Лоши съвети за Google AdWords рекламите – II

Това е втората статия с митове за Google AdWords рекламите и по-специално, по отношение на това как можете да подобрите качествения им рейтинг.

Ето и митовете, които са включени в нея:

Покажете, че сте склонни да харчите пари: вдигнете офертата си до $1000 или вашия бюджет на $1 милион

Доста често може да се чуе подобен „професионален“ съвет за качване на дневния бюджет или офертата за максимална цена за ключова дума и с това да покажете на Google, че сте склонни да харчите повече, което от своя страна би трябвало да доведе до по-добър качествен рейтинг.

Това е напълно невярно! И не само това – всъщност, този подход вреди на търга за определяне на топ позициите в рекламите. Наддаването в Google AdWords е измислено така, че малките акаунти могат да се конкурират с големите. Малките бизнеси не могат да си позволят да харчат много всеки ден и няма да получите толкова трафик, колкото акаунтите с големи бюджети, но когато и двете реклами се показват по едно и също време – малкият акаунт може да се конкурира с големия. Няма смисъл да се задават много високи оферти или дневни бюджети. Единственото, което може да постигнете с повишаване на бюджета или на бида, е повишаване на парите, които плащате на Google, особено ако става дума за конкурентна ключова дума или ниша.

Поствете линк към Google на лендинг страницата

В случая линк конкретно към Google е просто един пример. На мястото на Google можете да поставите всеки един сайт от списъка „2000 SEO спам тактики“.

Blackhat SEO техниките по никакъв начин не влияят на Google рекламите ви, особено по отношение на качествения рейтинг (дори по някакъв начин да имат определен временен резултат за органичното търсене). Google вече разкри повечето от тях – спомнете си за пингвин, панда, колибри и другите ъпдейти на търсачката. Те не пропуснаха да направят ъпдейт и на AdsBot-Google, в който включиха технологията за обхождане на сайтовете, която използват за органичното търсене, и я добавиха към AdWords.

Добавете по една ключова дума в рекламна група и включете по два пъти ключовата дума във всяка реклама

Изключително спорно е дали трябва да използвате изобщо рекламни групи с по една ключова дума, но да го правите, само заради quality score-а, определено не е част от плюсовете на тази тактика за организация на рекламния акаунт.

Добавянето на ключовата дума в текста на рекламата е полезно за увеличаване на кликаемостта й (а като следствие и на качествения рейтинг) или за увеличаване на релевантността, но можете да имате quality score 10 и без ключова дума в текста на рекламата.

Общото правило, когато става дума за качествения рейтинг, е просто: тествайте различни варианти и открийте кой работи най-добре.

Но не е „правило“, че ако нещо работи добре веднъж, това не означава, че всеки път точно същото нещо ще има висок качествен рейтинг.

Което води до следващия мит…

Винаги използвайте DKI – те увеличават качествения рейтинг

Разбира се, в този мит има частица истина, но не съвсем по начина, по който повечето хора мислят:

Първо, в акаунта си виждате своя quality score. Но той не е това, което се използва по време на аукциона, а просто колаж от различни данни, които ви дават обща индикация за качествения рейтинг и състоянието на ключовите ви думи. Твърди се, че на аукционът в реално време, наличието на ключова дума в рекламата може леко да повиши качествения рейтинг в момента на наддаването и, ако използвате DKI, ключовата дума винаги присъства в рекламата и това води до по-висок quality score.

Нека развенчаем този мит:

Ключовата дума, която е в рекламата, не е думата от потребителското търсене. Това е ключовата думата от рекламната група, която е основание рекламата да се покаже. Тези две ключови думи може да не са свързани, особено когато става дума за широко съвпадение на ключовата дума в рекламата.

Ако ключовата дума (или фраза) е над 25 символа, думата няма да попадне в заглавието на рекламата (разбира се, понякога Google слага думи и фрази с по 28-29 символа). така че ето как реално трябва да мислите за DKI и връзката му с качествения рейтинг:

  • DKI повишава CTR-а, от което quality score-ът може също да се повиши.
    В този случай повишаването на качествения рейтинг няма нищо общо с използването на DKI. То се дължи на по-големия брой кликове на рекламата.
  • Ако използвате DKI и вашият CTR се понижи, тъй като вашата реклама е по-малко атрактивна в сравнение с предишната, DKI може да намали качествения рейтинг.

Самият факт, че използвате DKI няма никаква връзка с quality score-а на вашата реклама. Резултатите, получени в резултат на рекламата, независимо дали е с или без използването на DKI, са причина за повишаването или намаляването на качествения рейтинг.

Използването на всички съвпадения по ключови думи влияе на качествения рейтинг

Качественият рейтинг, който виждате в профила си, е базиран на това дали заявката за търсене е същата като вашата ключова дума, независимо от типа на съвпадението. Ако имате различни видове съвпадения в рекламни групи с различен quality score – това се дължи на разликите в рекламите или на други случайни фактори. Добавяне на всички типове съвпадение не води до увеличаване на качествения рейтинг – той просто дава по-голяма прозрачност за това как ключовите ви думи се справят при различен набор от реклами.


Виж още: