъде използвана отново в него. Това беше истински проблем през 2004-2006 г., когато CTR-ът на думите паднеше под 0,5% и имаше реален шанс да изчезнат от акаунта. Тогава имаше лесен трик – същата дума се добавя отново, но с различно редуване големи и малки букви и Google позволяваше тя да бъде активирана отново.

Оттогава Google порасна и старите трикове вече не работят.

Google мрази афилиейти – премахнете affiliate URL адресите и ще получите по-висок quality score

Всъщност, Google мрази лоши рекламодатели, сайтове, които не трябва да съществуват, такива, които поставят бариера между въпроса на потребителя и отговора, който той търси.

Google не се интересува дали вие сте афилиейт, издадел или рекламодател – ако вие забавяте потребителя и му пречите, има лоша новина за вас.

Осъзнавате ли, че Expedia, Orbitz, TripAdvisor, Hotels.com и т.н. са афилиейти? Наистина, те са големи афилиейти, но все пак си остават афилиейти. Най-големите рекламодатели на Google често са афилиейти.

Google не се интересува от това дали сте афилиейт, или не – ако добавяте стойност към екосистемата на търсенето, всичко е наред.


Вижте и останалите статии от поредицата: