Как работи Google и какво е SEO?

Трябва още в началото да кажа, че тази статия е изключително базова. Нейната цел е да даде основни познания на ниско ниво какво е Google, как работят търсещите машини, както и основна информация за SEO.

Целта е да даде основа, която след това да бъде разширена. Ако искаш да се занимавате професионално и сериозно с SEO и онлайн маркетинг, а особено ако вече го правиш, най-вероятно нещата, които са поместени по-долу, ще ти изгубят времето.

I. Какво е Google и защо е важно сайтът да се показва по-напред?

Google е търсеща машина, или казано разговорно, „търсачка“. В момента това е най-популярния сайт за търсене на информация. Работата му се базира почти напълно на показване на данни, които са генерирани от машини, като целта е максимално релевантни, уникални и по този начин информативни резултати, свързани с конкретното търсене на потребителя.

Според статистиката, по-голямата част от потребителите разглеждат само първата страница от резултатите и кликат този резултат, който им се струва най-подходящ от предложенията. Много малък процент отиват на втора страница, а с всяка следващата той намалява още повече. Затова целта за всеки уебсайт , фирмен или не, е да се показва на първа страница и то при търсене по важните за дейността му ключови думи, като най-добрият вариант е да се вижда в първите три органични резултата. Така шансът потребителят да кликне на линка и да влезе в уебсайта на фирмата, се увеличава максимално, а по този начин собственика на бизнеса има по-голяма вероятност да увеличи приходите си.

II. Какво е органично и платено търсене?

При търсене в Google резултатите се показват като списък със заглавия, които са линк към страницата, и кратко описание под тях. Всяка страница от резултатите показва по над 10 линка. Първите три предложения на първата страница на Google почти винаги са платени. Често има реклами и в края на списъка с резултати.

Google, както и останалите търсачки, предоставят два начина показване в резултатите от търсенето: органично и платено. Платените резултати от търсенето се показват първи в списъка. При някои търсения се появяват и отдолу на страницата с резултатите. Маркирани са с допълнителен текст, че са реклама, но тази информация е доста лесно да бъде пропусната, особено ако изрично не се вглеждаш за нея.

За по-конкурентни (по-често търсени) ключови думи, за които има рекламодатели, платените резултати са първите три линка в списъка. Останалите 10 са органични, т.е. Google ги предоставя по собствено решение, според релевантността спрямо конкретното търсенето от потребителя, която се определя от машина чрез алгоритъм, който Google пазят в тайна.

III. Как работи търсенето и показването на резултати?

Когато стоиш на компютъра си и търсиш в Google, почти веднага получаваш списък с резултати от целия интернет. Как Google открива страниците, които отговарят на твоето запитване и ги подрежда в списък с резултати?
Казано с прости думи, можеш да мислиш за търсенето в интернет като за разглеждане на много голяма книга с впечатляващо богат каталог, който ти казва точно къде е всяко едно нещо. Когато търсиш в Google, роботите му (компюърни програми, които се занимават предимно с намиране и описване на информация в интернет) проверяват базата със събрани данни и определят най-релевантните резултати за търсената дума или фраза, които да се покажат конкретно на теб.

Три основни процеса са свързани с показването на резултати:

  • Обхождане: Дали Google знае за съществуването на сайта и може ли да го намери със своите роботи?
  • Индексиране: Може ли Google да каталогизира сайта?
  • Показване: Предлага ли сайтът добро, полезно и уникално съдържание, което е релевантно на конкретното търсене на потребителя?

Обхождане (Crawling)

Обхождането е процес, чрез който Google открива нови и обновени страници, за да ги добави към каталога (индекса) си. Търсачката използва огромен брой изключително мощни компютри, за да достигне билиони страници в интернет. Програмата, която ги взима, се нарича Googlebot (също познат като робот, паяк, бот). Роботът се базира на алгоритмичен процес: компютърна програма определя кои сайтове да обходи, колко често и колко страници да вземе от всеки сайт.

Процесът на обхождане започва с готов списък от адреси (URL-и) на уеб страници, генериран от предишни процеси на обхождане. Този списък се разширява с информацията от картата на сайта, която уебмастерите създават. Докато ботът посещава всяка от страниците в списъка си, той открива нови линкове и ги добавя към списъка за следващо обхождане. Новите сайтове (независимо дали съдържат една или хиляди страници), промените по съществуващи сайтове (добавени или премахнати страници, ново съдържание и т.н.), както и „умрелите“ линкове (такива линкове, които вече не са активни, т.е. когато кликнеш на тях, страницата, до която водят, вече не съществува) се отбелязват и използват за обновяване на индекса на Google.

Индексиране

Googlebot сканира всяка страница, която обхожда, за да събере масивен каталог от всички думи, които види, и позицията им на всяка страница. Допълнително, събира информацята, включена в ключовите тагове и атрбути на съдържанието, като заглавие, описание и alt атрибути. Googlebot може да събере много информация, но не всички видове съдържание има възможност да „разчете“. Най-прост пример за това е, че ботът вижда картинките, освен ако не ги опишеш със „скрит“ текст. Същото важи и за видеата.

Освен това можеш да забраниш на бота да посещава опредени страници или дори целия ти сайт. Но това вече е съзнателен процес и е за по-напреднали.

Показване на резултатите

И така, когато потребителят въведе дума или фраза за търсене, машините на Google търсят в индекса за съвпадащи страници и връщат резултати, които смятат за най-релевантни за потребителя.

Релевантността се определя от над 200 фактора, един от които официално е Page Rank (PR) на дадената страница. PR е измерването на важността на страницата, базирано на входящите линкове от други страници. Казано просто, всеки линк към страницата на сайта от друг сайт качва ранга на съответната страница. Не всички линкове са равни – Google работи усилено за подобряване на потребителското преживяване като идентифицира спам линкове и други лоши или измамни практики, които влияят негативно на резултатите. Най-добрите типове линкове са тези, които са дадени на база на качеството на съдържанието на страницата.

Но релевантността не е само в линкове, както доста лаици в областта на SEO (Search Engine Optimization, или Оптимизация за търсещи машини, преведено на български език) смятат и/или твърдят. Както стана дума, Google има над 200 фактора за определяне на релевантността, а те се развиват всеки ден, защото основната цел е предоставяне на полезна информация за потребителите, а не поощряване на определен бизнес. За бизнесите, които не искат да се съобразяват с това, вече споменах, има и платени възможности за показване в резултатите.

В помощ на потребителя и благодарение на това, че машините му буквално „изучават“ потребителите и „поумняват“ с всеки ден,  Google автоматично предлага правилно изписване на сгрешени думи, дори включва в списъка с резултати страници, които може не съдържат точно търсената дума, а нейни синоними. Именно защото търсачката става по-умна, ако съдържанието е с правописни или печатни грешки, е вероятно уебсайтът да не се класира добре, именно защото целта е по-голяма релевантност и полезност за потребителите, когато направят запитване (във вид на търсене) към Google.

Въпреки че все още има примери за обратното.

IV. Персонализирано и локално търсене

Google определя начина на показване на резултатите според различни фактори, както вече стана дума. Един от тях е езикът, на който използваш Google продуктите, местоположението на потребителя, което взима по IP адрес, както и предишни посетени сайтове и извършени търсения от същия потребител или IP адрес.

Персонализирано търсене се прилага, когато потребителят е влязъл в своя Google акаунт. Всеки потребителски акаунт има профил, който се базира на посетени сайтове, търсения, дори разглеждани картинки и кликнати реклами. Взима се предвид дори сайтове, които са били показвани в резултатите от търсене, но той не си кликнал на тях, както и такива, които по-често си предпочитал.

В Google профила, ако потребителят сам не е предоставил информация, автоматично се създава предположение за интересите, годините, пола, заниманието, местонахождението и други индвидуални характеристики и на тази база се изграждат персонални предложения за него, включително резултати при следващо търсене. Тези данни се обновяват непрекъснато и по тази причина при извършване на търсене за една и съща ключова фраза през определен период от време, може да се получат различни резултати.

Локално търсене може да се „активира” по няколко начина:

  • при добавяне на дума, обозначаваща населено място (град, държава, местност) към фразата за търсене,
  • при персонализирано търсене (при извършване на чести търсения за конкретното място или при зададено местоположение в тази локация),
  • по данни от IP адрес,
  • според разширението на домейна на Google (дали е google.bg, google.co.uk, googe.it и т.н.).

Локалното търсене най-лесно се разпознава, когато сред резултатите от търсенето видиш карта на съответното населено място с изобразени точки на бизнеси, свързани с ключовата фраза от търсенето.

Google е преведен на почти всички езици и има различни домейни за всяка локация. За България локалния домейн е google.bg и обикновено, при търсене от България, на български език, резултатите се показват от него. Когато се търси от него и езикът на Google профила е български, е по-вероятно да се покажат резултати от сайтове на български език. Често, дори при търсене на фрази на английски, се показват резултати на български.

Друго характерно нещо е, че Google може да определи дори града, от който се извършва търсенето, както и, на база историята на акаунта, най-важната локация за потребителя и да покаже резултати, които са максимално свързани с нея. Например, ако често търсиш продукти и услуги и във фразата за търсене включваш „Варна“, при търсене, в което не си добавил „Варна“, може да се покажат с приоритет резултати от бизнеси във този град.

V. Как сайтът да се позиционира по-добре в органичните резултати?

Въз основа на различните предписания от Google, доста хора започват да правят експерименти с цел да се показват по-напред в органичните резултати на Google. Това се нарича SEO – оптимизация за търсещи машини. Експертите, занимаващи се с това, следят предписанията на Google, правят различни предположения и опити, като въз основа на опита си или на логически изводи на база нова информация, правят промени. След това следят резултатите за сайта или сайтовете, който оптимизират, въз основа на резултатите, създават различни стратегии за по-добро представяне при органичното търсене.

Трябва да се подчертае, че оптимизацията често включва манипулация на роботите на Google по един или друг начин. Но тъй като стремежт на търсачката е към показване на все по-качествени и релевантни резултати както при органичното, така и при платените резултати, те следят спазването на изисквания и списък с добри практики от страна на уебсайтовете. На база спазването на тези изисквания уебсайтовете се класират на по-предни места в органичното търсене.

От Google съблюдават дали се следят предписанията и политиките им за качество на уебсайтовете. Където открият опит за подвеждане на потребителите или недостатъчно добра ползваемост на страниците, уебсайтът бива наказан: класира се на по-задни позиции в резултатите или се премахва изцяло от индексите (бан) – временно или за постоянно.

Допълнително, за да запази качеството на услугата си, чиято основна цел е представяне на полезни и релевантни резултати, Google променя и подобрява програмите, които обхождат и индексират уебсайтовете, така че манипулирането да се доведе до минимум и резултатите да са максимално качествени. Тези подобрения се наричат ъпдейти и като следствие сайтове биват класирани по-назад в списъците или напълно се премахват, ако не са спазили изискванията на Google.

VI. Основи на оптимизацията за търсещи машини

Много обобщено казано, оптимизацията, или подобряването на уебсайта и неговите страници, има две големи насоки: действия по самия уебсайт или извън него.

  • Нещата, които се правят в уебсайта, отнасящи се до съдържанието, структурата и т.н. се наричат on-page оптимизация.
  • Това, което се прави извън уебсайта, но насочено към него, което включва предимно изграждане на линкове от други сайтове, се нарича off-page оптимизация.

За on-page и off-page оптимизацията ще има отделна статия скоро, за да бъдат включени колкото е възможно повече детайли, но все пак достатъчно разбираеми за начинаещи.